Waarom tweedehands leasen?

24 december 2019

Wie wel eens een gloednieuwe auto heeft gekocht weet: zodra je de showroom uit rijdt, daalt je auto direct in waarde. Met zwaar werkmaterieel werkt dat precies hetzelfde. Bij Beequip heb je daarom ook de optie om gebruikt materieel te kiezen als onderpand voor je lease. We leggen je uit waarom het voordelig kan zijn om te kiezen voor tweedehands leasen.

Wat is tweedehands leasen?

Het leasen van een mooie nieuwe machine, auto of ander object is de vorm van lease die het meest bekend is. Maar ook tweedehands materieel komt in aanmerking voor leasen. Gebruikt materieel werkt vaak nog net zo goed als nieuwe machines, maar het voordeel is dat de ‘kop er al af’ is. Daardoor zijn de maandlasten lager wanneer je kiest voor tweedehands leasen.

Voor het leasen van dit materieel geldt net als bij nieuwe machines dat je het zelf mag uitzoeken. De door jou gewenste machine moet natuurlijk wel tweedehands beschikbaar zijn. Vervolgens koopt de leasemaatschappij de machine bij een dealer, handelaar of leverancier en kun jij deze tweedehands leasen. Dit kan zowel in een tweedehands financial lease of tweedehands operational lease constructie. Lees hier wat beide constructies inhouden: Wat is het verschil tussen financial en operational lease?

Niet veel financiers bieden de mogelijkheid aan voor tweedehands lease. De reden hiervoor is dat je verstand moet hebben van materieel om de dagwaarde in te schatten van het gebruikte materieel om zo een juist maandbedrag te kunnen berekenen. Bij Beequip werken daarom alleen maar equipment experts als accountmanagers, die direct weten wat een machine waard is. Op deze manier is tweedehands leasen van gebruikt materieel geen enkel probleem voor ons.

Hoe werkt tweedehands leasen?

Net als met een nieuwe auto, daalt de waarde van een nieuwe machine in de eerste jaren het snelst. In onderstaand schema leggen we dit uit:

Nieuw materieel

De lease wordt aangegaan voor een nieuwe machine, wanneer de waarde 100% is. De uitstaande financiering kent een hoog risico, omdat de waarde van de machine snel daalt. Wanneer de klant failliet zal gaan, is de machine een stuk minder waard dan de lening die de leasemaatschappij bij de klant heeft uitstaan. 

Nu kijken we naar het leasen van gebruikt materieel:

gebruikt materieel

De lease wordt aangegaan wanneer de machine al een paar jaar oud is. Doordat Beequip de dagwaarde van de machine kan inschatten, kan de leaseprijs daarop worden berekend. Het uitstaande risico is kleiner en het maandbedrag is lager. 

Wanneer is het handig om voor tweedehands lease te kiezen?

Gebruikt materieel werkt vaak net zo goed als nieuw. Toch zijn er maar weinig geldverstrekkers die gebruikte machines willen financieren. De reden hiervoor is dat je verstand moet hebben van gebruikt materieel om de dagwaarde in te schatten om zo een juist maandbedrag te kunnen berekenen voor de tweedehands lease.

Er zijn een hoop voordelen aan tweedehands leasen:

  • Lagere maandlasten doordat ‘de kop eraf’ is.
  • Jij mag zelf kiezen welke machine je leaset, het merk en type maakt ons niet uit.
  • Je betaalt een vast bedrag per maand (deels aflossing, deels rente) voor een vaste, vooraf afgesproken, periode. Je weet dus waar je aan toe bent.
  • Deze periode, ook wel de looptijd van de lease genoemd, is minimaal 24 maanden.
  • Je kunt een lease afsluiten voor een machine met een dagwaarde vanaf €15.000,-.
  • Door te leasen hou je financiële speelruimte om andere investeringen te kunnen doen.
  • Afhankelijk van de leasevorm waar je voor kiest, ben jij aan het einde van de looptijd van de lease de eigenaar van de machine. Lees hier meer over: Wat is het verschil tussen financial en operational lease?

Direct weten wat jouw maandbedrag zou zijn? Onze leasecalculator rekent dat ook voor je uit voor gebruikte machines. Klik hier om naar de leasecalculator te gaan.

Tweedehands leasen met sale- en lease back

Heb jij als ondernemer geld nodig? Grote kans dat je dit al hebt, maar dat het ‘vast’ zit. Namelijk in jouw machines. Met sale- en lease back op dit tweedehands materieel kun je dit geld vrij maken. Je verkoopt jouw machine(s) aan de leasemaatschappij en leaset deze vervolgens direct terug. Op deze manier maak je snel kapitaal vrij voor je bedrijf en kun je tegelijkertijd nog gebruik maken van je eigen gebruikte materieel. Voor de lease betaal je een vast bedrag per maand en met de verkoopopbrengst kun je andere investeringen doen.