Artikel in het AD: Kleine bedrijven laten groeien

10 april 2018 - 2 minuten lezen

Beequip – Voor MKB-bedrijven die willen investeren in materieel, maar het geld niet hebben, wil Beequip de reddende engel zijn.

Vanuit het kantoor van Beequip aan de Rotterdamse Willemskade hebben de medewerkers een perfect uitzicht over de Erasmusbrug en de Kop van Zuid. Waar de gemiddelde bezoeker van het kantoor zich vooral zal vergapen aan de mooie plaatjes, kijken de mensen van Beequip naar hele andere dingen. De graafmachines op het bouwterrein van een nieuwe woontoren, de sleepboten die voorbij varen, de vrachtwagens die over de brug rijden of de bussen die voor de deur geparkeerd staan. Waarom? Allemaal potentieel materieel dat voor klanten kan worden gefinancierd. ,,Het is niet voor niets dat we in Rotterdam zitten”, zegt oprichter Joris Linders. ,,De voorbereiding voor Beequip is in Amsterdam gedaan, maar we wilden het bedrijf opstarten in Rotterdam. Het karakter van de stad past bij ons en in deze regio zitten onze meeste klanten.”

Dat werk is het financieren van zwaar materieel voor het MKB in de bouw, de infrastructuur en de logistiek. ,,Wij willen graag andere bedrijven laten groeien”, legt Linders uit. ,,Grote bedrijven hebben vaak minder moeite om een lening bij een bank te krijgen, maar voor leningen tot met name een miljoen is dat vaak lastiger. Terwijl die kredieten voor de kleine bedrijven vaak wel essentieel zijn om te kunnen groeien. In dat gat springen wij.” Linders spreekt uit ervaring. In het verleden is hij, net als medeoprichters Peter Loef en Giel Claes, al lang actief geweest in de zakelijke leasemarkt.

In 2010 ontdekte het drietal het ‘gat in de markt’, maar toch duurde het nog een jaar of 5 tot Beequip (samentrekking van be en equipped) het levenslicht zag. ,,De tijd was heel erg slecht, middenin de crisis. In 2014 zag je de markt weer opkrabbelen, maar tegelijkertijd waren de Nederlandse banken koploper in Europa op het gebied van afgewezen krediet voor het MKB. Toen wisten we: nu moeten we beginnen.”

De leasemarkt in Nederland werd tot dat moment gedomineerd door de banken, dus moesten Linders en zijn collega’s met een vondst komen om onderscheidend te zijn. ,,Banken financieren vooral op basis van de financiële positie van een bedrijf, maar hebben minder verstand van het materieel zelf. Daarom durven ze het vaak niet aan gebruikt materieel te financieren, omdat ze dan de risico’s lastig kunnen inschatten. Maar niet elk bedrijf heeft behoefte aan nieuw equipment, het moet vooral werken. Bij ons werken mensen die alles van bijvoorbeeld vrachtwagens, graafmachines of containers weten. Daarom kunnen wij ook gebruikte machines financieren, omdat wij de risico’s kunnen inschatten.”

De eerste jaren zijn voor Beequip erg succesvol verlopen. Ruim dertig medewerkers, meer dan 280 miljoen aan gefinancierd materieel vanaf de start en uitgeroepen tot de meest vernieuwende ondernemer van Rotterdam. Maar dat succes betekent niet dat Linders en zijn collega’s nu rustig aan gaan doen. ,,Nee, we willen nog heel veel meer. Het uitbreiden van de financieringsmogelijkheden voor onze klanten, bijvoorbeeld door ook de verzekeringen en het onderhoud voor onze rekening te nemen. Maar ook door verder te kijken dan financieringen. Wij willen met de kennis die we in huis hebben echt een platform worden waar het MKB terecht kan. Maar het gaat kiezen worden. Onze agenda zit zo vol de komende tijd. Ja, dat is wel een fijne positie als bedrijf.”