Op zoek naar materieel? Bekijk onze voorraad

Welke soorten heftrucks zijn er?

17 februari 2021 - 7 minuten lezen

Heftrucks zijn een van de krachtigste machines voor industriële en logistieke bedrijven. Of het nu gaat om het verplaatsen van zware ladingen in een magazijn of op het bouwterrein, heftrucks kunnen veilig objecten tillen die mensen niet dragen kunnen, waardoor ze onmisbaar zijn op elke werkplaats.

Omdat er een grote keuze uit soorten en modellen is, kan het moeilijk zijn om een heftruck te kiezen. Of je nu een heftruck wil huren voor je volgende project, er een wil leasen of zelfs kopen, deze pagina behandelt de verschillende typen heftrucks en de voordelen van elke heftruck.

Voor iedere lading bestaan er specifieke heftrucks. De volgend typen zijn het meest voorkomende in de markt:

 • Voorlader
 • Stapelaar
 • Vorkheftruck
 • Hoogbouwtruck /Smalle gangen truck
 • Zijlader
 • Vierwegheftruck
 • Ruw terrein heftruck
 • Verreiker / Reachtruck
 • Palletwagen
 • Orderverzameltruck

Wat is een heftruck?

Een heftruck is een klein industrieel voertuig met aan de voorzijde een hefplatform dat omhoog en omlaag kan worden bewogen. Het hefplatform kan onder een lading worden geplaatst om deze op te tillen of te verplaatsen. Heftrucks voldoen aan de behoeften van verschillende bedrijfstakken, waaronder magazijnen en andere grote opslagfaciliteiten. De meeste gebruikte heftruck is de vorkheftruck.

Heftrucks worden aangedreven door een elektrische accu of door verbrandingsmotoren. Bij sommige vorkheftrucks zitten de bestuurders terwijl ze de machine besturen en bedienen, terwijl bij andere de bestuurder moet staan. De machines worden overal in de industrie op grote schaal gebruikt voor het vervoer van materialen en goederen.

Hoe kies je de juiste heftruck?

Bij het kiezen van de juiste heftruck uit alle verschillende soorten, moet rekening worden gehouden met hoe de machine gebruikt gaat worden. Onderstaand staan een aantal algemene criteria die gebruikt kunnen worden bij de keuze van een heftruck:

 1. Bepaal hefvermogen. Hoeveel gewicht moet de machine kunnen tillen?
 2. Bereken of het draagvlak van de werkplek het gewicht van de truck aan kan. Kan de ondergrond de vorkheftruck dragen?
 3. Meet de hoogte van de werkruimte. Kan de heftruck door alle openingen rijden?
 4. Kies het gewenste soort brandstof. Moet de heftruck op elektriciteit werken of op gas/diesel?
 5. Beoordeel het werk terrein. Is het terrein glad of oneffen?

Heftrucks verschillen op uiteenlopende punten, van het type brandstof en het soort banden tot de hefcapaciteit en de (maximale) hoogte. Het is belangrijk om met deze verschillende factoren rekening te houden bij de keuze voor een heftruck.

Door hun vermogen om objecten van verschillende afmetingen op te tillen en te vervoeren, zijn heftrucks waardevolle machines op elke werkplek.

Elektrische heftruck of met een verbrandingsmotor

Er zijn twee belangrijke aandrijvingen voor heftrucks: elektrisch en door middel van een verbrandingsmotor. Elektrische heftrucks worden aangedreven door een industriële accu, terwijl heftrucks op brandstof werken met een verbrandingsmotor (internal combusion engines), die op verschillende brandstofsoorten werken. De volgende brandstofsoorten komen veel voor:

 • Vloeibaar petroleumgas (LPG)
 • Samengeperst aardgas (CNG)
 • Benzine
 • Diesel

Heftrucks zijn de krachtpatsers onder de gemotoriseerde transportmiddelen. Hun bruikbaarheid en verwachte levensduur zijn uiterst belangrijk voor een efficiënte bedrijfsvoering. Je moet namelijk kunnen inschatten wat de totale onderhoudskosten zullen zijn.

Of je nu kiest voor een heftruck op brandstof of een elektrische heftruck, er zijn bepaalde voordelen aan beide die kunnen helpen geld te besparen om binnen je vastgestelde budget te blijven. We kijken hieronder naar de voor- en nadelen van de verschillende aandrijvingen.

