Werkkapitaal: dit is wat je moet weten

10 maart 2021 - 3 minuten lezen

Werkkapitaal is ontzettend belangrijk voor ondernemers om te overleven. Maar het is vaak nog onduidelijk wat het precies betekent. In deze blog lees je alles wat je over werkkapitaal moet weten. Van hoe je werkkapitaal berekent tot op welke manier je eenvoudig werkkapitaal kunt vrijmaken.

Betekenis werkkapitaal

Werkkapitaal is het kapitaal dat een onderneming nodig heeft om aan de financiële verplichtingen te voldoen. Zoals bijvoorbeeld het uitkeren van salarissen, aanvullen van de voorraad, en het betalen van leveranciers. Het gaat hierbij vooral om het voldoen van de korte termijn verplichtingen. Het is eigenlijk zoals de naam al zegt: het kapitaal wat overblijft om mee te werken. En zegt iets over de betalingscapaciteit van een onderneming.

Wat is bruto werkkapitaal?

Het bruto werkkapitaal is de vlottende activa van een onderneming. Dit zijn de bezittingen van een onderneming die gedurende één productieproces kunnen worden gebruikt. Het bruto werkkapitaal is dus iets anders dan de vaste activa. Onder de vaste activa vallen bijvoorbeeld het bedrijfspand of de machines die een bedrijf in bezit heeft.

Het is echter wel mogelijk om van machines vlottende activa te maken, door deze te laten herfinancieren met een sale & lease back constructie. Zo kun je als onderneming werkkapitaal vrijmaken, dat je eigenlijk in bezit hebt maar 'vast' zit in je machines.

Wat is netto werkkapitaal?

Netto werkkapitaal is hetzelfde als werkkapitaal. Het is namelijk het bedrag dat je daadwerkelijk overhoudt als onderneming om mee te werken. Het is het bruto werkkapitaal minus de kort lopende schulden die de onderneming nog moet voldoen. Het is voor een onderneming erg belangrijk om over voldoende netto werkkapitaal te beschikken om te kunnen overleven.

In economische termen is het netto werkkapitaal de vlottende activa, zoals voorraden, debiteuren, liquide middelen minus het kort vreemd vermogen (vlottende passiva, zoals crediteuren en andere kortlopende schulden).

Netto werkkapitaal berekenen

Het werkkapitaal van een onderneming kun je berekenen door de vlottende activa (het bruto werkkapitaal) te verminderen met de kortlopende schulden. De formule hiervoor is als volgt:

vlottende activa - kort vreemd vermogen = netto werkkapitaal 

Het werkkapitaal van een onderneming is iets anders dan de cashflow, omdat je bij het werkkapitaal niet enkel met cash rekent. Je rekent bijvoorbeeld ook de waarde van de product voorraad mee. Wat dan weer niet als werkkapitaal geldt zijn investeringen als de machines die je bedrijf bezit. Dit is geen werkkapitaal omdat dit niks zegt over de korte-termijn betalingscapaciteit van de onderneming.

+ Facturen (debiteuren) 15.000,-
+ Productvoorraad 20.000,-
+ Op de bankrekening 50.000,-
= Bruto werkkapitaal 85.000,-
Te betalen rekeningen (crediteuren) 40.000,-
= Netto werkkapitaal 45.000,-

 

Waarom is werkkapitaal belangrijk?

Voldoende werkkapitaal is van groot belang voor een onderneming. Werkkapitaal is namelijk nodig om het bedrijf draaiende te houden. Zonder voldoende liquiditeit is het niet mogelijk de dagelijkse uitgaven te voldoen. Dit kan voor grote problemen zorgen, zelfs als het bedrijf er op papier goed voor staat. Vooral voor startende ondernemingen is het van belang om goed op te letten een positieve activa te hebben.

Maar het is ook belangrijk om niet over te veel werkkapitaal te beschikken. Je kunt het werkkapitaal van je onderneming namelijk zien als de olie in je machine. Wanneer je onvoldoende olie in je machine stopt, loopt je machine vast. Maar bij te veel olie loopt de machine over en verspil je alleen maar.

Werkkapitaal MKB

Voor veel ondernemers die werkzaam zijn in het midden- en kleinbedrijf is het van groot belang om over voldoende werkkapitaal te beschikken. Dit is soms nog best lastig. Om meer werkkapitaal vrij te maken kiezen veel ondernemers dan voor het herfinancieren van materieel. Je kunt eenvoudig je leaseprijs berekenen in de leasecalculator, ook voor sale & lease back.

Werkkapitaal nodig?

Merk je dat je vaak over onvoldoende kapitaal beschikt om je dagelijkse verplichtingen te voldoen? Of heb je voldoende werkkapitaal, maar heb je meer nodig om verder te groeien? Bij Beequip kun je werkkapitaal creëren door middel van het herfinancieren van je machines met sale & lease back.

Het werkt zo: de leasemaatschappij bepaalt de dagwaarde van je machines en koopt deze van je over. Jij maakt op deze manier kapitaal vrij dat eigenlijk ‘vast’ zit in je machines. Elke maand betaal je een vast bedrag totdat de machines weer helemaal van jou zijn. In de tussentijd kun je je machines gewoon blijven gebruiken.

Veel ondernemers gingen je al voor, en kozen voor meer liquiditeit in crisistijd of lieten hun wagenpark herfinancieren om zo verder te kunnen groeien. Lees hier de klantverhalen:

Meer weten over de mogelijkheden? Neem vrijblijvend een kijkje in onze leasecalculator en ontdek wat jouw machines waard zijn. Of neem contact op voor advies via 010- 340 08 44 of info@beequip.nl.

Ga direct naar onze leasecalculator