Beequip home
Bereken je lease
Blog

Materieel

Leasen

5 Februari 2020

De voordelen van leasen: 6x de beste tips & tricks

De voordelen van leasen

Ga je grote investeringen voor je bedrijf bekostigen dan kun je die vaak niet in één keer betalen. Wie slim wil investeren staat dan voor de keuze: ga ik lenen, leasen, of de investering uit eigen middelen financieren? Een financiering kan best ingewikkeld zijn. De afgelopen jaren hoor je zoveel over leasen, dat het misschien soms gek voelt om je af te vragen wat de tips & tricks zijn. Iedereen weet dat toch wel?! Maar zo gek is dat niet, want die vraag krijgen wij dagelijks aan de telefoon. We laten je graag kennis maken met de voordelen van leasen.

#1 Sale & lease back

Heb jij als ondernemer geld nodig? Grote kans dat je dit al hebt, maar dat het ‘vast’ zit. Namelijk in jouw machines. Met sale- en lease back op dit tweedehands materieel kun je dit geld vrij maken. Je verkoopt jouw machine(s) aan de leasemaatschappij en leaset deze vervolgens direct terug. Op deze manier maak je snel kapitaal vrij voor je bedrijf. Voor de lease betaal je een vast bedrag per maand en met de verkoopopbrengst kun je andere investeringen doen. Aan het einde van de leaseperiode zijn de machines weer van jou.

#2 Financiële speelruimte

Leasing wordt gebruikt om investeringen te doen die je niet in één keer kunt betalen. Ook als het bedrag wél vrij hebt, kan het handig zijn om geld vrij te houden voor andere investeringen. In mensen en systemen bijvoorbeeld, in plaats van machines. Of juist om een financiële tegenvaller op te vangen. Zo hoef je je rekening courant niet aan te spreken. Door leasen houd je financiële speelruimte.

#3 Eigendom

Twijfel je tussen huren of leasen? Als je vaak dezelfde machine nodig hebt dan kun je aan huren veel geld kwijt zijn. Leasen kan vaak voor een maandbedrag waarvoor je twee of drie dagen kunt huren. En het voordeel: aan het einde van de looptijd van de lease zijn de spullen van jou. Daar kun je als huurder alleen maar van dromen!

#4 Gebruikte machines leasen

Wist je dat leasen niet alleen voor nieuw materieel maar ook voor gebruikte machines mogelijk is? Als jij snel een machine nodig hebt dan kunnen de levertijden op nieuwe machines je flink in de weg staan. Het productieproces duurt nu eenmaal lang. Gebruikte machines zijn vaak direct beschikbaar en bovendien scheelt het in de maandlasten van je lease, omdat ‘de kop er al af is’.

#5 Keuze vrijheid

In de machine die je gaat leasen ga je waarschijnlijk veel tijd doorbrengen. Je hebt dan waarschijnlijk ook een grote voorkeur voor welke machine dit gaat worden: het merk, type en de eventuele opbouwen en accessoires. Geen zorgen: ga je leasen, dan mag je dit helemaal zelf weten. De leasemaatschappij koopt de machine voor jou die jij zelf hebt samengesteld en uitgekozen.

#6 Onderpand

Vraag je een lening aan, dan vragen geldverstrekkers vaak om een garantie of onderpand. Je kunt dan vragen verwachten over jaarverslagen en/of onderpand op je inventaris of voorraad. Bij leasen is het bedrijfsmiddel dat je gaat leasen, bijvoorbeeld een graafmachine, zelf het onderpand voor de financiering. Het draait daarom om de machine en in veel mindere mate over jouw bedrijfscijfers.

Wanneer je een starter bent, een mindere periode achter de rug hebt of je er niet prettig bij voelt om de garantie of het onderpand ter beschikking te stellen, heeft leasen dus voordelen voor jou.

Hoe werkt leasen?

Het object dat je gaat leasen wordt gekocht door de leasemaatschappij en deze wordt aan jou beschikbaar gesteld. Je betaalt een vast bedrag per maand (deels rente, deels aflossing) voor een vaste, vooraf afgesproken periode. Je weet dus waar je aan toe bent.

Ondanks dat de leasemaatschappij het object voor jou koopt, mag jij zelf helemaal uitzoeken wat je wilt hebben. Gaat het bijvoorbeeld om een vrachtwagen, dan bepaal jij het merk en type. Afhankelijk van de leasevorm waar je voor kiest, ben jij aan het einde van de looptijd van de lease de eigenaar van het object dat je hebt geleased. Lees hier meer erover: Wat is het verschil tussen financial en operational lease?

Ook weten wat jouw opties zijn? Je kunt bij ons terecht voor de financiering van zwaar materieel, neem een kijkje op onze website waar je onder andere specifiek kunt kijken naar verreikers leasen, vrachtwagens leasen of graafmachines leasen. Of bereken direct jouw leaseprijs.

Job Maliepaard

Sales Officer

Deel dit artikel
Lees verder
Bekijk alles

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over nieuws, producten en activiteiten rondom Beequip.

We vinden jouw privacy belangrijk. Lees onze privacyverklaring