Beequip home
Bereken je lease
Blog

Wegtransport

10 November 2021

Veilig rijden in het donker: waar moet je op letten bij vrachtwagenverlichting

Vrachtwagenverlichting

Nu de herfst weer volop van start is, wordt het ook sneller donker. Daarom is het nog belangrijker om goed verlicht de weg op te gaan met je motorvoertuig. Maar waar moet je nu op letten? In deze blog lees je alles over de basisregels voor voor- en achterverlichting van jouw vervoersmiddel.

Frontverlichting

De voorverlichting op je voertuig is enorm belangrijk, zo kunnen andere weggebruikers je goed zien in het donker. Kijk daarom zeker of al je lichten nog goed werken volgens de wetgeving. We hebben een aantal belangrijke richtlijnen voor je op een rijtje gezet:

Verstralers

Als je rijdt met een wagen van minder dan 12 ton, mag er volgens de ECE-regeling 48 maximaal 4 verstralers gemonteerd worden. Ieder motorvoertuig heeft standaard al 2 verstralers, maar als je extra veilig op de baan wil rijden kun je dus nog 2 extra laten monteren. Dit kan op de voorkant van het voertuig of op de voorzijde van het dak. Als je voertuig zwaarder is dan 12 ton, dan mogen er maximaal 6 verstralers gemonteerd worden.

Let op: de totale maximum referentie van al de verstralers op je voertuig mag de 100 niet overschrijden.

Mistlichten

Zorg ervoor dat je mistlichten goed werken. Tijdens de herfst- en wintermaanden kan er veel mist op de weg zijn, dus is het belangrijk om deze lichten goed te checken. Waar moet je op letten? Er moeten voorin 2 mistlichten aanwezig zijn, die een wit of gele kleur hebben, en moeten onafhankelijk van groot- en dimlicht geschakeld kunnen worden. Volgens de ECE-regeling 48 moet de montagebreedte maximum 400 mm vanaf het uiterste punt van de voertuigbreedte liggen en de montagehoogte mag niet hoger dan de dimlicht koplampen zijn en minimum 250 mm boven de grond gemonteerd worden.

Dagrijlichten

Ieder motorvoertuig moet 2 witte dagrijlichten bezitten. Let er dan ook op dat deze aanwezig zijn op je voertuig en goed werken. De montagebreedte van deze lichten moet minimum 600 mm tussen beide dagrijlichten zitten, of minimum 400 mm bij een voertuigbreedten van minder dan 1.300 mm.

Achterverlichting

Ondanks dat je ze niet zelf kunt zien, moet je natuurlijk ook je achterlichten niet vergeten. Welke wet- & regelgeving wordt hier gehanteerd?

Achterlichten

Hoeveel heb je net nodig? Je moet minimaal over 2 achterlichten beschikken. 2 extra lichten zijn optioneel mogelijk voor M2-, M3-, N2- en N3-voertuigen, maar niet wanneer er al markeringslichten zijn gemonteerd. De kleur van deze lichten zijn rood. De montagebreedte van de lichten is maximaal 400 mm vanaf het uiterste punt van de voertuigbreedte. De montagehoogte is minimum 350 mm, max. 1.500 mm.

Remlicht

Voor ieder motorvoertuig moeten er verplicht 2 rode remlichten aanwezig zijn op de achterkant van het voertuig. Dit is belangrijk om te checken, zeker in de donkere wintermaanden. De montagebreedte is minimum 600 mm tussen beide remlichten, maar minimum 400 mm bij voertuigbreedten van minder dan 1300 mm. De montagehoogte is minimum 350 mm en maximum 1.500 mm.

Mistachterlicht

Op ieder motorvoertuig moet minstens 1 rood mistachterlicht aanwezig zijn. Een tweede licht mag, maar is niet verplicht. Volgens de ECE-richtlijnen 48 is er geen montagebreedte richtlijn, maar de montagehoogte hoort minimum 250 mm en maximum 1.000 mm te zijn.

Zorg ervoor dat al je vrachtwagenverlichting goed in orde zijn om veilig de donkere wintermaanden in te gaan.

marktplaats

Naar een vrachtwagen op zoek?

Neem een kijkje op onze markplaats! Hier vind je vrachtwagens van hoge kwaliteit via onze samenwerkingspartners.

Vrachtwagen kopen

Job Maliepaard

Sales Officer

Deel dit artikel
Lees verder
Bekijk alles

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over nieuws, producten en activiteiten rondom Beequip.

We vinden jouw privacy belangrijk. Lees onze privacyverklaring