Bauke Wijbenga

Beequip stelt voor:

Lease Officer Eindklanten Wegtransport

Bauke Wijbenga

In zijn functie als Lease Officer is Bauke de persoonlijke schakel voor eindklanten in de noordelijke drie provincies van Nederland voor de sector wegtransport. Ter viering van zijn eenjarige jubileum deze maand, blikken we terug op Baukes eerste jaar bij Beequip. In dit interview lees je meer over hoe hij in het nuchtere noorden oprechte connecties weet te maken.

Gefeliciteerd met je jubileum! Wat kun je ons vertellen over je eerste jaar werken bij Beequip?

“Dankje! Het bevalt nog steeds er goed. In je jonge jaren ontwikkel je je, en pak je kansen in je werk. Maar ook nu ik al een bak aan ervaring heb, ben ik nog steeds blij dat ik de kans om bij Beequip te komen werken heb gepakt. Een nieuw avontuur aangaan, dat wordt altijd wel iets moois. Zo beleef ik in mijn werk als Lease Officer ook weer bijzondere dingen! Ik probeer in principe eens in de twee weken op kantoor te zijn, maar de rest van mijn werk speelt zich voornamelijk af in het Noorden. Ik vind het fantastisch om tussen de klanten te zitten. Ik wil mensen zien, hun handen schudden, en kijken wat we samen kunnen bereiken. Dat is voor mij echt waar dit werk van relaties bouwen en onderhouden om gaat. Het afgelopen jaar heb ik op die manier goed ‘kliks’ met mensen kunnen maken, en dan komen de mooie dingen vanzelf!”

Heb je een voorbeeld van zo’n verhaal?

“Zeker. Ik herinner me nog dat ik als jong broekie begon in de trucks, en voor het eerst binnenstapte bij een nieuwe klant. Niet bang, maar wel zenuwachtig! Nu gaat dat veel makkelijker, ik ken mijn sterktes en ontmoet vanuit mijn eigen sociale kracht de mensen in mijn netwerk. Ik had laatst bijvoorbeeld een afspraak staan om langs te gaan bij een oude bekende in Friesland. Op het laatste moment belde Peter – één van de oprichters van Beequip – mij echter. Hij zei dat hij vlakbij was en vroeg of we af konden spreken. Ik kan natuurlijk niet op twee plekken tegelijk zijn, dus de oplossing was simpel: we zijn samen naar de afspraak toe gegaan. Het was een erg gezellig en nuttig bezoek, goed voor de klant, goed voor ons en dus goed voor Beequip!”

Hoe zet je één zo’n ontmoeting dan om naar een duurzame relatie?

“Uiteindelijk gaat het om inzet en betrokkenheid, en om dat goed te doen heb je eigenlijk maar een ding écht nodig: intrinsieke motivatie. Ik ben oprecht geïnteresseerd in anderen, en wil ze ook graag daadwerkelijk helpen met hun bedrijf. Als geboren en getogen Fries begrijp ik de nuchtere en loyale manier van zakendoen in het Noorden. Ik heb een bak aan ervaring, maar als je niet authentiek bent, betekent dat niks. Niet iedereen die ik bezoek kan ik helpen met een equipment deal, maar een relatie opbouwen kan dan altijd. Neem bijvoorbeeld die afspraak die ik net noemde. Het was een goede ontmoeting, en in combinatie met Peters aanwezigheid heeft het ook echt bijgedragen aan een goede indruk van Beequip. Dat bleek een extra waardevol gesprek, want later hebben we zelfs een heel mooie deal mogen afsluiten.”

“Als geboren en getogen Fries begrijp ik de nuchtere en loyale manier van zakendoen in het Noorden. Ik heb een bak aan ervaring, maar als je niet authentiek bent, betekent dat niks.”

Bauke Wijbenga - Lease Officer Eindklanten Wegtransport

Hoe ziet een typische dag eruit met al die avonturen?

“Geen dag is hetzelfde. Elke nieuwe klant is natuurlijk maatwerk, bovendien is de markt vol in ontwikkeling. Het is natuurlijk ook niet alleen mijn planning, maar ik ben ook afhankelijk van die van de klanten. Transport is gewoon iets dat van A naar B moet. Als je snapt hoe dat efficiënt kan, dan heb je een hoop gewonnen. Maar er is dus ook altijd meer dan 1 lijntje, het is een netwerk van relaties die elkaar kunnen helpen. Zo kom je wel eens voor verrassingen te staan! Bijvoorbeeld, een week na die eerste afspraak met een oude bekende kreeg ik dus een telefoontje van hem. Hij vertelde dat hij geïnteresseerd was geraakt en nodigde mij uit om langs te komen en te praten. Zijn bedrijf was namelijk erg aan het groeien, en hij wilde overleggen wat hij kon doen en hoe Beequip daarbij zou kunnen helpen. Zulke verrassingen bedoel ik dus!”

Wat maakt je werk bij Beequip zo mooi?

“Ik denk dat het verhaal van deze deal een heel mooi voorbeeld is van waar ik nou echt vrolijk van word. Een leuk persoonlijk bezoek dat leidt tot niet alleen een nieuwe connectie, maar zelfs tot een complete deal! Ik heb deze klant verder kunnen helpen zijn bedrijf uit te breiden met meer dan tien objecten, en er komt nog meer. Ik heb met mijn oprechtheid en brede netwerk dus een ondernemer kunnen helpen met zijn bedrijf, dat is nou precies wat ik bedoel met meerdere lijntjes en authentiek zijn. Ik spreek hem ook nog wekelijks, en wie weet hoe deze connectie in de toekomst ook nog nuttig kan zijn! Zo’n duurzame relatie is wat voor mij het werk nou echt mooi maakt.”

Wat is in jouw ogen de belangrijkste eigenschap van een goede Lease Officer?

“Integriteit. Een goede Lease Officer moet uiteraard ook zijn materiaal waar hij in gespecialiseerd is tot in de puntjes begrijpen. Maar mijn relaties zijn niet alleen op dat ene stukje expertise gebouwd. Ik ben ook eerlijk, naar mezelf toe en naar mijn klanten. Je kent het gezegde misschien wel: ‘het moeilijkste aan werken met mensen, is werken met mensen’. Maar aan het einde van de dag is dat wel waarvoor je het doet. En dat moet je dus willen. Ik heb bijvoorbeeld ook zelf mijn vrachtwagenrijbewijs gehaald, dus ik weet ook in de praktijk waar het over gaat! De zin ‘Beequip begrijpt wat je beweegt’ geldt voor mij daarom niet alleen voor technische expertise, maar ook voor de beweegredenen van mijzelf en van de klant. Alleen op die manier kan je met persoonlijke connecties een ondersteunende rol spelen voor de ondernemers die je wil helpen.”

Enthousiast geworden door het verhaal van Bauke? Kijk of werken bij Beequip iets voor jou is en check onze openstaande vacatures op werkenbij.beequip.nl!