Lenen, leasen of zelf betalen?

5 februari 2020

Ga je grote investeringen voor je bedrijf bekostigen dan kun je die vaak niet in één keer betalen. Wie slim wil investeren staat dan voor de keuze: ga ik lenen, leasen, of de investering uit eigen middelen financieren? Wij laten je graag kennis maken met de voordelen van leasen.

Maak kennis met de voordelen van leasen:


Onderpand

Vraag je een lening aan, dan vragen geldverstrekkers vaak om een garantie of onderpand. Je kunt dan vragen verwachten over jaarverslagen en/of onderpand op je inventaris of voorraad.  Bij leasen is het bedrijfsmiddel dat je gaat leasen, bijvoorbeeld een graafmachine, zelf het onderpand voor de financiering. Het draait daarom om de machine en in veel mindere mate over jouw bedrijfscijfers.

Wanneer je een starter bent, een mindere periode achter de rug hebt of je er niet prettig bij voelt om de garantie of het onderpand ter beschikking te stellen, heeft leasen dus voordelen voor jou.

Financiële speelruimte

Een ander voordeel is dat je je rekening courant niet hoeft aan te spreken en zo ruimte houdt voor andere investeringen, bijvoorbeeld in mensen en systemen in plaats van in machines. Of om een financiële tegenvaller op te vangen. Door te leasen houd je financiële speelruimte.

Hoe werkt leasen?

Het object wat je gaat leasen wordt gekocht door de leasemaatschappij en deze wordt aan jou beschikbaar gesteld. Je betaalt een vast bedrag per maand (deels rente, deels aflossing) voor een vaste, vooraf afgesproken periode. Je weet dus waar je aan toe bent.

Ondanks dat de leasemaatschappij het object voor jou koopt, mag jij zelf helemaal uitzoeken wat je wilt hebben. Gaat het bijvoorbeeld om een vrachtwagen, dan bepaal jij het merk en type. Afhankelijk van de leasevorm waar je voor kiest, ben jij aan het einde van de looptijd van de lease de eigenaar van het object dat je hebt geleased. Lees hier meer erover: Wat is het verschil tussen financial en operational lease?

Benieuwd naar jouw leaseprijs?     Ga direct naar onze leasecalculator

Bekijk de onderstaande artikelen om meer te weten te komen over leasen.