Beequip home
Bereken je lease
Blog

Binnenvaartschepen

18 Juni 2018

Binnenvaartkrant: Beequip biedt MKB 'alternatieve financiering

binnenvaartkrant

Het relatief jonge bedrijf Beequip is voor de binnenvaart een nieuwe, alternatieve kredietverlener naast de drie grote banken die actief zijn in de sector. “Wij bieden het MKB een flexibele leasemogelijkheid”, vertelt medeoprichter Peter Loef. “We financieren gebruikte en nieuwe objecten in de bouw, infra, agri en logistiek, waaronder ook binnenschepen.”

“Veel ondernemers in het midden- en kleinbedrijf zoeken groeikapitaal. Bij de grote banken is dit steeds lastiger te verkrijgen. Niets ten nadele van die banken. Ze doen het goed, maar specialistische equipment kennis zoals Beequip heeft ontbreekt en kennis van de waarde van materieel is bij ons het belangrijkst voor onze risico inschatting. Wij financieren een object – een kraan, een machine, een voer- of vaartuig – maar weten ook hoe dat object in de markt ligt en hoe de ondernemer ook nog iets voor zichzelf kan verdienen met dat object.”

De Binnenvaartkrant spreekt Peter Loef in de locatie aan de Willemskade in Rotterdam, die op dat moment nog wordt ingericht. “We, Giel Claes, Joris Linders en ik, zijn op een zolderkamer begonnen, maar intussen hebben we 40 medewerkers en vijftien equipmentklassen waarin we objecten financieren. De binnenvaart is daar één van. Voor elke klasse trekken we specialisten aan, die de betreffende sector goed kennen. ”Via via kwam Beequip terecht bij Gerard Gommers, een autoriteit in binnenvaartfinancieringen.

Ruim een jaar geleden nam Gerard Gommers afscheid van de Rabobank. Sinds 1980 was hij intensief betrokken bij kredietverlening en financiële advisering aan de binnenvaart en hij vond het welletjes. Gerard Gommers: “Ik dacht ik ga nooit meer wat doen.” Veel ondernemers dachten daar anders over. “Ze belden me, vroegen of ik kon helpen. Ik had ongeveer een jaar nodig om het werk bij de Rabobank los te laten.” Zo kruipt het bloed waar het niet gaan kan en een jaar verder is Gerard Gommers weer actief als adviseur kredieten aan de binnenvaart bij Beequip. “De benadering van kredietaanvragen bij Beequip is anders. Er wordt gekeken naar de waarde van het object en naar verdiencapaciteit, maar er wordt ook goed gekeken naar de ondernemer zelf, of die zijn vak verstaat.”

Binnenvaartkrant

In beginsel werkt Gerard Gommers voor Beequip als adviseur, maar hij heeft de vrijheid om een portefeuille op te bouwen. Een discipline die hij in de tijd bij de Rabobank en voorheen bij de Nedship Bank beheerste, waarmee hij mede de scheepsfinanciering in de binnenvaart gevormd heeft. Ten tijde van de crisis en de daaruit voortvloeiende overcapaciteit van de vloot kreeg hij natuurlijk ook te horen dat de crisis ‘de schuld van de banken’ was omdat zij overcapaciteit hadden gecreëerd. Persoonlijk voelt hij zich niet aangesproken. “De ondernemers die door ons werden gefinancierd, doen het nog steeds goed.”

Inmiddels heeft Beequip duwbakken, tankers en werkboten gefinancierd. Waarom het MKB? Peter Loef: “Zeven van de tien werknemers in Nederland werkt bij een onderneming in het MKB. Toch is het voor die ondernemingen vaak moeilijk een financiering te krijgen. We wilden een alternatief op de markt brengen en het MKB extra keuze bieden met lease oplossingen voornamelijk gebaseerd op de waarde van het materieel. Door het leveren van maatwerk en een snelle beslissing te garanderen zijn wij precies in het gat gedoken wat er op financieringsgebied bestond.

“We kijken mee of de ondernemer zelf ook op langere termijn een goed belegde boterham kan blijven verdienen.” Peter Loef: “En we blijven meedenken, houden de vinger aan de pols, want daar kunnen wij ook weer van leren.”
Gerard Gommers
Lease Officer Binnenvaart bij Beequip

Zelf komt Peter Loef uit de financiële dienstverlening en logistiek. Een andere medeoprichter Giel Claes komt uit de kraan- en grondverzet wereld. Vandaar dat de eerste financieringen kranen en containers betroffen. “Belangrijk is dat je de markt kent. Dus toen bleek dat er veel belangstelling voor ons financiële product was, zijn we specialisten gaan zoeken voor andere sectoren.”

Voor de binnenvaart werd dat dus Gerard Gommers. Met zijn ervaring (zie kader) maakt hij het verschil. “Het werkt bij Beequip anders dan bij een bank. We helpen de ondernemer. Ook als hij een nieuwe motor laat financieren, moet hij zijn rekeningen kunnen blijven betalen. We kijken daarbij naar het product, de kwaliteit van het schip, de ondernemer en naar het perspectief voor de toekomst. We deden twintig jaar geleden bij de Nedship Bank ook objectfinanciering en gingen vergelijkbaar te werk. Of het gaat om nieuwbouw, herfinanciering of een nieuwe motor, in principe doet Beequip alles.” Hij geeft het voorbeeld dat er zelfs nog toekomstkansen kunnen zijn voor een enkelwandige tanker. “Die is – nu vanaf volgend jaar vloeibare producten door dubbelwandige tankers vervoerd moeten worden - wellicht nog om te bouwen tot beunschip.”

Peter Loef: “Voor de waardebepaling van bestaande objecten, werken we samen met makelaars en taxateurs. Veel ondernemers geven aan geïnteresseerd te zijn in gebruikt materieel en Beequip heeft daarop focus.”

Wie nu wil investeren in een (bestaand of nieuw) binnenschip, kan bij een bank vaak maar tot vijftig procent gefinancierd krijgen. Voor de rest moet er dan naar alternatieve financieringsmogelijkheden zoals ‘crowdfunding’ gekeken worden. “Als je zaken doet met Beequip kun je alles afhandelen bij één loket. De gemiddelde kosten hiervan zijn hoger dan die bij een bank maar we kunnen met onze specialistische kennis vaak net die stap extra maken en je hebt alles onder één dak gefinancierd”.

Job Maliepaard

Sales Officer

Deel dit artikel
Lees verder
Bekijk alles

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over nieuws, producten en activiteiten rondom Beequip.

We vinden jouw privacy belangrijk. Lees onze privacyverklaring