Beequip home
Bereken je lease
Blog

Beequip

28 Februari 2023

Beequip zet medewerkers in hun kracht met onderscheidend leiderschapsprogramma

leidersprogramma

Beequip zet je in je kracht. Dat is wat we belangrijk vinden als het gaat om het omgaan met onze medewerkers. Daarom stellen we persoonlijke ontwikkeling dan ook centraal. Met behulp van trainingen, workshops en slimme tools willen we graag inspireren, stimuleren en motiveren. Een van deze trainingen is het leiderschapsprogramma: een 12 maanden durend programma waarin de leiderschap skills van leidinggevenden bij Beequip verder worden ontwikkeld. Zo zetten we onze leidinggevenden in hun kracht, zodat ze kunnen blijven groeien. Net zoals we dat doen voor ondernemers. Deelnemers Jolente Schouten, Ricardo Coral en Jordan van de Ven geven ons een inkijkje in hun ervaringen en leermomenten tijdens het programma.

Twaalf maanden lang intensieve focus op leiderschap, persoonlijke ontwikkeling en communicatie: dat was wat de deelnemers van het leiderschapsprogramma te wachten stond. In het bijzonder voor HR Manager Jolente Schouten: zij was naast deelnemer van het programma ook nog organisator. Enthousiast vertelt ze ons meer over hoe verloop het programma is verlopen:

“Het traject bestond uit drie modules. In de eerste module lag de focus op het leren kennen van jezelf, je eigen talenten en potentieel. Met die inzichten konden de deelnemers, waaronder ikzelf, een vertaalslag maken naar persoonlijk leiderschap.” begint Jolente haar verhaal. “Tijdens de tweede module gingen we meer in op de kernwaarden van Beequip in relatie tot leiderschapsstijl. Denk bijvoorbeeld aan de bedrijfscultuur van Beequip, en hoe iemand zijn eigen kwaliteiten om kan zetten naar een leiderschapsstijl die aansluit bij onze cultuur. Tot slot ging de derde module voornamelijk over verbinding en de kracht van communicatie. Wat motiveert en stimuleert mensen, en hoe kun je een ander nou echt goed begrijpen? Zo konden we met die drie modules op alle levels van leidinggeven ingaan,” vertelt Jolente.

Jordan van de Ven, Head of Accounting & Financial Control, knikt bevestigend bij het horen van deze woorden: “Je leert in zo’n traject ook in te gaan op gedrag, in plaats van als manager alleen te reageren op proces en inhoud.” vult hij aan. “We begonnen met een persoonlijkheidsanalyse, waarbij we meer inzicht kregen in onze eigen stijl van leidinggeven. Zo konden we daarna voortbouwen op onze eigen krachten en talenten. Je leert over groepsdynamiek en interactie. Bovendien krijg je niet alleen inzicht in hoe je zelf leiding kunt geven aan anderen, maar ook hoe je vanuit een leidinggevende rol kunt omgaan met andere leidinggevenden, managers of collega’s,” vertelt Jordan. “Zo was mijn grootste leerpunt de manier van communiceren met mensen die ik moet aansturen. Neem bijvoorbeeld het oplossen van problemen. In plaats van iemand een hapklare oplossing voor te schotelen, heb ik geleerd dat je iemand ook handvatten kunt geven zodat diegene zelf de oplossing voor het probleem kan vinden. Zodoende ondersteun je mensen veel meer in hun eigen ontwikkelingsproces, en groei je als team samen verder,” sluit hij af.

“Door in te spelen op ieders kracht en hoe iemand zich kan ontwikkelen met behulp van collega’s, groeien we als team samen verder."
Jolente Schouten
HR Manager Beequip

Ook Ricardo Coral, Head Inside Sales & Customer Officers, kan de woorden van Jolente beamen: “Bewustwording van de verschillende aspecten van leidinggeven was een nuttig onderdeel van het programma. Want wanneer je je bewust bent van je oude gedragspatronen op gebied van leidinggeven, kun je ook beter een eigen, nieuwe leiderschapsstijl ontwikkelen met de inzichten die je tijdens de modules opdoet. Je blijft hier gedurende het jaar actief mee bezig, en zo val je niet terug in je oude patronen,” legt Ricardo uit. “Zo had ik bijvoorbeeld het inzicht dat ik meer proactief wil zijn in mijn communicatie met anderen. Denk aan kwesties in vroegere stadia al aankaarten, of eerder mijn mening geven in plaats van een afwachtende houding aan te nemen en het voor me te houden,” gaat hij verder. “Door de open cultuur en transparante omgeving van Beequip is daar zeker ruimte voor, en dus is dat een mooie kans die ik kan pakken met de ontwikkeling van mijn eigen leiderschapsstijl.”

Het leiderschapsprogramma draait dus niet alleen om jezelf ontwikkelen, maar speelt ook in op de interactie tussen jezelf en anderen, en de ontwikkeling van iedereen als team. Wanneer het gesprek vordert, komt ook de interactie tussen de deelnemers meer aan bod. “Door in te spelen op ieders kracht en hoe iemand zich kan ontwikkelen met behulp van collega’s, groeien we als team samen verder,” vertelt Jolente ons. “Na elke module was er een interventiemoment. Hier konden deelnemers ervaringen en leermomenten uitwisselen. Die interactie maakte dat er ook van elkaar geleerd kon worden, en dat je anderen kon inspireren met jouw eigen inzichten.”

Met haar dubbele rol was die uitwisseling tussen deelnemers soms lastig. Jolente vertelt hoe ze de balans zocht tussen meepraten als deelnemer, en het gesprek leiden als organisator. “Het was een mooie kans om te leren op welke stoel ik moest gaan zitten in verschillende situaties. Dat heeft denk ik ook bijgedragen aan wat ik vooral meeneem uit dit programma: choose your battles. Niet op alles inspringen maar soms dingen laten rusten en vertrouwen op het proces”, vervolgt ze. “Op die manier kan ik meer focus en rust aanbrengen in mijn eigen werk. Leren leidinggeven is iets wat je elke dag blijft doen. Dus ook nu het programma is afgelopen, hebben we de kans om hier elke dag actief aan te werken en onszelf te blijven ontwikkelen,” sluit Jolente haar verhaal af.

Wil je meer lezen over wat werken bij Beequip inhoudt? Bekijk dan onze andere blogs voor meer leuke verhalen! 

Deel dit artikel
Lees verder
Bekijk alles

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over nieuws, producten en activiteiten rondom Beequip.

We vinden jouw privacy belangrijk. Lees onze privacyverklaring