Waarom veranderen de regels rondom registratie- en kentekenplicht?
Veel landbouwvoertuigen rijden op de openbare weg en worden voor andere dingen ingezet dan alleen landbouwactiviteiten. Hierom moeten voortaan deze voertuigen aan dezelfde verplichtingen voldoen als andere voertuigen die de openbare weg gebruiken. Op deze manier kunnen de bestuurders getraceerd worden wanneer er bijvoorbeeld ongevallen gebeuren en zal de verkeersveiligheid er op vooruit gaan.
Registratieplicht
Vanaf 1 januari 2021 geldt een registratieplicht voor land- of bosbouwtrekkers, land- of bosbouwaanhangwagens, verwisselbare getrokken uitrustingsstukken, motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS), en mobiele machines.
Alle voertuigen die al in gebruik zijn genomen voor 1 januari 2021, kunnen tussen 1 januari 2021 en 31 december 2021 geregistreerd worden via de website van de RDW. Voertuigen die in gebruik worden genomen na 31 december 2021 moeten voor de eerste registratie beoordeeld worden bij een van de keuringsstations van de RDW.
Wat heb je nodig om het (landbouw)voertuig te registreren?
- inloggegevens van DigiD of eHerkenning;
- merk van het voertuig;
- handelsbenaming;
- type (indien beschikbaar);
- Voertuig Identificatie Nummer (VIN);
- bouwjaar;
- brandstof;
- maximum constructiesnelheid en de gekozen voertuigomschrijving (uitsluitend bij een motorrijtuig met beperkte snelheid).
Daarnaast moet met ingang van 21 juni 2021 ook een foto van het typeplaatje toegevoegd worden bij het registreren van een tractor, een motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS) of door deze voertuigen getrokken materieel. Op de foto moet het Voertuig Identificatie Nummer (VIN) duidelijk leesbaar zijn. Als het VIN niet op het typeplaatje staat, dan moet er een foto van het VIN toegevoegd worden.
Wat zijn de kosten van een registratie?
De registratie kost €18,-. Maar als je al een kenteken voor grensverkeer (GV-kenteken) hebt, dan kun je het GV-kenteken laten omzetten voor €10,40. Let wel op dat wanneer er voor jouw voertuig ook een kentekenplaat verplicht is, de kosten voor de aanschaf van de kentekenplaat daar nog bijkomen.
Kentekenplaatplicht
Vanaf 1 januari 2021 wordt het voor veel (landbouw)voertuigen ook verplicht een kentekenplaat te monteren. Dit geldt voor:
- Trekkers en aanhangwagens die harder rijden dan 25 km/u
- Mobiele machines (zoals mobiele graafmachines en wielladers)
- Motorrijtuigen Met Beperkte Snelheid (MMBS’en)
- Trekkers die (ook) in het buitenland rijden
- Nieuwe trekkers en aanhangwagens (in gebruik genomen na 1 januari 2021)
- Landbouwvoertuigen met ontheffing voor openbare weg vanwege een afwijkende afmeting of gewicht
- APK-plichtige voertuigen
- Getrokken voertuig zonder registratieplicht (moet witte kentekenplaat voeren van 1 van de trekkers van het bedrijf)
Benieuwd of jouw landbouwvoertuig of tractor kentekenplichtig is? Op landbouwkentekenplaat.nl kun je dat heel gemakkelijk terugvinden.
Landbouwmachine leasen?
Heb je interesse in het leasen van een trekker? Of ander materieel? Neem dan een kijkje in onze leasecalculator of neem contact op met 010 340 08 44. We helpen je graag.
Bereken vrijblijvend jouw leaseprijs: Ga direct naar onze leasecalculator