Beequip home
Bereken je lease
Blog

Materieel

18 Juli 2022

Er komt een hittegolf aan: hoe bereid ik mijn machine of voertuig hierop voor?

hittegolf

“Er is een hittegolf op komst!”. Waar je ook kijkt of wat je ook leest, dat er een hittegolf aankomt is een feit. Toch zitten de meeste ondernemers niet te wachten op deze extra hoge temperaturen. Een oververhitte motor wil je ten allen tijden voorkomen, maar de hitte maakt dat niet gemakkelijk. Wat kun je preventief doen om oververhitting van de motor te voorkomen? Gaat het toch mis, wat moet je dan doen? En hoe zorg je ervoor dat jij of je personeel niet oververhit raken? Wij hebben alle tips voor jou op een rijtje gezet.

Hoe voorkom ik oververhitting van mijn machine of voertuig?

Bij Beequip zijn wij voorstander van preventieve maatregelen. Door de juiste checks op tijd uit te voeren verklein je de kans dat de motor oververhit raakt. Dit kan een hoop tijd besparen en dus is het een goed idee om voor, tijdens en na de hittegolf de volgende acties regelmatig te ondernemen:

  • Check of de koelvloeistof op niveau is. Het regelmatig checken van je koelvloeistof niveau is natuurlijk erg belangrijk. Zorg ervoor dat je dit dus zeker checkt voordat de hittegolf start, zodat je weet of het op niveau is.
  • Check of de radiator schoon is. Als de radiator niet schoon is, zal deze minder goed koelen. Is de radiator niet schoon? Reinig deze dan met lucht, en niet met water.
  • Check of de plaats waar de lucht wordt aangezogen die door de radiator heen gaat schoon is. Als dit verstopt is kan er minder lucht doorheen en zal de radiator eerder opwarmen. Hierdoor kan er meer vuiligheid in de radiator gezogen worden. Maak deze plek schoon indien nodig.
  • Zorg ervoor dat je de juiste toerental en juiste versnelling gebruikt om onnodige oververhitting van de motor te voorkomen.
  • Smeer alle draai- en knikpunten zodat je zo min mogelijk weerstand ondervindt in de machine.
  • Ververs de motorolie tijdig. Hoe beter de kwaliteit van de motorolie, des te beter de warmte afgevoerd kan worden.
  • Check of de thermostaat, ventilator en pomp goed werken. Deze delen kunnen namelijk de koeling verbeteren.
  • Zorg voor de juiste bandenspanding. Zeker in het transport is dit erg belangrijk. Hierdoor zorg je ervoor dat de warmte van de band goed wordt afgevoerd.
  • Zet de motor niet gelijk uit, maar laat jouw machine of voertuig onbelast even doordraaien. Door de motor nog even te laten draaien kan de koelventilator ook extra afkoelen.
  • Zoek indien mogelijk een plekje in de schaduw tijdens het stilzetten van een machine of voertuig. Dit zorgt ervoor dat het materieel niet te veel opwarmt.

Wat moet ik doen als mijn motor toch oververhit is?

Als de temperatuur voor een lange tijd toeneemt kun je natuurlijk erg je best doen om oververhitting tegen te gaan, maar soms gebeurt het toch. Zodra je motor oververhit is zal je machine of voertuig hiervan een seintje geven, of de wijzer van de temperatuur meter gaat in het rood. Als je niks doet zal de motor uiteindelijk stoom afblazen. Het is daarom belangrijk om direct actie te ondernemen. Mocht het mis gaan, kunnen de volgende stappen je wellicht helpen:

  1. Zoek direct een plek op uit de zon, zodat je jouw machine of voertuig in de schaduw kan neerzetten.
  2. Zet vervolgens de airco uit, zet je kachel vol aan en zet je ramen en/of deuren open. Doordat de kachel wordt verwarmt door de motor, zal de motor sneller afkoelen als je de kachel vol aan zet.
  3. Laat jouw machine of voertuig stationair draaien, om het afkoelproces te versnellen.
  4. Zodra het materieel is afgekoeld kun je de koelvloeistof bijvullen en de oorzaak opzoeken.
  5. Mocht je een probleem vinden, probeer deze dan op te lossen voordat je jouw machine of voertuig weer gaat gebruiken.
  6. In geval van twijfel, raadpleeg dan altijd jouw dealer. Zorg ervoor dat het probleem zeker is aangepakt, voordat je jouw materieel weer in gebruik neemt.

Hoe zorg ik voor mijzelf en mijn personeel?

Het is natuurlijk erg belangrijk dat je de nodige acties onderneemt om oververhitting van de motor te voorkomen. Maar, uiteindelijk is het nog veel belangrijker dat je jezelf en/of jouw personeel goed verzorgt. De hittegolf kan veel effect hebben op de gezondheid, en dus kunnen wij de volgende tips aanraden:

  • Drink regelmatig, en zorg ervoor dat je meer drinkt dan normaal. Dit om uitdroging te voorkomen.
  • Leg een natte doek of spons in je nek, zodat je zelf niet oververhit raakt.
  • Werk met een tropenrooster. Start vroeg, of laat je personeel vroeg starten om te voorkomen dat je op het warmst van de dag buiten aan het werk bent.
  • Neem vaker pauze of geef jouw personeel vaker een korte pauze, zodat je even in de schaduw af kunt koelen en wat kunt drinken.
  • Als het mogelijk is, stel dan zwaar werk uit. Is dit niet mogelijk? Zorg er dan voor dat het zware werk wordt uitgevoerd aan het begin van de dag, wanneer het nog het koelste is.
  • Zorg ervoor dat jij en/of jouw personeel genoeg zonnebrandcrème smeert en draag bedekkende, maar luchtige kleding.

We wensen je een mooie zomer toe, en dat hopelijk zonder enige oververhitting!

Job Maliepaard

Sales Officer

Deel dit artikel
Lees verder
Bekijk alles

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over nieuws, producten en activiteiten rondom Beequip.

We vinden jouw privacy belangrijk. Lees onze privacyverklaring