Hoogwerker certificaat: is het verplicht?

2 juli 2020 - 3 minuten lezen

Wanneer je van plan bent om een hoogwerker te gaan gebruiken is het verstandig je eerst goed in te lezen. Want welke soort hoogwerker past het beste bij jouw onderneming? En mag je een hoogwerker zomaar bedienen, of is een rijbewijs of hoogwerker certificaat verplicht? Je leest het allemaal in deze blog.

Wanneer iemand met een hoogwerker aan de slag gaat, zijn er vaak veel vragen. Een hoogwerker bedienen doe je dan ook niet zomaar. Hieronder behandelen we de meest gestelde vragen over hoogwerkers, zodat jij goed geïnformeerd bent en veilig de lucht in kan.

Is werken met een hoogwerker certificaat verplicht?

Een hoogwerker certificaat is officieel niet verplicht. Toch stelt de Arbowet dat aangetoond moet kunnen worden dat het personeel voldoende kundig is om veilig met een hoogwerker te kunnen werken. De verzekeraar en de arbeidsinspectie zullen hiernaar vragen bij de werkgever wanneer er een ongeluk gebeurd (waar we niet op hopen natuurlijk). Het is dus niet verplicht, maar dit is wel de beste manier om aan te tonen dat je voldoende kundig bent.

Wat betreft een rijbewijs is het voor autohoogwerkers en aanhangerhoogwerkers sinds 1 juli 2015 verplicht te beschikken over het T-Rijbewijs. Voor het gebruiken van alle andere soorten hoogwerkers is geen rijbewijs nodig. Maar zoals hierboven beschreven moet je dus wel voldoende kundig zijn om van een hoogwerker gebruik te kunnen maken.

Hoe lang is een hoogwerker certificaat geldig?

Een hoogwerker certificaat is niet voor altijd geldig, maar verloopt na een periode van 5 jaar. Na 5 jaar kan het hoogwerker certificaat verlengd worden door een herhalingscursus te volgen. Daarna kun je weer zonder zorgen en met een veilig gevoel de hoogwerker bedienen.

Hoogwerker certificaat: wat zijn de veiligheidsregels?

Wanneer je een cursus gaat doen om een hoogwerker certificaat te behalen, zal je een theorie en een praktijk gedeelte moeten doen. In het theorie gedeelte zal je ook kennis maken met de veiligheidsregels.

Het is bijvoorbeeld belangrijk om te weten dat over de railing van de hoogwerker klimmen ten strengste verboden is. Enkel wanneer de hoogwerker over een speciale veilige in-en-uitstap techniek beschikt is dit niet verboden. Zo’n speciale in-en-uitstap techniek laat een platform uitschuiven die de rand van het dak bereikt waardoor het veilig is om op grote hoogte uit te stappen.

Daarnaast is het voor de veiligheid van belang om op de windsnelheid te letten. Wind kan namelijk gevaarlijk zijn wanneer je een hoogwerker gebruikt, omdat dit veel invloed kan hebben op de stabiliteit van de hoogwerker. Het verschilt per hoogwerker met welke windsnelheid deze gebruikt kan worden. Bijvoorbeeld windkracht 6 bestaat uit windsnelheden van 10.8 tot 13.8 m/sec, of wel 39 tot 49 km per uur.

Naast de hierboven genoemde regels zijn er nog veel belangrijke punten waar je rekening mee moet houden. We raden het daarom aan om een hoogwerker certificaat te halen voordat je met een hoogwerker de lucht in gaat.

Soorten hoogwerkers

Er zijn veel verschillende soorten hoogwerkers die voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Over het algemeen bestaat een hoogwerker uit een onderwagen, een hefmechanisme, een aandrijving en een werkplatform. Neem bijvoorbeeld een schaarhoogwerker, die is bedoeld om personen omhoog te vervoeren waardoor een platform nodig is om op te kunnen staan. Maar wordt er op een moeilijk bereikbare plek gewerkt, dan wordt er gebruik gemaakt van een telescoophoogwerker, deze hoogwerkers hebben uitschuifbare delen. In onze blog '10 soorten hoogwerkers uitgelegd: welke gebruik je waar voor?' lees je hier meer over.

Interesse in het leasen van een hoogwerker?

Ben jij als ondernemer toe aan een tweedehands of nieuwe hoogwerker? Denk dan eens aan leasen. Het leasen van bouwmachines heeft veel voordelen voor je bedrijf. Twijfel je tussen leasen of huren? In onze blog: 'Hoogwerker leasen of huren: hier ligt het omslagpunt' vertellen we je wanneer je goedkoper uit bent. Of wil je weten hoe leasen precies werkt? Bij Beequip hebben we verstand van de sector en denken we graag met je mee, zo komen we tot een leaseoplossing die perfect aansluit op jouw behoefte. Zo kan je bedrijf blijven groeien.

Bereken vrijblijvend jouw leaseprijs:     Ga direct naar onze leasecalculator