Beequip home
Bereken je lease
Blog

Vergroening

10 November 2021

Subsidies voor elektrisch materieel: het complete overzicht

Subsidies elektrisch materieel

Als MKB-er in bezit van zwaar materieel kun je er bijna niet meer omheen: de markt is enorm aan het innoveren op het gebied van duurzaamheid. Deze ontwikkeling wordt gestimuleerd door de overheid met behulp van subsidies. De verschillende soorten vliegen je om de oren: SEBA, MIA, VAMIL… en ga maar even door. Waar te beginnen? Beequip zet alle subsidies op een rijtje zodat je precies weet welke je kunt aanvragen wanneer je investeert in milieuvriendelijk materieel voor je bedrijf.

In deze blog gaan we in op alle landelijke subsidies. Onderaan kun je alle informatie terugvinden in één tabeloverzicht.

MIA: Milieu Investeringsaftrek & Vamil: Vrije Afschrijving Milieu Investeringen

Voor welk soort materieel?

Of jouw machine of voertuig in aanmerking komt voor MIA\Vamil kun je terugvinden in de Milieulijst 2021. Hier vind je minder milieubelastende bedrijfsmiddelen en technieken terug die in aanmerking komen voor MIA\Vamil. Daarnaast vind je een code die aangeeft welke regeling van toepassing is: enkel Vamil, enkel MIA of een combinatie van Vamil en Mia.

Wat houdt de regeling in?

De Vamil biedt ondernemers de mogelijkheid om 75% van een investering op een zelf te bepalen tijdstip af te laten schrijven. Je kunt zelf bepalen welk moment het beste uitkomt, zodat je de fiscale winst voor een bepaald jaar kunt verminderen. Dit is voordelig omdat je minder inkomsten- of vennootschapsbelasting moet betalen over het jaar dat je meer afschrijft. Op deze manier boek je een rente- en een liquiditeitsvoordeel.

De MIA biedt een extra aftrekmogelijkheid van de fiscale winst. Dit is bovenop andere fiscale aftrekmogelijkheden, zoals de Vamil. Bij de MIA kun je profiteren van een investeringsaftrek die op kan lopen tot 36% van het investeringsbedrag.

Hoe vraag je het aan?

Aanvragen gaat via de belastingaangifte, tot 3 maanden na aankoop.

Hoe werkt het in combinatie met leasen?

Bij het aanvragen van een lease voor een nieuw bedrijfsmiddel kun je in aanmerking komen voor Mia\Vamil. Er zit wel een verschil tussen financial en operational lease. Als je een machine of voertuig aanschaft via een financial lease dan kun je zelf MIA\Vamil aanvragen, afhankelijk van waar het materieel recht op heeft volgens de Milieulijst. Bij operational lease kan alleen de leasemaatschappij MIA\Vamil aanvragen.

SEBA: Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's

Voor welk soort materieel?

Deze subsidie kan worden aangevraagd bij de aanschaf van een nieuwe, volledig emmisieloze bedrijfsauto. Dit zijn bedrijfsauto’s die alleen rijden door een elektromotor en vallend onder de voertuigclassificaties N1 of N2. Dat mogen bijvoorbeeld stekker-elektrische of waterstof-elektrische bedrijfsauto’s zijn. Een compleet overzicht van alle voorwaarden vindt je op: https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/seba.

Wat houdt de regeling in?

De subsidie is 10% van de aankoopprijs, met een maximum van €5.000 voor iedere bedrijfsauto. Het subsidiebudget voor 2021 is €22 miljoen.

Hoe vraag je het aan?

Aanvragen kan tussen 15 maart 2021 tot en met 31 december 2025. De aanvraag dient te worden gedaan voor datum van de aankoop. Je kunt de aanvraag indienen via de website van de RVO: https://mijn.rvo.nl/subsidieregeling-emissieloze-bedrijfsautos-seba

Hoe werkt het in combinatie met leasen?

