Op zoek naar materieel? Bekijk onze voorraad

Werkkapitaal: dit is wat je moet weten

10 maart 2021 - 3 minuten lezen

Werkkapitaal is ontzettend belangrijk voor ondernemers om te overleven. Maar het is vaak nog onduidelijk wat het precies betekent. In deze blog lees je alles wat je over werkkapitaal moet weten. Van hoe je werkkapitaal berekent tot op welke manier je eenvoudig werkkapitaal kunt vrijmaken.

Betekenis werkkapitaal

Werkkapitaal ofwel netto werkkapitaal is het kapitaal wat een onderneming nodig heeft om aan de financiële verplichtingen te voldoen. Zoals bijvoorbeeld het uitkeren van salarissen, aanvullen van de voorraad, en het betalen van leveranciers. Het gaat hierbij vooral om het voldoen van de korte termijn verplichtingen. Het is eigenlijk zoals de naam al zegt: het kapitaal wat overblijft om mee te werken. En zegt iets over de betalingscapaciteit van een onderneming.

In economische termen is het netto werkkapitaal de vlottende activa, zoals voorraden, debiteuren, liquide middelen minus het kort vreemd vermogen (vlottende passiva, zoals crediteuren en andere kortlopende schulden).

Werkkapitaal berekenen

Het werkkapitaal van een onderneming kun je berekenen door de vlottende activa (het bruto werkkapitaal) te verminderen met de kortlopende schulden. De formule hiervoor is als volgt:

vlottende activa - kort vreemd vermogen = netto werkkapitaal 

Het werkkapitaal van een onderneming is iets anders dan de cashflow, omdat je bij het werkkapitaal niet enkel met cash rekent. Je rekent bijvoorbeeld ook de waarde van de product voorraad mee. Wat dan weer niet als werkkapitaal geldt zijn investeringen als de machines die je bedrijf bezit. Dit is geen werkkapitaal omdat dit niks zegt over de korte-termijn betalingscapaciteit van de onderneming.

+ Facturen (debiteuren) 15.000,-
+ Productvoorraad 20.000,-
+ Op de bankrekening 50.000,-
= Bruto werkkapitaal 85.000,-
Te betalen rekeningen (crediteuren) 40.000,-
= Netto werkkapitaal 45.000,-

Waarom is werkkapitaal belangrijk?

Voldoende werkkapitaal is van groot belang voor een onderneming. Werkkapitaal is namelijk nodig om het bedrijf draaiende te houden. Zonder voldoende liquiditeit is het niet mogelijk de dagelijkse uitgaven te voldoen. Dit kan voor grote problemen zorgen, zelfs als het bedrijf er op papier goed voor staat. Vooral voor startende ondernemingen is het van belang om goed op te letten een positieve activa te hebben.

Maar het is ook belangrijk om niet over te veel werkkapitaal te beschikken. Je kunt het werkkapitaal van je onderneming namelijk zien als de olie in je machine. Wanneer je onvoldoende olie in je machine stopt, loopt je machine vast. Maar bij te veel olie loopt de machine over en verspil je alleen maar.

Werkkapitaal nodig?

Merk je dat je vaak over onvoldoende kapitaal beschikt om je dagelijkse verplichtingen te voldoen? Of heb je voldoende werkkapitaal, maar heb je meer nodig om verder te groeien? Bij Beequip kun je werkkapitaal creëren door middel van het herfinancieren van je machines met sale & lease back.

Het werkt zo: de leasemaatschappij bepaalt de dagwaarde van je machines en koopt deze van je over. Jij maakt op deze manier kapitaal vrij dat eigenlijk ‘vast’ zit in je machines. Elke maand betaal je een vast bedrag totdat de machines weer helemaal van jou zijn. In de tussentijd kun je je machines gewoon blijven gebruiken.

Veel ondernemers gingen je al voor, en kozen voor meer liquiditeit in crisistijd of lieten hun wagenpark herfinancieren om zo verder te kunnen groeien. Lees hier de klantverhalen:

Meer weten over de mogelijkheden? Neem vrijblijvend een kijkje in onze leasecalculator en ontdek wat jouw machines waard zijn. Of neem contact op voor advies via 010- 340 08 44 of info@beequip.nl.

Ga direct naar onze leasecalculator