Beequip home
Bereken je lease
Blog

Materieel

Vergroening

25 Augustus 2021

MIA\Vamil regeling voor mijn materieel: hoe werkt dat?

MIA\Vamil regeling

Vergroening speelt in iedere sector. Van elektrische hoogwerkers tot waterstof vrachtwagens; de markt is enorm aan het innoveren op het gebied van duurzaamheid. Om deze verduurzaming te ondersteunen focust de overheid op financieel voordelige investeringen voor milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Bij de aanschaf van milieuvriendelijk materieel is het dus belangrijk om uit te zoeken of je recht hebt op een van de regelingen. Het gaat om de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Benieuwd of jij recht hebt op deze regelingen en vraag je je af hoe dit werkt in combinatie met leasen? Lees dan gauw verder.

Wat houdt milieu investeringsaftrek MIA\Vamil in?

De Vamil biedt ondernemers de mogelijkheid om 75% van een investering op een zelf te bepalen tijdstip af te laten schrijven. Je kunt zelf bepalen welk moment het beste uitkomt, zodat je de fiscale winst voor een bepaald jaar kunt verminderen. Dit is voordelig omdat je minder inkomsten- of vennootschapsbelasting moet betalen over het jaar dat je meer afschrijft. Op deze manier boek je een rente- en een liquiditeitsvoordeel.

De MIA biedt een extra aftrekmogelijkheid van de fiscale winst. Dit is bovenop andere fiscale aftrekmogelijkheden, zoals de Vamil. Bij de MIA kun je profiteren van een investeringsaftrek die op kan lopen tot 36% van het investeringsbedrag.

Komt mijn machine of voertuig in aanmerking voor MIA\Vamil?

Om erachter te komen of jouw machine of voertuig in aanmerking komt voor MIA\Vamil kun je de Milieulijst 2021 checken. Alle minder milieubelastende bedrijfsmiddelen en technieken die in aanmerking komen voor MIA\Vamil kun je hier vinden. Daarnaast vind je een code die aangeeft welke regeling van toepassing is: enkel Vamil, enkel MIA of een combinatie van Vamil en Mia.

Nog op zoek naar een bedrijfswagen?

marktplaats

Bekijk het aanbod op onze marktplaats

Gebruikte en nieuwe bedrijfswagens van hoge kwaliteit via onze samenwerkingspartners.

Bedrijfswagen kopen

Kan ik een machine leasen die in aanmerking komt voor de Mia/Vamil regeling?

Bij het aanvragen van een lease voor een nieuw bedrijfsmiddel kun je in aanmerking komen voor Mia\Vamil. Er zit wel een verschil tussen financial en operational lease. Als je een machine of voertuig aanschaft via een financial lease dan kun je zelf MIA\Vamil aanvragen, afhankelijk van waar het materieel recht op heeft volgens de Milieulijst. Bij operational lease kan alleen de leasemaatschappij MIA\Vamil aanvragen.

Kan ik ook een gebruikte machine met een MIA subsidie of Vamil regeling aanschaffen?

Dat is helaas op dit moment niet mogelijk. Voor de MIA en de Vamil moet een voertuig nieuw zijn. Dit betekent dat het materieel niet langer dan 6 maanden geleden voor het eerst in gebruik is genomen, of niet meer dan 6000 kilometer heeft gereden.

Wat moet ik doen als ik mijn machine binnen 5 jaar weer verkoop?

Op MIA en Vamil is desinvesteringsbijtelling van toepassing (artikel 3.47 in de wet voor inkomstenbelasting 2001). Wanneer je het materieel binnen 5 jaar nadat de investering is gedaan weer verkoopt of schenkt, wordt dat door de Belastingdienst gezien als vervreemding. Dan moet er desinvesteringsbijtelling betaald worden. Dit bedrag is afhankelijk van het bedrag waarvoor het materieel is verkocht, maar nooit hoger dan de eerder verkregen aftrek.
Enkel voor de volgende situaties gelden uitzonderingen:

  • Als een operationeel lease vroegtijdig stopgezet wordt, is het materieel nog steeds eigendom van de leasemaatschappij. In dat geval hoeft de leasemaatschappij geen bijtelling terug te betalen.
  • Wanneer het materieel total loss is verklaard, is er ook geen terugbetalingsplicht.

Wanneer en hoe moet ik een Vamil regeling of Mia aanvragen?

Binnen drie maanden na het aangaan van de investeringsverplichting moet een MIA\Vamil aanvraag ingediend worden. Onder het aangaan van een investeringsverplichting valt bijvoorbeeld het tekenen van een koopovereenkomst. De aanvraag voor MIA\Vamil dient ingediend te worden bij RVO.

Benieuwd naar praktijkverhalen van ondernemers? Neem een kijkje op de website van RVO.

Interesse in een lease met de MIA/Vamil regeling?

Interesse in het leasen van een elektrische bedrijfswagen leasen? Of een elektrische heftruck leasen of een elektrische stapelaar leasen? Bij Beequip is een lease simpel, flexibel en snel geregeld. Ook als je een starter bent of wat minder goede jaren achter de rug hebt. Bereken eenvoudig je leaseprijs in de leasecalculator of neem contact op via 010 340 08 44.

Chris Verkleij

Sales Officer

Deel dit artikel
Lees verder
Bekijk alles

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over nieuws, producten en activiteiten rondom Beequip.

We vinden jouw privacy belangrijk. Lees onze privacyverklaring