LPG/Gas heftrucks

Heftrucks op LPG zijn uiterst flexibel en daardoor geschikt voor zowel binnen- als buitengebruik. Deze heftrucks zijn milieuvriendelijker dan diesel-aangedreven modellen en bieden het vermogen en de prestaties die nodig zijn voor het zwaardere werk. Net als elektrische heftrucks zijn vorkheftrucks op LPG schoon en stil, maar ze hoeven tussen de shifts niet urenlang opgeladen te worden.

Verder is het een financiële kwestie. De aanschafkosten van een heftruck op LPG zijn veel lager dan die van een elektrische heftruck.

Met een gas heftruck is het niet nodig om dure accu's en oplaadapparatuur aan te schaffen of te betalen voor het afvoeren van de oude accu's. Ook hoeven er geen oplaadpunten te worden geïnstalleerd, wat duur kan zijn en kostbare ruimte in beslag kan nemen. Bovendien kost een vorkheftruck op LPG in vergelijking met diesel doorgaans veel minder om te gebruiken, het is daarmee dus een ideale middenweg tussen elektrisch en diesel.

Voordelen van een gas heftruck:

 • Goedkoper dan alternatieven
 • Zowel geschikt voor binnen- als buitengebruik
 • Heeft weinig stilstand omdat er geen batterij hoeft te worden opgeladen
 • Stiller en milieuvriendelijker dan diesel heftrucks, maar wel minder dan elektrische heftrucks
 • De beste acceleratie-, rij- en hefsnelheden

Nadelen:

 • De onderhoudskosten zijn hoger dan bij een elektrische heftruck
 • De gastanks kunnen het zicht naar achteren belemmeren

Diesel heftrucks

Diesel heftrucks behoren tot de krachtigste machines in de transportsector en zijn daarom geschikt voor een breed scala aan toepassingen. Deze heftrucks kunnen tegen een stootje en zijn bestand tegen natte en slechte weersomstandigheden. Ze worden aangedreven door een brandstof die niet alleen gemakkelijk te verkrijgen is, maar ook gemakkelijk is in het gebruik.

Voordelen van een diesel heftruck:

 • Een betrouwbare heftruck voor buitengebruik
 • Door hun krachtige motoren presteren deze heftrucks beter op hellingen dan heftrucks op LPG of elektrisch aangedreven heftrucks
 • Zeer geschikt voor sleeptaken
 • Krachtiger dan alternatieven, met een betere acceleratie en hogere hefsnelheden
 • Opladen is niet nodig, wat betekent dat de heftruck continu in gebruik kan blijven
 • Goedkoper dan een elektrische heftruck

Nadelen:

 • Diesel heftrucks produceren veel geluid wat hinderlijk kan zijn voor werknemers
 • Ze produceren ook uitlaatgassen en andere schadelijke stoffen, wat een grotere milieu-impact heeft

Elektrische heftrucks

Elektrische heftrucks zijn het meest milieuvriendelijk in vergelijking met heftrucks die op diesel of LPG rijden. Door hun ontwerp zijn ze zowel snel als gemakkelijk te manoeuvreren. Ze zijn bijzonder geschikt voor gebruik in binnenruimten en voor het hanteren van een grote verscheidenheid aan goederen, zoals pallets, boxpallets en bokken.

Voordelen van een elektrische heftruck:

 • Dit is het meest milieuvriendelijke type heftruck
 • Eenvoudiger, schoner en stiller te bedienen dan andere typen heftrucks
 • Door het lagere gewicht en de lagere massa van de batterij zijn ze gemakkelijker te manoeuvreren dan vorkheftrucks die op gas of diesel rijden
 • Het opladen van de batterij van een elektrische vorkheftruck is over het algemeen goedkoper dan een tank diesel of een gasfles
 • Minder onderhoud nodig dan vorkheftrucks die op LPG of diesel rijden

Nadelen:

 • Elektrische heftrucks zijn vaak de duurste heftrucks in aanschaf
 • Er is enige stilstandtijd omdat ze niet kunnen worden gebruikt als de batterij wordt opgeladen
 • Niet alle elektrische heftrucks zijn geschikt voor buitengebruik vanwege het risico op regenachtig weer. Een natte omgeving kan problemen veroorzaken met de bedrading en elektrische componenten
 • Als er gebruik wordt gemaakt van heftrucktoebehoren, kan dat het verbruik van de accu aanzienlijk verhogen. De accu is dan dus sneller leeg wat resulteert in een kortere gebruiksduur.

