Medeoprichter, Partner en container expert Peter Loef

Beequip stelt voor: co-Founder & partner

Peter Loef

“Het raakte mij dat equipment finance steeds meer om finance ging draaien en steeds minder om equipment.” Aan het woord is Peter Loef, één van de oprichters van Beequip. Als Rotterdammer met een ‘niet lullen maar poetsen’-mentaliteit is het geen verrassing dat hij zijn plannen heeft omgezet in daden en in 2015 samen met Joris Linders en Giel Claes Beequip heeft opgericht.

Dat ondernemen zat er bij jou al vroeg in, toch?

“Tijdens mijn studie Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit kwam ik voor het eerst in aanraking met ondernemen. Ik ben opgegroeid in een Rotterdamse ondernemersfamilie, dus het DNA was al aanwezig. Na mijn studie heb ik diverse functies gehad in de financiële wereld. MKB-ondernemers helpen met financiering heeft altijd een centrale rol gespeeld.”

“We zijn met Beequip begonnen omdat we de Nederlandse economie vooruit willen helpen, als business bestuivers. Dat ondernemers begrijpen waarom we het doen en daarom klant bij ons worden, zie ik echt als compliment."

Peter Loef, co-founder & partner

Beequip wil MKB’ers écht helpen. Wat maakt jullie anders?

“Er zijn veel familiebedrijven in Nederland die kansen zien om te groeien maar het lastig vinden om de financiering hiervoor rond te krijgen. Het beschikbare materieel is voor veel financieringspartijen niet relevant. Dit was voor mij de trigger om met ‘equipment first’ aan de slag te gaan. Bij Beequip stellen we het ijzer boven de cijfers. Het materieel staat echt voorop bij de financiering: wat is dat precies voor machine en wat gaat de ondernemer er mee doen? Vaak is er dan veel meer mogelijk dan wanneer je kijkt naar de jaarcijfers van het bedrijf. De term ‘business bestuivers’ komt niet uit de lucht vallen, ons doel is om de Nederlandse economie te stimuleren.”

De term ‘familiebedrijf’ is een paar keer gevallen. Kun je iets over je eigen familie vertellen?

“Mijn vrouw Josien is geboren in Friesland. De nuchterheid van Rotterdammers en Friezen is een prima match, we zijn in de Maasstad helemaal op onze plek. We hebben twee dochters en zijn allemaal veel met sport bezig. Luie vakanties bestaan niet bij ons, het liefst ga ik skiën of zeilen. Dat actief onderweg zijn proberen we onze kinderen mee te geven.”

Waar op je levenspad ben je Joris en Giel tegengekomen?

“Met Joris heb ik bij ABN Amro gewerkt en Joris kent Giel uit zijn tijd bij PON. In 2014 zijn we een keer om de tafel gaan zitten om onze ideeën uit te werken. Dat heeft uiteindelijk geleid tot waar we nu staan.”

We zijn 5 jaar verder en Beequip groeit flink. Hoe houd je de neuzen dezelfde kant op?

“We hebben inmiddels bijna 70 man die voor Beequip werken. Een hoop daarvan zijn fulltime, maar we hebben ook een grote groep studenten die ons helpen in de verschillende teams. Inmiddels is deze groep ‘Bees’ zoals we onszelf noemen, een mooie mix tussen medewerkers die al sinds het begin bij ons team werken en ook veel die in de loop van de tijd bij ons zijn gekomen. We vinden het belangrijk dat iedereen die bij ons werkt heel goed snapt wat we doen en hoe we dat willen doen: materieel voorop, fintech en met het ondernemende karakter als leidraad. Maar het allerbelangrijkste is waarom we het doen: het MKB laten groeien.”

Hoe bereik je dat?

“Onze drie kernwaarden zijn heel belangrijk voor ons: onafhankelijk, onderscheidend en gedreven. Die zitten verankerd in alles wat we doen en we vinden het heel belangrijk dat iedereen dat voelt. Daarom staan we er regelmatig bij stil, binnenkort staat het weer op de agenda als we met het hele team voor het eerst weer bij elkaar komen na de corona lockdown. Het is na deze periode goed om weer even terug te gaan naar de kern: waar we voor staan.”

Het heeft best wat teweeg gebracht dat er een nieuwe financieringspartij is opgestaan.

“De passie en drive van een jong bedrijf die de financieringswereld opschudt is voor mij heel belangrijk. Als snelheid en actie wegvalt, wat is dan nog je meerwaarde? Die kernwaarden waar ik het over had, zijn niet alleen voor de sier. We proberen ook onze klanten hierin mee te nemen. We zijn erg betrokken bij onze klanten en leveranciers, die houding probeer ik iedereen mee te geven.”

Wat is het mooiste compliment tot dusver?

“We zijn met Beequip begonnen omdat we de Nederlandse economie vooruit willen helpen, als business bestuivers. Dat ondernemers begrijpen waarom we het doen en daarom klant bij ons worden, zie ik echt als compliment. Iedereen die ook als doel heeft het Nederlandse MKB te helpen met bestuivende oplossingen voor materieel, leer ik graag kennen en is van harte welkom voor een kop koffie.”