Er zijn veel verschillende soorten landbouwmachines. De trekker kennen we allemaal, maar er zijn nog veel andere soorten landbouwmachines die dagelijks gebruikt worden op het land. Ben je benieuwd wat de verschillen tussen de verschillende soorten landbouwmachines zijn? Hieronder worden de meest voorkomende types eenvoudig toegelicht.
De meest bekende landbouwmachine is de trekker ofwel tractor. In Nederland wordt de tractor eigenlijk vrijwel altijd trekker genoemd, omdat deze wordt ingezet voor het voorttrekken van andere werktuigen. Denk hierbij aan een kieper voor transport, een zaaimachine om te zaaien, een aardappelrooier om te oogsten, of een veldspuit voor gewas verzorging. De trekker of tractor is in oorsprong ontwikkelt voor de landbouw, maar wordt tegenwoordig ook gebruikt voor onderhoud van wegen en transport van grond, of het bestrijden van gladheid. Bovendien is een trekker kentekenplichtig tegenwoordig.
Een tractor kan 2-wiel aangedreven zijn, 4-wiel aangedreven zijn, of rups aangedreven. De motor van een tractor is meestal een diesel, maar de eerste tractoren op biogas, waterstof en elektriciteit zijn ontwikkeld. Er zijn veel verschillende soorten tractoren, omdat een tractor voor diverse toepassingen kan worden gebruikt.
Een hakselaar is een soort landbouwmachine dat wordt gebruikt voor het verkleinen van gewassen zoals gras, mais, en luzerne. Hierdoor kunnen de gewassen beter bewaard worden. Bovendien kunnen de dieren die het voer eten het beter verteren. Bij het verkleinen van mais wordt de hakselaar voorzien van een extra korrelkneuzer die de korrel plet.
De hakselaar heeft aangedreven wielen die net zoals bij trekkers 2-wiel aangedreven zijn, of 4-wiel aangedreven zijn, of rups aangedreven zijn.
Veel voorkomende hakselaar merken zijn: Claas, John Deere, New Holland Fendt, Krone.
Zaai- en plantmachines worden gebruikt voor het zaaien en planten van gewassen. Deze landbouwmachines worden hoofdzakelijk gebruikt in het voorjaar. Maar sommige gewassen zoals bloembollen, tulpen, en narcissen, worden wel in het najaar geplant. Net als dat de wintertarwe in het najaar wordt gezaaid.
Er zijn verschillende soorten zaaimachines, zoals onder andere:
Veelvoorkomende merken voor Nokkenrad zaaimachines zijn: Kuhn, Amazone, Lemken, Sulky, Pottinger.
Ook zijn er verschillende soorten plantmachines, zoals onder andere:
Grondbewerkingsmachines worden gebruikt in het voorjaar om het land zaai/plantklaar te maken. Dit gebeurt na de oogst van de producten voor het losmaken van de grond of om onkruid te bestrijden. Ze worden het hele jaar door ingezet afhankelijk van grondsoort en bouwplan. Er zijn veel verschillende soorten grondbewerkingsmachines.
Veelvoorkomende merken voor grondbewerkingsmachines: Lemken, Steketee, Kongskilde Evers, Pottinger , Amazone, Kubota, Pottinger Kuhn, en VSS.
Een silagewagen wordt gebruikt voor het transporteren van mais en gehakseld gras. Hiermee kan je een groot volume eenvoudig vervoeren, en lossen. Dit lossen gebeurt door middel van een bodemketting.
Veelvoorkomende merken van silagewagens zijn: Pottinger, Schuitenmaker, Tebbe, Krone, Joskin en Kaweco.
Hooibouwmachine is de overkoepelende term voor het maaien, schudden, harken en/of ruggen van het gras.
Een maaimachine is een type hooibouwmachine. Er zijn verschillende maaimachines te onderscheiden van elkaar.
Veelvoorkomende merken: Kühn, Krone, Claas, Vicon, Mchale en Fendt.
Een schudder bestaat uit verschillende elementen. Hoe meer elementen hoe groter de werkbreedte, en daarmee de capaciteit. Een schudder wordt gebruikt om het gras sneller te laten drogen.
Oogstmachine wordt veelal gebruikt voor het oogsten van aardappels, granen, bieten, en groenten (boontjes, erwtjes, andijvie, peterselie etc). De oogstmachine wordt gekozen op basis van het type gewas dat geoogst gaat worden.
Ben je op zoek naar een goede financier zodat je simpel, flexibel en snel een trekker leasen, hakselaar leasen of andere landbouwmachine leasen kunt. Bij Beequip is een lease simpel, flexibel en snel geregeld. Ook als je een starter bent, of als je wat minder goede jaren achter de rug hebt. Bereken vrijblijvend online je leaseprijs in onze leasecalculator of neem contact op via 010 340 08 44 of sales@beequip.nl.