Landbouwmachines- soorten landbouwmachines

Er zijn veel verschillende soorten landbouwmachines. De trekker kennen we allemaal, maar er zijn nog veel andere soorten landbouwmachines die dagelijks gebruikt worden op het land. Ben je benieuwd wat de verschillen tussen de verschillende soorten landbouwmachines zijn? Hieronder worden de meest voorkomende types eenvoudig toegelicht.

Trekker:

De meest bekende landbouwmachine is de trekker ofwel tractor. In Nederland wordt de tractor eigenlijk vrijwel altijd trekker genoemd, omdat deze wordt ingezet voor het voorttrekken van andere werktuigen. Denk hierbij aan een kieper voor transport, een zaaimachine om te zaaien, een aardappelrooier om te oogsten, of  een veldspuit voor gewas verzorging. De trekker of tractor is in oorsprong ontwikkelt voor de landbouw, maar wordt tegenwoordig ook gebruikt voor onderhoud van wegen en transport van grond, of het bestrijden van gladheid. Bovendien is een trekker kentekenplichtig tegenwoordig.

Een tractor kan 2-wiel aangedreven zijn, 4-wiel aangedreven zijn, of rups aangedreven. De motor van een tractor is meestal een diesel, maar de eerste tractoren op biogas, waterstof en elektriciteit zijn ontwikkeld. Er zijn veel verschillende soorten tractoren, omdat een tractor voor diverse toepassingen kan worden gebruikt.

 • Smalspoortrekker: niet ontworpen voor de landbouw maar voor de fruitteelt, en wordt ingezet voor het rijden op smalle rijen van laagstamboomgaarden of wijngaarden;
 • Compacte tractoren: geschikt voor kleine ruimtes die worden gebruikt door gemeenten, groenvoorzieners of tuinbouwbedrijven;
 • Rupstractoren: geschikt voor zwaar werk met hoge vermogens zoals bosfrezen of lage bodemdruk;
 • Breedspoortrekker: wordt steeds populairder en wordt ingezet voor rijpadenteelt waarbij de bodemstructuur gespaard wordt voor een optimale conditie van de gewassen.

trekker

Hakselaar:

Een hakselaar is een soort landbouwmachine dat wordt gebruikt voor het verkleinen van gewassen zoals gras, mais, en luzerne. Hierdoor kunnen de gewassen  beter bewaard worden. Bovendien kunnen de dieren die het voer eten het beter verteren. Bij het verkleinen van mais wordt de hakselaar voorzien van een extra korrelkneuzer die de korrel plet.

De hakselaar heeft aangedreven wielen die net zoals bij trekkers 2-wiel aangedreven zijn, of 4-wiel aangedreven zijn, of rups aangedreven zijn.

Veel voorkomende hakselaar merken zijn: Claas, John Deere, New Holland Fendt, Krone.

hakselaar landbouwmachine

Zaai- en plantmachines:

Zaai- en plantmachines worden gebruikt voor het zaaien en planten van gewassen. Deze landbouwmachines worden hoofdzakelijk gebruikt in het voorjaar. Maar sommige gewassen zoals bloembollen, tulpen, en narcissen, worden wel in het najaar geplant. Net als dat de wintertarwe in het najaar wordt gezaaid.

Er zijn verschillende soorten zaaimachines, zoals onder andere:

 • Nokkenrad: voor het zaaien van granen, graszaad, grasland, erwten, vlas, en groenbemester;
 • Precisiezaaimachines: voor uien, bieten, bonen, mais of fijnzadige groente gewassen, alle met verschillende rijafstanden 20/27/37,5/50/75 cm.

Veelvoorkomende merken voor Nokkenrad zaaimachines zijn: Kuhn, Amazone, Lemken, Sulky, Pottinger.

Ook zijn er verschillende soorten plantmachines, zoals onder andere:

 • Aardappelplantmachine: voor het planten van aardappelen. Veelvoorkomende merken voor een aardappelplanter: Grimme, AVR, Dewulf
 • Bloembollenplantmachine: voor het planten van tulpen, narcissen etc. Veelvoorkomend merk voor bloembollenplantmachine: Pink Innovation.
 • Plantmachines voor kluitplanten en paperpots etc. Veelvoorkomend merken voor kluitplanten en paperpots: Agriplanter, Tumoba, Ferrari.

Grondbewerkingsmachine:

Grondbewerkingsmachines worden gebruikt in het voorjaar om het land zaai/plantklaar te maken. Dit gebeurt na de oogst van de producten voor het losmaken van de grond of om onkruid te bestrijden. Ze worden het hele jaar door ingezet afhankelijk van grondsoort en bouwplan. Er zijn veel verschillende soorten grondbewerkingsmachines.

