Beequip organiseert allereerste HackweekEn nee, we hebben nergens ingebroken

31 juli 2019

Hacken? Dat is toch niet echt de bedoeling voor een financiële dienstverlener? Er was een klein beetje verwarring toen het team developers bij Beequip tijdens de teammeeting vertelde over de Hackweek die gaande was. Maar nee, het gaat hier om “lifehacks”. En daar hebben we er een hoop van ontwikkeld vorige week!

Software developers hebben vaak een hoop ideeën, maar kunnen niet alles ontwikkelen omdat er andere prioriteiten zijn. Hackweek is een terugkerend event in de IT wereld die dit probleem oplost: grote organisaties als Facebook en Google organiseren ze ook, meestal ook voor mensen die er niet werken (zie hier het Facebook event). Als fintech bedrijf doet Beequip mee aan dit goeie initiatief en mochten onze software developers een week lang werken aan iets wat zij graag willen: de allereerste Beequip Hackweek.

De regels:

  • Je idee moet innovatief en creatief zijn
  • Het moet relevant zijn voor Beequip

We spreken deelnemer Marthyn.

Marthyn, hoe was de Hackweek?

“Een hackweek heeft altijd een hele typische spanningsboog. Vaak ben je in het begin super enthousiast over je idee en denk je zelfs: ‘hoe moeilijk kan dit zijn’. En halverwege de week komt het moment van: ‘neeeee waar ben ik aan begonnen!’. Gelukkig stonden er aan het einde van de week 3 teams met een prototype van hun idee dat gepresenteerd kon worden.”

"Met mijn team heb ik geprobeerd om ons interne leaseaanvraagsysteem stemgestuurd te maken. Zo kunnen onze accountmanagers onderweg in de auto blijven werken zonder dat het gevaarlijk is."

Marthyn Olthof, Software Developer bij Beequip

Kun je iets vertellen over de ideeën?

“Het eerste team presenteerde het idee: ‘automatisch herkennen van aangeleverde documenten’. Onze klanten moeten allerlei documenten aanleveren als ze een leaseaanvraag bij ons doen. Dit zijn er best veel en mijn collega’s zijn tijd kwijt om alles in het juiste vakje up te loaden. Dat is iets wat een computer gewoon kan herkennen. Door middel van Machine Learning (AI) kan je de computer trainen  om te herkennen of een document een offerte is of bijvoorbeeld een jaarverslag. Hiermee besparen we tijd in het gehele proces. Dit idee werd dan ook aan het einde van de week beloond met de Money Award.”

Klinkt gaaf! En wat heeft jouw eigen team ontwikkeld?

“Onze accountmanagers zijn de hele dag onderweg om onze klanten persoonlijk te spreken. In de auto kan je natuurlijk ook je ogen en je handen niet anders gebruiken dan het besturen van de auto. Om toch werk te kunnen doen heeft mijn team, Team Doperwt, geprobeerd om de BEEHIVE (ons interne leaseaanvraag systeem) met stemcommando’s te kunnen besturen. Zoals je dit met Siri of Ok GOOGLE ook kunt op je telefoon. Tijdens de demo konden we al een paar dingen vragen: of we zaken doen met een bepaalde klant en wat het uitstaande leasebedrag is bij een bedrijf. Wij kregen de Lifesaver Award.”

Volgens mij hebben jullie een drukke week achter de rug. Wat is nou het nut van zo’n Hackweek?

“Het allerbelangrijkste is het leerproces en de creatieve vrijheid die je krijgt als developer. Al deze projecten zijn in een week van idee tot prototype uitgegroeid. Door de alternatieve manier van ontwikkelen kom je tot nieuwe inzichten en leer je je collega’s ook heel erg goed kennen.”

 

Word lid van onze Meetup groep om op de hoogte te blijven van komende evenementen: https://www.meetup.com/nl-NL/Rotterdam-rb/
Het volgende evenement staat gepland op 30 oktober: https://www.meetup.com/Rotterdam-rb/events/263549156

 

Hackweek: de money award