Ook bij SEBA is het mogelijk het voertuig te leasen. Bij financial lease kun je zelf de subsidie aanvragen, bij operational lease vraagt de leasemaatschappij de subsidie aan.

SSEB: Subsidie Schone en Emissieloze Bouwplaats

Deze regeling wordt verwacht in Q1 2022.

Voor welk soort materieel?

De subsidie is voor bouw- en grondverzetmachines en stimuleert het verminderen van de emissie van bouwmachines. Met deze subsidie kun je:

  • Nieuwe emissieloze mobiele werktuigen aanschaffen
  • De ombouw van bestaande naar emissieloze en emissie-arme mobiele werktuigen financieren (alleen voor Stage III A/B machines en voor nieuwe Stage V machines tussen 19 en 56 kW motorvermogen). Meer weten over Stage motoren? Lees dan onze blog over emissienormen voor brandstofmotoren.
  • Ook stimuleert de subsidie de ontwikkeling in emissieloos bouwmaterieel door middel van innovatiesubsidies die nu nog ontbreken

Wat houdt de regeling in?

Een mogelijke compensatie tot 40-50% van de meerkosten ten opzichte van een machine met verbrandingsmotor. Met de subsidie is de komende jaren €500 miljoen gemoeid, vanaf de start die is verwacht in het eerste kwartaal in 2022.

Hoe vraag je het aan?

Momenteel nog niet mogelijk. Wanneer de subsidie er is, kan deze worden aangevraagd via de website van de RVO.

EIA: Energie Investerings Aftrek

Voor welk soort materieel?

Energie besparend equipment, bijvoorbeeld in transport of offshore. De bedrijfsmiddelen moeten terug komen in de Energielijst om in aanmerking te komen voor subsidie.

Wat houdt de regeling in?

Voor investeringen in energiezuinige bedrijfsmiddelen en duurzame energietechnieken die aftrekbaar zijn. Voor deze investeringen kan 45,5% van de investeringskosten worden afgetrokken van de fiscale winst. De regeling levert een gemiddeld voordeel van 11% op. De regeling kan aanvullend werken op de MIA.

Hoe vraag je het aan?

Meer informatie en aanvragen kan via de website van de RVO: https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/energie-investeringsaftrek/ondernemers 

Overige subsidies

Er bestaan verschillende subsidies die klimaatinvesteringen en -innovatie bevorderden. Deze zijn niet direct gericht op de aanschaf van materieel, maar kunnen wel worden ingezet op projecten waarbij onder andere de materieel aanschaf een rol speelt om te verduurzamen. Hieronder een kort overzicht:

  • Versnelde klimaatinvesteringen industrie (VEKI): Deze subsidie is voor ondernemers die binnen hun onderneming Co2-besparende maatregelen nemen, waarvan de werking is bewezen, met een terugverdientijd langer dan 5 jaar. Voor een beperkt aantal soorten equipment, dit moet onderdeel zijn van het projectplan. Wees er snel bij, want deze subsidie loopt tot en met 14 december 2021. De aanvraag kun je doen via de website van de RVO: https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/klimaatinvesteringen-industrie 
  • Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+): Deze subsidie is voor ondernemers die minder energie gaan gebruiken in hun productieproces. Zij kunnen de subsidie aanvragen voor een pilot- of demonstratieproject, bijvoorbeeld voor investeringen in hernieuwbare energiebronnen zoals windenergie of wanneer zij op grote schaal nieuwe producten maken vanuit afval. Meer informatie en aanvragen kan via de website van de RVO: https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/demonstratie-energie-en-klimaatinnovatie-dei 
Subsidies elektrisch materieel

Alle subsidies in een tabeloverzicht

Job Maliepaard

Sales Officer

Deel dit artikel
Lees verder
Bekijk alles

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over nieuws, producten en activiteiten rondom Beequip.

We vinden jouw privacy belangrijk. Lees onze privacyverklaring