 • Ploeg
  De ploeg ofwel wentelploeg, is een landbouwwerktuig dat wordt gebruikt voor het ploegen van de grond. Met een ploeg worden oude gewasresten en onkruid onder de grond geploegd, waarna er “schone” grond overblijft. Een ploeg bestaat uit risters, scharren, (schijf)kouters, en 1/2/3/4/5/6-schaar.
 • Spitmachine
  Gebruikt voor het losmaken en egaliseren van de grond waarna er weer gezaaid of geplant kan worden afhankelijk van grondsoort in het najaar of voorjaar.
 • Cultivator     
  Gebruikt voor het losmaken en egaliseren van de grond waarna er direct gezaaid of nog geploegd kan worden. Het is een niet kerende grondbewerking.
 • Woeler/diepwoeler
  Gebruikt om de grond diep los te maken kan ook ipv van ploegen of spitten gebruikelijk in biologische landbouw en steeds meer in de standaard landbouw gebruikt.
 • Schijveneg
  Gebruikt om onkruid te bestrijden op braakliggende grond kenmerken; ondiepe grondbewerking.
  Rotorkopeg
  Gebruikt om het land zaai/plant klaar te maken. Direct daarna kan er gezaaid of geplant worden. Een rotorkopeg door de aftakas van de trekker aangedreven werktuig waardoor hij zijn werk doet. Het verkruimelen en egaliseren van de grond.
 • Triltandcultivator
  Gebruikt om het land zaai/plant klaar te maken. Direct daarna kan er gezaaid of geplant worden. De triltandcultivator is een niet aangedreven werktuig maar door de rijsnelheid zijn werking doet.
 • Frees
  Gebruikt om oud grasland te verkleinen of om grond te verkruimelen voor bv de teelt van aardappels of wortelen. Dan heet het een aardappelfrees. Zij maken ruggen van 75cm breed

Veelvoorkomende merken voor grondbewerkingsmachines: Lemken, Steketee, Kongskilde Evers, Pottinger , Amazone, Kubota, Pottinger Kuhn, en VSS.

grondbewerkingsmachine landbouw

Silagewagen

Een silagewagen wordt gebruikt voor het transporteren van mais en gehakseld gras. Hiermee kan je een groot volume eenvoudig vervoeren, en lossen. Dit lossen gebeurt door middel van een bodemketting.

Veelvoorkomende merken van silagewagens zijn: Pottinger, Schuitenmaker, Tebbe, Krone, Joskin en Kaweco.

silagewagen landbouwmachine

Hooibouwmachines

Hooibouwmachine is de overkoepelende term voor het maaien, schudden, harken en/of ruggen van het gras.

Maaimachine

Een maaimachine is een type hooibouwmachine. Er zijn verschillende maaimachines te onderscheiden van elkaar.

 • Een schijvenmaaier: wordt hoofdzakelijk gebruikt voor het maaien van weides;
 • Een klepelmaaier: wordt hoofdzakelijk gebruikt voor het maaien van onder andere bermen en slootkanten;
 • Een messenbalkmaaier: wordt hoofdzakelijk gebruikt voor het maaien van graszaad en ook wel weides.

Veelvoorkomende merken: Kühn, Krone, Claas, Vicon, Mchale en Fendt.

hooimachine landbouw

Schudder

Een schudder bestaat uit verschillende elementen. Hoe meer elementen hoe groter de werkbreedte, en daarmee de capaciteit. Een schudder wordt gebruikt om het gras sneller te laten drogen.

Oogstmachine

Oogstmachine wordt veelal gebruikt voor het oogsten van aardappels, granen, bieten, en groenten (boontjes, erwtjes, andijvie, peterselie etc). De oogstmachine wordt gekozen op basis van het type gewas dat geoogst gaat worden.

 • Aardappels: oogst je met een aardappelrooier, meestal met twee of vier rijen tegelijk. Daarnaast kun je met een getrokken rooier die voortgetrokken wordt door een trekker, of met een zelfrijdende rooier aardappels rooien. Veelvoorkomende merken zijn: Grimme, Dewulf en AVR.
 • Granen: oogst je met een combine, de werkbreedte wordt bepaald door de maaibek. Veelvoorkomende merken zijn: John Deere, Claas, New Holland en Fendt.
 • Bieten: oogst je met een bietenrooier. Met een kleine aanpassing kan je daar ook knolselderij mee oogsten. Tegenwoordig zien we het meeste bunkerrooiers die met zes of negen rijen tegelijk kunnen oogsten.  Veelvoorkomende merken zijn: Vervaet, Agrifac, Grimme.
 • Groenten: oogst je met vaak specialistische machines. Zoals een erwtendosser, die speciaal gemaakt wordt voor het oogsten van erwten of tuinbonen. Sperziebonen worden geoogst met een bonenplukker, terwijl je voor wortelen weer een aangepaste aardappelrooier of een klembandrooier kan inzetten. Groente zoals spinazie en andijvie oogst je met een spinaziemaaier.
  oogstmachine landbouwmachine

Interesse in het leasen van een landbouwmachine?

Ben je op zoek naar een goede financier zodat je simpel, flexibel en snel een trekker leasen, hakselaar leasen of andere landbouwmachine leasen kunt. Bij Beequip is een lease simpel, flexibel en snel geregeld. Ook als je een starter bent, of als je wat minder goede jaren achter de rug hebt. Bereken vrijblijvend online je leaseprijs in onze leasecalculator of neem contact op via 010 340 08 44 of sales@beequip.nl.