Beequip home
Bereken je lease
Blog

Materieel

Kranen

24 Juni 2021

Soorten hijskranen: welke zijn er?

Soorten hijskranen

Er zijn veel verschillende soorten hijskranen. Denk aan een mobiele kraan, een telescoopkraan, een torenkraan en ga zo maar door. Maar weet jij wat de verschillen tussen deze soorten hijskranen zijn? We hebben het voor je onder elkaar gezet.

Wat is een hijskraan?

Een hijskraan is een hijswerktuig dat zware lasten horizontaal en verticaal kan verplaatsen. Dit gebeurt door de hijshaak via hijsblokken met een lier omhoog en omlaag te verplaatsen. Een hijskraan wordt meestal tijdelijk opgebouwd en wordt vooral in de bouw en de transportsector gebruikt voor het laden en lossen van goederen. Een hijskraan is meestal aan de grond bevestigd of op een mobiele constructie geplaatst, zoals een vrachtwagen.

Hijskranen soorten:
van de mobiele kraan tot de torenkraan

Een hijskraan is een bijzondere constructie, die veel wordt gebruikt in de bouw. Maar kun jij herkennen welke hijskraan je aan het werk ziet op straat? Lees hieronder de verschillen tussen de verschillende type hijskranen.

Mobiele kraan

De naam zegt het eigenlijk al: een mobiele kraan is mobiel, en dus gemakkelijk te verplaatsen van de ene naar de andere plek. Een mobiele kraan is efficiënt wanneer je de kraan op meerdere plaatsen op het werkterrein, of op meerdere locaties wilt inzetten. Omdat een mobiele kraan vaak van plek wisselt, is deze eenvoudig op te stellen. Bovendien is een mobiele kraan door het compacte formaat, ook ideaal voor plaatsen waar de ruimte en bereikbaarheid beperkt is. Mobiele kranen zijn dus veelzijdig en flexibel qua inzet, en kunnen legaal over de openbare wegen rijden.

Mobiele kraan

Mobiele kraan

Torenkraan

Een torenkraan bestaat uit een mast die op de grond staat en is verankerd in een betonnen voet. De mast staat soms op een rails waarover de torenkraan kan rijden. Helemaal bovenaan de mast zit de horizontale arm, ook wel de giek genoemd, deze draait ten opzichte van de mast. Over de giek rijdt een loopkat (rijdend wagentje) met een haak er aan, waardoor de haak dichterbij en verder weg van de mast kan komen en de haak omhoog en omlaag gestuurd kan worden met een lier (hijswerktuig).

Een torenkraan staat in tegenstelling tot de mobiele kraan, vaak op een vaste plek, en is niet eenvoudig te verplaatsen. De opstelling van een torenkraan kan uren tot dagen duren en kan wel 100 meter hoog worden, waardoor je deze dus niet snel op en af bouwt. Dit is vaak geen probleem, omdat een torenkraan een ontzettend groot bereik heeft waardoor het verplaatsen van de kraan vaak niet eens nodig is om een lift ergens anders op het bouwterrein uit te voeren.

Torenkraan

Torenkraan

Mobiele torenkraan

Mobiele torenkraan is een combinatie van een mobiele kraan en een torenkraan. Een torenkraan die dus wel mobiel is. Mobiele kranen worden vaak ingezet in stedelijke gebieden waar er beperkte ruimte is, en die je snel kunt draaien en opbouwen (in ongeveer 15 minuten). Daarnaast biedt dit type kraan de mogelijkheid om de kraancabine op meerdere hoogtes te plaatsen, waardoor de machinist goed overzicht heeft. Zo kan er sneller gewerkt worden en is het veiliger. Mobiele torenkranen zijn uitgerust met een radiografische afstandsbediening, waarmee de machinist de kraan kan bedienen. Verder is de giek voorzien van meerdere lampen zodat ook in het donker zo veilig mogelijk kan worden doorgewerkt.

Telescoopkraan

Een telescoopkraan is een kraan met een telescopische uitschuifbare giek, bestaande uit uitschuifbare kokers. De telescoopkraan kan soms wel 8 keer zo lang als de originele lengte van de basiskoker worden, wanneer de giek wordt uitgeschoven. De hijs arm kan vervolgens door middel van één of meerdere hydraulische cilinders omhoog en omlaag scharnieren.

Een telescoopkraan wordt vaak ingezet voor korte termijn projecten, zoals kleine sloopwerkzaamheden of het tillen van boten in en uit het water. De telescoopkraan is een stuk kleiner dan de torenkraan of een hijskraan.

