Wat is het verschil tussen financial en operational lease?

7 januari 2020 - 3 minuten lezen

Leasen kan op verschillende manieren; ga jij voor financial lease of operational lease? Bij een sale- en leaseback constructie moet je ook een keuze maken of je dit via financial lease of operational lease wilt doen. Voor welke lease ga jij kiezen? Het verschil tussen financial lease en operational lease leggen we hier voor je uit.

Er zijn verschillende leasevormen en voor financial lease en operational lease gelden allebei andere regels. Wat is precies het verschil?

Financial vs. operational lease

 • Kies je voor financial lease, dan koop je een machine en betaal je hiervoor een vast bedrag per maand. Je bent direct de eigenaar. Het juridisch eigendom ligt gedurende de looptijd van de lease bij de leasemaatschappij. Als je aan het einde van de looptijd van de lease de slotsom hebt betaald, wordt het juridisch eigendom aan jou overgedragen. Vanaf het moment van aankoop ben jij direct de economisch eigenaar. De machine staat dus ook op de balans van jouw bedrijf en je schrijft erop af.
 • Kies je voor operational lease, dan huur je een machine van de leasemaatschappij en betaal je een vast bedrag per maand. Aan het einde van de operational leaseperiode kun je ervoor kiezen om de machine terug te geven, over te kopen of om de operational lease (huur) te verlengen. Bij operational lease is de leasemaatschappij de eigenaar van de machine. Deze staat dus ook niet bij jou op de balans.

Wat zijn de voordelen van financial lease?

 • De machine die je leaset staat op de balans van jouw onderneming
 • Doordat het materieel op de balans staat, schrijf je erop af
 • Je betaalt hiervoor een vast maandbedrag
 • Aan het einde van het leasecontract ben jij de eigenaar
 • Bij Beequip is dit zowel mogelijk bij gebruikt als nieuw materieel
 • Met een aankoopprijs van minimaal €15.000,-
 • Leaseoplossingen voor 14 equipmentklassen, ook een bedrijfswagen leasen is mogelijk
 • Bij Beequip kunnen we de btw voor je voorfinancieren. Je betaalt deze in 6 maanden aan ons terug in gelijke termijnen
 • Leasen zonder jaarcijfers is onder bepaalde voorwaarden mogelijk. Neem contact op om te vragen naar de mogelijkheden
 • Jouw lease aanvraag is simpel, flexibel en snel geregeld bij Beequip, ook voor startende ondernemers

Wat zijn de voordelen van operational lease?

 • Het materieel komt niet op de balans te staan van jouw bedrijf als je een operational lease hebt afgesloten
 • Hierdoor is een betere balansverhouding mogelijk
 • Je betaalt een overzichtelijk en vast maandbedrag, zo kun je zorgeloos leasen
 • Aan het einde van het leasecontract heb je een koopoptie en kun je de machine van ons kopen
 • Liever het leasecontract verlengen? Dat is ook vaak mogelijk!
 • Operational lease is geschikt voor zowel gebruikte als nieuwe machines
 • Al bij machines vanaf €15.000,-

Financial of operational lease bij een sale & lease back?

Heb jij als ondernemer geld nodig? Grote kans dat je dit al hebt, maar dat het ‘vast’ zit. Namelijk in jouw machines. Met sale en lease back kun je dit geld vrij maken. Je verkoopt jouw machine(s) aan de leasemaatschappij en leaset deze vervolgens direct terug. Op deze manier maak je snel kapitaal vrij voor je bedrijf. Voor de lease betaal je een vast bedrag per maand en met de verkoopopbrengst kun je andere investeringen doen. Ook hier zul je de afweging moeten maken tussen operational en financial lease.

Voor sale-en-lease-back kun je zowel voor een sale & financial - of sale & operational lease back oplossing kiezen:

 • Sale & Financial Lease Back: je verkoopt jouw machine(s) aan de leasemaatschappij en leaset deze vervolgens direct terug. Jij blijft de economisch eigenaar van de machines en ze blijven op jouw bedrijfsbalans staan. Het juridisch eigendom ligt gedurende de looptijd van de lease bij de leasemaatschappij. Als je aan het einde van de looptijd van de lease de slotsom hebt betaald wordt het juridisch eigendom aan jou overgedragen.
 • Sale & Operational Lease Back: bij deze vorm van sale-en-lease-back wil je het materieel niet meer op de balans van je bedrijf hebben. Daarom verkoop je ze aan de leasemaatschappij en leaset deze vervolgens direct terug. Aan het einde van de leaseperiode kun je ervoor kiezen om de machine terug te geven, over te kopen of om de operational lease (huur) te verlengen.

Wat is het verschil tussen financial lease en huurkoop?

Huurkoop is in feite een gecombineerde vorm van koop en huur: de leasemaatschappij betaalt de machine en stelt deze aan je beschikking, waarbij de machine bij jouw bedrijf op de balans komt. Aan het eind van de periode zal ook het eigendom van de machine overgaan op jouw bedrijf. Op het eerste gezicht lijkt er dan ook geen verschil te zijn tussen financial lease en huurkoop. Toch is er een (kleine) juridische nuance: waar bij huurkoop de verschaffing van eigendom centraal staat, gaat het bij een financial lease voornamelijk om het gebruik van de machine zelf. Bij Beequip is er bij een normale financiële lease sprake van een huurkoop: jij betaalt elke maand een bedrag aan Beequip, waarbij het eigendom van de machine overgaat bij het einde van de leasetermijn.

Ik heb gekozen tussen financial of operational lease, en nu?

Er bestaat geen goed of fout antwoord op de vraag welke vorm van leasen het beste bij je past. Het is helemaal afhankelijk van de wensen en behoeften van jouw bedrijf. Kom je er niet helemaal uit? Wij geven je graag advies. Bel naar 010-3400844 en je krijgt direct een van onze lease experts aan de telefoon. Liever direct je leaseprijs berekenen? Klik hier om naar onze leasecalculator te gaan.