Beequip home
Bereken je lease
Blog

Vergroening

28 Oktober 2022

Zeven jaar Beequip: Van zolderkamer startup naar internationaal succes

beequip 7 jaar

Deze maand blazen we bij Beequip de kaarsjes uit voor de zevende verjaardag van ons mooie bedrijf. Om dit te vieren blikken we terug op waar we vandaan komen, wat we bereikt hebben en werpen we een blik op wat de toekomst ons te bieden heeft. Samen met Joris Linders, één van de founding partners van Beequip, duiken we in de avonturen van de laatste jaren: “Van nul naar honderd medewerkers groeien in zeven jaar tijd geeft je vertrouwen en zelfverzekerdheid. Maar we moeten wel in de realiteit blijven; bomen groeien nou eenmaal niet tot in de hemel.”

We beginnen uiteraard bij het begin. Hoe zijn jullie op het idee gekomen om Beequip te starten?

“Zo, daarvoor moeten we helemaal terug in de tijd naar 2008,” begint Joris te vertellen. “Toentertijd werkte ik nog als CEO van Amstel Lease. Ik ontmoette Peter Loef toen, één van de andere co-founders van Beequip. We raakten aan de praat op een beurs in Hamburg en deelden onze ideeën over manier van werken binnen de leasing sector, waarna Peter al op heel jonge leeftijd naar Amstel Lease overstapte als commercieel directeur. Toen al speelden we met de gedachte om een eigen leasebedrijf te starten.

Joris vervolgt zijn verhaal: “En daaraan kwam een aantal jaren later toch een vervolg. In 2014 staken we de koppen opnieuw bij elkaar. Ditmaal sloot ook Giel Claes, onze derde founding partner, zich aan bij het gesprek. Peter en ik hadden natuurlijk al ervaring binnen de bancaire sector op zak, en Giel was een perfecte aanvulling met zijn expertise op het gebied van equipment. We zagen veel verbeteringsmogelijkheden binnen de markt, voornamelijk als antwoord op de sector haar gebrekkige focus op equipment en een achterlopend gebruik van digitale platformen in business-to-business organisaties. Zodoende ons plan om het equipment centraal te stellen en dit ook digitaal aan te bieden. Vandaar ook onze slogan “equipment first!

Daar was het dan: het bedrijf Beequip, opgericht op 1 oktober 2015. Een bedrijf dat zowel nieuw als gebruikt zwaar materieel aanbiedt aan ondernemers via leasing. Joris moet grinniken wanneer hij meer vertelt over de eerste dagen van het bedrijf.

“We begonnen de voorbereidingen met een ietwat geïmproviseerd kantoor op de zolder van mijn woning in Hilversum. Ons idee sloeg aan, en we waren constant druk bezig in ons kleine ‘kantoortje’. Op een gegeven moment was het mijn vrouw die met de suggestie kwam of we niet beter in een ‘echt’ kantoor konden gaan werken. Dat was eigenlijk het laatste zetje: na die eerste drie maanden onder de dakpannen verhuisden we naar onze eerste echte bedrijfspand, nou ja, eerlijk gezegd een kamer in onderhuur bij een bedrijf in Amsterdam,” vertelt hij. “Al vanaf de beginperiode liep Beequip als een trein. Niet gek, want we waren als alternatieve financier aan het pionieren in een veranderende economie, met een nieuw, gedigitaliseerd aanbod dat een gat in de markt vulde.”

In zeven jaar tijd is Beequip haar Amsterdamse kantoortje meer dan ontgroeid, en zitten jullie nu in een mooi pand aan de Rotterdamse kade. Mét uitzicht op de Erasmusbrug. Wat zijn nou echte mijlpalen die Beequip heeft bereikt gedurende deze zeven jaar?