Levensduur elektrische heftrucks

Een van de factoren die de levensduur van een heftruck bepalen, is of hij elektrisch is of een verbrandingsmotor heeft. Over het algemeen gaan elektrische vorkheftrucks langer mee dan ICE (internal combusion engines) vorkheftrucks, vooral omdat elektrische vorkheftrucks minder bewegende delen hebben. Dat zou betekenen dat de batterij van een elektrische vorkheftruck gemiddeld ongeveer 1.500 keer opgeladen kan worden, wat neerkomt op ongeveer vijf jaar. Uiteraard is de levensduur van een elektrische heftruck afhankelijk van het type gebruik en de omstandigheden waarin deze gebruikt wordt. De batterij is dan economisch afgeschreven maar de elektrische heftruck zelf nog niet.

Voorlader

Een voorlader is een hefhulpstuk die op een tractor gezet kan worden. Zo kan een tractor werkzaamheden uitvoeren waar je anders een nieuwe machine voor nodig zou hebben. Als je een voorlader uitrust met een palletlepel kan deze prima fungeren als vorkheftruck.

De hefhoogte en het hefvermogen is wel een stuk minder als je het vergelijkt met een terreinheftruck of verreiker. Een voorlader is daarom vooral een goede keuze als het gebruik weinig of incidenteel is.

Een veel voorkomende voorlader merk is: Stoll en Hemach. Maar veel trekkers worden tegenwoordig in de fabriek al uitgerust met een voorlader.

Stapelaar

Een goede stapelaar is een onmisbaar hulpmiddel bij dagelijkse hef- en stapeltaken in het magazijn of op andere werkplaatsen

Naast het efficiënt transporteren en stapelen van goederen zorgt een degelijke stapelaar er ook voor dat werknemers in elke fase van het arbeidsproces ergonomisch ondersteund worden en geen rug-, nek- of schouderklachten krijgen. De machine doet voor een groot deel het zware werk.

Veel voorkomende stapelaar merken zijn: Jungheinrich, Noblelift en Weldon.

Vorkheftruck

In magazijnen en winkels worden meestal industriële vorkheftrucks gebruikt, hoewel ze ook buiten kunnen worden gebruikt, op stabiele, vlakke oppervlakken. Ze zijn eenvoudig te bedienen en hebben twee vorken aan de voorkant van de heftruck waarmee de ladingen worden opgetild en verplaatst.

Er zijn verschillende typen verkrijgbaar, waaronder modellen met drie wielen die een betere manoeuvreerbaarheid bieden, waardoor ze perfect zijn voor smalle gangpaden.

Veel voorkomende vorkheftruck merken zijn: Toyota, Kion, Jungheinrich, Crown, Hyster-Yale, Linde, Still en Mitsubishi heftrucks.

Hoogbouwtruck / Smalle gangen truck

Hoogbouwtrucks staan bekend om hun grote hefhoogte, waardoor ze ideaal zijn in elke magazijn met stellingen. De smalle gangen truck of hoogbouwtruck is een magazijntruck met een hefhoogte van meer dan 16 meter.

Er zijn twee soorten hoogbouwtrucks: de zogenoemde man-down hoogbouwtruck en de man-up hoogbouwtruck. Bij de man-down blijft de bestuurder beneden op de machine zitten en bij de man-up wordt de cabine met de chauffeur omhoog geheven. Zo kan deze makkelijk orderpicken op hoogte.

Veel voorkomende hoogbouwtruck merken zijn: Linde, Still en Jungheinrich.

Zijlader

Zijlader vorkheftrucks zijn uitermate geschikt voor het werken in smalle gangpaden. Dit komt omdat de vorken aan de zijkant van de truck zijn gemonteerd en zo brede of lange ladingen kunnen oppakken die onhandig of onbereikbaar zouden zijn met een normale vorkheftruck die recht vooruit rijdt.

Er zijn twee soorten zijlader-vorkheftrucks: de gesloten cabine, die meestal buiten wordt gebruikt, en een staande versie die meer geschikt is voor werkzaamheden in gebouwen. Er is ook een multi-way versie, waarbij de wielen allemaal 90° draaien, zodat ze gemakkelijk in elke richting kunnen worden verplaatst. Dit maakt ze vooral nuttig voor het veilig en efficiënt heffen en vervoeren van buizen, pijpen en plaatmateriaal. Zijladers zijn ook zeer populair in de houtindustrie omdat ze lange zware ladingen kunnen vervoeren in smalle gangen.

Veel voorkomende zijlader merken zijn: Jungheinrich, Baumann, Linde, Yale, en Hyundai.

Vierwegheftruck

In de transportsector is mobiliteit essentieel. De vierwegheftruck is een mobiele meeneemtruck die in vier richtingen kan rijden. Deze heftruck, die steeds meer op een normale vorkheftruck gaat lijken, wordt vooral gebruik voor het laden en lossen van bouwmaterialen op pallets, maar ook voor hout en plaatwerk.

