Beequip home
Bereken je lease
Blog

Leasen

Beequip

24 September 2021

Beequip is schaalbaar en sneller dankzij automatisch inschatten van de waarde van materieel

Beequip is schaalbaar en sneller

Wat is een mobiele graafmachine van Doosan uit 2020 waard met 900 uur op de teller? Als financier van tweedehands zwaar materieel is het van groot belang dat we dat kunnen inschatten. Beequip is volop bezig met het automatiseren van de inschatting van de marktwaarde van tweedehands equipment. Hierdoor kunnen ondernemers sneller geholpen worden aan financiering en zorgt ervoor dat ons business model schaalbaar is. Tamara Mammadova werkt als Risk Analyst bij Beequip en heeft dus een hoop kennis hierover. In dit interview vertelt ze over hoe dit in zijn werk gaat.

Kan je wat meer vertellen over het automatiseren van het inschatten van de waarde van een machine, hoe doet Beequip dat?

Bij Beequip zeggen we: equipment first. De machine staat voorop in de financiering. Het inschatten van de waarde van een machine is daarom een essentieel onderdeel van iedere leaseaanvraag. Beequip heeft sinds de oprichting in 2015 zelf al heel wat equipment data opgebouwd en op basis hiervan kunnen we heel veel mooie dingen doen. Om een machine op de correcte manier in te schatten gebruiken we deze eigen opgebouwde data, maar maken we ook gebruik van Lectura. Dat is een hele grote data leverancier van equipment. De combinatie van deze twee bronnen maakt het voor ons mogelijk om de waarde van een machine goed in te schatten bij de aanvraag van een lease, waardoor we ook het risico op de lease kunnen bepalen.

En waarom is dit zo belangrijk?

Beequip onderscheidt zich in de markt doordat we experts in huis hebben die de waarde van machines, vaar- en voertuigen nauwkeurig kunnen inschatten. Maar door de grote groei van ons bedrijf groeit onze portefeuille ook mee, waardoor we meer aanvragen binnen krijgen. Het is dus slim om materieel dat we vaak voorbij zien komen automatisch te beoordelen, zodat we de experts kunnen inzetten op complexere aanvragen. Denk aan een grote vloot, bedrijfsovernames of machines waar veel aan verbouwd is. Dit maakt dat we ook snelheid creëren in onze systemen en het maakt ons model schaalbaar.

Voorbeeld restwaardelijn

Voorbeeld van een restwaardelijn

Wat is hier het voordeel van voor de klanten van Beequip?

Ondernemers weten sneller of ze bij ons materieel kunnen leasen. Het risico dat wij bij Beequip lopen op een lease wordt bepaald door de waardeverloop van een machine die we financieren. Bij iedere leaseaanvraag kijken we dus naar de waarde van het materieel op basis van de kennis van onze experts en data, en naar het “LGD” (loss given default). LGD is het verschil tussen wat er aan lening op een klant uitstaat en wat de verwachte waarde is van een machine – dit is namelijk gelijk aan het verlies dat we lopen op het moment dat klant failliet zou gaan. Doordat we al deze data zelf analyseren, verliezen we best wat tijd en worden de wachttijden van de klanten langer. Als we dit verder gaan automatiseren door middel van een data model te bouwen, worden de wachttijden van de klanten korter en kunnen onze experts zich focussen op complexere aanvragen.

Door het automatiseren van de inschatting van de marktwaarden kijken we naar “Equipment First” en kunnen we de klanten sneller helpen met hun aanvragen.
Tamara Mammadova
werknemer bij Beequip

Hoe dicht is Beequip bij dit volledig te automatiseren?

Waar we nu staan is eigenlijk dat we waarde gaan creëren met de data die we zelf hebben verzameld en we zijn ook de data aan het “opschonen” en analyseren om te kijken of we met deze data aan de slag kunnen. Met de opgeschoonde data is een slim algoritme gebouwd om een waardebepaling te genereren. Een van onze data analytics studenten, Wouter de Wilt, is volop bezig geweest om dit model op te zetten. De volgende stap is om dit model te implementeren en te verbeteren. Dit model wordt dus geïmplementeerd bij lease aanvragen die gaan over veel voorkomende machines, en blijven we continu verbeteren. Wanneer het model geïmplementeerd is, kunnen we de lease aanvragen veel sneller behandelen, daarmee is de klant geholpen aan een snelle oplossing.

Hoe speelt watismijnmachinewaard.nl hier een rol in?

Deze website, die door Beequip is gemaakt, is eigenlijk ooit ontstaan vanuit een Hackweek project. We organiseren 4 keer per jaar een hackweek waarin we iets mogen ontwikkelen wat bijdraagt aan Beequip. Watismijnmachinewaard.nl is een website waarop je als ondernemer je eigen machines kan waarderen, of inzicht kan krijgen in wat de waarde zou zijn voor jouw materieel. Hier hebben we dan ook onze eigen data gebruikt inclusief de restwaarde loop om de waarde zo correct mogelijk te bepalen Hierdoor kan je gaan kijken of je een sale & lease back bij Beequip zou kunnen afsluiten..

Wat is het uiteindelijke doel hiervan?

Uiteindelijk kunnen we dit stukje fintech gaan inzetten om de klant beter en sneller te helpen. Watismijnmachinewaard.nl maakt het ook makkelijker voor de klant aangezien ze op voorhand al weten wat hun machine waard is en overwegen of ze een sale & lease back bij ons zouden willen doen. Ook is het de bedoeling om dit datamodel te blijven verbeteren zodat de indicaties steeds beter en accurater worden naar de toekomst toe. Voor de experts binnen Beequip zorgt dit er voor dat ze hun aandacht vooral kunnen richten op de complexe machines zodat ook deze aanvragen sneller kunnen worden beantwoord.

Job Maliepaard

Sales Officer

Deel dit artikel
Lees verder
Bekijk alles

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over nieuws, producten en activiteiten rondom Beequip.

We vinden jouw privacy belangrijk. Lees onze privacyverklaring