“We hebben veel om trots op te zijn: van uitgeroepen worden tot Nieuwe Held 2017 als startup van het jaar, tot het passeren van 1 miljard aan totaal uitgegeven leaseomvang. Het feit dat we momenteel de grootste alternatieve (non-bancaire) financier in Nederland zijn is echt een geweldige prestatie. En niet alleen in Nederland zijn we succesvol als fintech. Equipment stopt natuurlijk niet bij de grens, dus waar de klant vandaan komt is dan ook irrelevant. Ook in het buitenland zijn we nu actief als onderscheidende partij. Dat toont maar weer: grenzen zijn relatief. Of dat nou je eigen groei, denkwijze of ambitie is. Onze visie en groeistrategie hebben we zo in kunnen zetten dat het geen begrenzing was, maar juist richting gaf voor het scheppen van nieuwe mogelijkheden.”

"We zien onze eigen ondernemende, ambitieuze en enthousiaste mentaliteit terug in al onze mensen. Dat heeft als één van de belangrijkste dingen bijgedragen aan de groei en opbouw van een echte ‘Beequip identiteit’ binnen het bedrijf."
Joris Linders
co-founder & partner Beequip

Er wordt ook wel gezegd dat samenkomen het begin is, bij elkaar blijven vooruitgang is en samenwerken pas het echte succes is. Wat hebben jullie de afgelopen jaren allemaal gedaan dat jullie zo konden doorgroeien naar het huidige succes?

“Een onderneming is nergens zonder zijn mensen. Al vanaf het begin vonden we het belangrijk om ons bedrijf op sterke fundamenten te bouwen, waarvoor we een kader hebben opgezet dat we ‘het huis’ noemen. Hierin kreeg de interne bedrijfsstructuur een belangrijke plek. Zo hebben nieuwe werknemers direct een referentiekader van waar we naar toe willen groeien en hoe, maar wel met behoud van flexibiliteit binnen het bedrijf.” Tijdens het vertellen van zijn verhaal wordt Joris steeds enthousiaster. “We zien onze eigen ondernemende, ambitieuze en enthousiaste mentaliteit terug in al onze mensen. Dat heeft als één van de belangrijkste dingen bijgedragen aan de groei en opbouw van een echte ‘Beequip identiteit’ binnen het bedrijf. Zo goed zelfs dat we nu voorlopen op onze eigen groeiprognose uit 2015!”

Op dit moment staat de samenleving voor duurzaamheidsvraagstukken en heeft het te maken met economische onzekerheden. Hoe ziet Beequip de toekomst en het voortzetten van het huidige succes voor zich?

“Na zeven jaar is het gezond om als bedrijf scherp te zijn op de realiteit. Allereerst kunnen we leren van onszelf en ons eigen succes. Om ondernemers ook in de toekomst te kunnen blijven helpen is het key om kritisch te zijn op wat we doen en hoe we werken. Het echt begrijpen wat onze klanten beweegt is daarin leidend. En uiteraard het onderhouden van onze teamspirit, die cruciaal is geweest voor onze groei, om scherp te blijven, de broek aan te halen en bewust te blijven van nieuwe of bestaande risico’s.” Joris staat even stil bij zijn woorden, en gaat dan verder: “Dat klinkt allemaal heel serieus, maar eigenlijk draait het gewoon om het goed inspelen op de nieuwe mogelijkheden die de toekomst ons zal brengen.”

Opgetogen vult hij aan: “Neem bijvoorbeeld de energie transitie en de elektrificatie. In veranderende of moeilijke tijden komt innovativiteit en creativiteit juist naar boven. Er zal nieuwe vraag ontstaan wanneer de markt zich zal aanpassen aan de nieuwe situatie. Het bedrijf met een team aan boord zoals wij dat hebben, pakt de kansen om hierop in te spelen,” legt Joris uit. Bij elk nieuw woord gaan zijn ogen meer glimmen van enthousiasme. ”Met deze kansrijke toekomst in het verschiet is het avontuur van Beequip nog maar net begonnen. Dus laat maar komen, samen kunnen we het aan,” sluit hij zijn verhaal af.

Vragen over wat Beequip kan betekenen voor jouw onderneming? Neem vrijblijvend contact met ons op of neem een kijkje op de rest van onze website voor meer informatie.

Job Maliepaard

Sales Officer

Deel dit artikel
Lees verder
Bekijk alles

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over nieuws, producten en activiteiten rondom Beequip.

We vinden jouw privacy belangrijk. Lees onze privacyverklaring