Beequip home
Bereken je lease
Blog

Sponsoring

26 Februari 2019

Beequip zet zich in voor de bijen in Nederland

bijenvolk

Hoe dichter bij de Tweede Maasvlakte, hoe meer vrachtwagens, industrie, goederentreinen en centrales de wegen omringen. Maar vergis je niet: het kan hier ook heel groen zijn. Gelukkig maar, want tegen het Geuzenbos bij Oostvoorne aan staat de kast waar het bijenvolk van Beequip huist. En die hebben dat groen hard nodig. Met een groepje ‘BEE’s’ (werknemers) van Beequip gaan we op bezoek bij de echte bee’s.

De temperatuur van de afgelopen weken is hoog genoeg om de bijen uit hun kasten te lokken. De koningin heeft eitjes gelegd en hieruit zijn werksters geboren: zogenaamde ‘haalbijen’ die stuifmeel halen. Het eerste stuifmeel van het jaar halen ze bij wilgen en krokussen.

Met poten vol stuifmeel vliegen de bijen af en aan voor de ingang van de kast. Dit ‘havenvolk’ begint zich langzamerhand klaar te maken voor de winter, vertelt Anita van Veelen van Honey Highway ons. Sinds de oprichting van Beequip werken we samen met Honey Highway om de bijensterfte in Nederland tegen te gaan. Begin dit jaar zijn we de sponsor geworden van het Havenvolk bij de Rotterdamse Maasvlakte. Dankzij onze steun wordt dit bijenvolk op een biodynamische manier ondersteund. Om eens te zien waar het allemaal over gaat, gaan we met een groepje collega’s op bezoek bij het bijenvolk.

Bloemen zaaien

Honey Highway creëert een blijvend paradijs voor bijen in de bermen van Rijkswegen, spoorrails en op dijken. Inmiddels heeft Beequip er sinds 2016 voor gezorgd dat bijna 400.000 m2 aan grond in Nederland is ingezaaid met wilde bloemen. Daar profiteert dit Havenvolk van harte van, want het gaat hartstikke goed met ze. Anita vertelt: “In dit bos lopen ook wilde koeien rond. Vorig jaar hadden zij tegen de kast aan staan schuren waardoor deze om was gevallen. Het is een veerkrachtig volkje, want we waren even bang dat ze hierdoor gedesoriënteerd waren en wisten niet of ze het zouden overleven, maar het gaat heel goed met ze.”

bijenvolk sponsor

Bijspijkeren over bijen

Anita heeft een bijenkorf en een honingraad meegenomen om haar verhaal over bijen te illustreren. De Beequip collega’s staan geïnteresseerd te luisteren hoe het precies werkt in zo’n bijenkast: de koningin, de werksters en de darren (mannetjesbijen) hebben allemaal hun eigen functie. Na een groepsfoto bij de bijenkast laten we het Havenvolk weer met rust om zich voor te bereiden op koudere dagen, terwijl voor ons de zomer juist net voor de deur staat.

Deel dit artikel
Lees verder
Bekijk alles

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over nieuws, producten en activiteiten rondom Beequip.

We vinden jouw privacy belangrijk. Lees onze privacyverklaring