Telescoopkraan

Telescoopkraan

Mobiele telescoopkraan

Een telescoopkraan is meestal een mobiele kraan, en is ook vaak bevestigd bovenop een onderstel van een vrachtwagen. Mobiele telescoopkranen zijn flexibele kranen die snel opgezet kunnen worden en hebben daardoor als voordeel dat zij ook voor korte hijsklussen kunnen worden ingezet.

Mobiele telescoopkraan

Mobiele telescoopkraan

Rupskraan

Een rupskraan is een kraan op rupsen. Rupsen staat voor de rupsbanden die zich onder een kraan kunnen bevinden, zodat de kraan mobiel is en op moeilijk bereikbare plekken aan de slag kan. Een rupskraan heeft een eigen onderstel met rupsen die zorgen voor mobiliteit, flexibiliteit en stabiliteit. Een voordeel is dat rupskranen zich met last kunnen voortbewegen.

Rups telescoopkraan

Een rups telescoopkraan is een telescoopkraan op rupsbanden. Op deze manier is de kraan mobiel. Een rupstelescoopkraan wordt vaak ingezet op moeilijk begaanbaar terrein en grote werkhoogte. Dit gebeurt in veel verschillende sectoren, zoals de bouw, de industrie, maar ook de groensector. Met een rupstelescoopkraan heb je de veelzijdigheid en snelheid van een telescoopmast met tegelijkertijd een stabiel en robuust rupsonderstel. Rupstelescoopkranen zijn bovendien in staat om te rijden met volle last.

Rups telescoopkraan

Rups telescoopkraan

Rups draadkraan

Een rupsdraadkraan is een draadkraan op een rups onderstel, waardoor de kraan een stuk flexibeler is. Een draadkraan kan voor verschillende dingen worden ingezet. Vaak wordt een draadkraan gebruikt wanneer er een groot hefvermogen nodig is of een grote reikwijdte, of hijswerkzaamheden op moeilijk bereikbare plekken. Maar ook baggeren tot grote diepte gebeurt met een draadkraan.

Rupstorenkraan

Een rupstorenkraan is een torenkraan op een rupsonderstel. Deze kraan wordt ook wel een rups loopkat kraan genoemd, omdat over de giek van de kraan een rijdend wagentje rijdt ook wel de loopkat genoemd. De loopkat heeft een haak, en doordat de loopkat over een rails rijdt kan deze dichterbij en verder weg van de mast komen, en de haak omhoog en omlaag gestuurd worden met een lier (hijswerktuig). De rupstorenkraan is flexibeler dan de gewone torenkraan omdat de kraan zich kan verplaatsen zonder gedemonteerd te hoeven worden. En de rupstorenkraan onderscheidt zich door het goede zicht dat de machinist heeft doordat deze op de juiste hoogte kan worden bevestigd.

Ruwterreinkraan

Ruw terrein kranen zijn geschikt voor het werken in moeilijke omstandigheden, op plekken waar normale mobiele kranen niet kunnen komen. De ruwterrein kraan is een compacte kraan die vaak extra bestand is tegen extreme weersomstandigheden. Een ruwterrein kraan wordt vaak ingezet voor industriële en energiesystemen, onderhoudswerkzaamheden of als hulpkraan voor het opzetten van een andere grotere hijskraan.

Ruw terrein kraan

Ruw terrein kraan

Minikraan

Een minikraan is de kleinste kraan van alle soorten hijskranen. Minikranen worden vaak ingezet op kleine locaties met weinig ruimte, binnen en buiten. Sommige minikranen passen zelfs door de deuropening. Het gaat hierbij vaak om een mini hijskraan die wordt ingezet voor glastransport of restauratieprojecten.

Minikraan

Minikraan

Hoeveel kost een hijskraan?

De kosten van een hijskraan zijn afhankelijk van de specificaties van de kraan. Vanzelfsprekend is een grote telescoopkraan duurder dan een mini hijskraan. Het is daarom niet mogelijk om één prijs te noemen wanneer je de kosten voor een hijskraan wilt weten. Je kunt het beste op zoek gaan naar het type dat jij nodig hebt voor je bedrijf, en daar de prijzen voor opzoeken.

Interesse in het leasen van een kraan?

Een kraan leasen is bij Beequip eenvoudig geregeld. Door kennis van het materieel waar je mee werkt, kunnen we je de best passende lease aanbieden voor jouw onderneming. Dus wil je een mobiele kraan leasen of minikraan leasen. Voor alle verschillen soorten hijskranen kun je bij ons terecht. Neem contact op via 010 340 08 44 of sales@beequip.nl

Job Maliepaard

Sales Officer

Deel dit artikel
Lees verder
Bekijk alles

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over nieuws, producten en activiteiten rondom Beequip.

We vinden jouw privacy belangrijk. Lees onze privacyverklaring