Deze heftruck is, door zijn bouw, beperkter dan de traditionele vorkheftruck maar bijna altijd toereikend voor het laden en lossen van ladingen.

Veel voorkomende vierwegheftruck merken zijn: Jungheinrich, Hubtex en Combilift.

Ruw terrein heftruck

Voor werkzaamheden in de buitenlucht en op moeilijk terrein is een vorkheftruck voor ruw terrein ideaal. Dankzij de luchtbanden met grover profiel is deze heftruck stabieler op oneffen terrein, en dankzij de sterkere motor kan hij hogere snelheden bereiken en is hij wendbaarder, waardoor hij robuuster en duurzamer is.

Dat betekent dat deze machines perfect zijn voor het vervoer van zware ladingen over ruw terrein, waarbij sommige modellen tot 3 ton per lading aankunnen. Het zorgvuldig afgestelde contragewicht aan de achterkant van de heftruck voorkomt overbelasting. Daarnaast kan de heftruck gemakkelijk worden bediend in modder, ijs of zelfs sneeuw.

Veel voorkomende ruw terrein heftruck merken zijn: Manitou, JCB, Ausa en Hangcha.

Verreiker / Reachtruck

De verreiker vorkheftruck is ideaal voor gebruik in de landbouw en in alle sectoren waar veel getild moet worden. Ze bieden een breed scala aan functies die ze veel nuttiger maken in allerlei situaties, met als gevolg dat ze vaak worden gezien als kleine kranen, in plaats van als vorkheftrucks.

Verreikers hebben het bijkomende voordeel van een enkele telescopische arm, waardoor de truck een veel krachtiger en flexibeler machine wordt. Er zijn een aantal handige voorzetstukken beschikbaar, waaronder een heftafel, bak, palletvork en mestgrijper.

Dankzij deze voorzetstukken en de mogelijkheid om de hefcapaciteit uit te breiden met behulp van stempels vooraan, kan de verreiker werkzaamheden uitvoeren op hoogtes die normale vorkheftrucks niet kunnen bereiken. Verreikers worden ook veel gebruikt op bouwterreinen en in de landbouw, en hebben in beide sectoren de terreintrucks grotendeels verdrongen door hun grotere flexibiliteit.

Veel voorkomende verreiker merken zijn: Linde, Jungheinrich, Still BT en Hyster.

Palletwagen

Palletwagens zijn gespecialiseerde heftrucks. Deze pallettrucks, ook wel pompwagens genoemd, zijn door hun geringe afmetingen niet in staat grote en zware ladingen op te tillen.

Dankzij hun kleine afmetingen kunnen ze wel in de kleinste ruimtes worden gebruikt en kunnen ze prima kleine ladingen heffen. Ondanks het verlies aan kracht en wendbaarheid, zijn de aanschafkosten van een palletwagen veel lager dan die van een grote vorkheftruck.

Veel voorkomende palletwagen merken zijn: Toyota BT, Still, Jungheinrich en Weldon.

Orderpicktruck

Een orderpicktruck is een subtype van de stapelaar, die wordt gebruikt voor het verzamelen en afleveren van materialen uit opslagplaatsen. Deze machines, die hoogtes tot 3 meter kunnen bereiken, zijn ontworpen om operators naar magazijnrekken te tillen en individuele goederen te dragen.

Deze machines zijn geschikt voor magazijnen en opslagfaciliteiten waar klanten specifieke orders plaatsen, omdat zij één of twee eenheden kunnen pakken in plaats van volledige pallets en ladingen naar beneden te brengen. Door hun veelzijdige ontwerp kunnen de orderverzameltrucks items van verschillende afmetingen aan, van auto-onderdelen tot meubels.

Veel voorkomende orderpicktruck merken zijn: Jungheinrich, Still en Yale.

Interesse in het leasen van een heftruck?

Ben jij als ondernemer toe aan een tweedehands of nieuwe heftruck? Denk dan eens aan leasen. Het leasen van heftrucks heeft veel voordelen voor je bedrijf. Twijfel je tussen leasen of huren? Of wil je weten wat leasen is of hoe leasen precies werkt? Bij Beequip hebben we verstand van de sector en denken we graag met je mee, zo komen we tot een leaseoplossing die perfect aansluit op jouw behoefte. Zo kan je bedrijf blijven groeien.

Bereken vrijblijvend jouw heftruck leaseprijs:     Ga direct naar onze leasecalculator