Beequip home
Bereken je lease
Blog

Bouwmachines

Materieel

2 Juli 2020

Hoogwerker certificaat: is werken met een hoogwerker certificaat verplicht?

Hoogwerker certificaat

Wanneer je van plan bent om een hoogwerker te gaan gebruiken is het verstandig je eerst goed in te lezen. Want welke soort hoogwerker past het beste bij jouw onderneming? En mag je een hoogwerker zomaar bedienen, of is een rijbewijs of hoogwerker certificaat verplicht? Je leest het allemaal in deze blog.

Wanneer iemand met een hoogwerker aan de slag gaat, zijn er vaak veel vragen. Een hoogwerker bedienen doe je dan ook niet zomaar. Hieronder behandelen we de meest gestelde vragen over hoogwerkers, zodat jij goed geïnformeerd bent en veilig de lucht in kan.

Wat is een hoogwerker certificaat?

Een hoogwerker certificaat is een bewijs dat je ontvangt nadat je een cursus hebt gevolgd met een theorie en praktijk examen omtrent het bedienen van een hoogwerker. Op deze manier kun je laten zien dat je kundig genoeg bent om een hoogwerker te besturen. En kun je veilig te werk gaan.

Is werken met een hoogwerker certificaat verplicht?

Een hoogwerker certificaat is officieel niet verplicht. Toch stelt de Arbowet dat aangetoond moet kunnen worden dat het personeel voldoende kundig is om veilig met een hoogwerker te kunnen werken. De verzekeraar en de arbeidsinspectie zullen hiernaar vragen bij de werkgever wanneer er een ongeluk is gebeurd (waar we niet op hopen natuurlijk). Het is dus niet verplicht, maar wel sterk aan te raden aangezien dit de beste manier is om aan te tonen dat je voldoende kundig bent.

Wat betreft een rijbewijs is het voor autohoogwerkers en aanhangerhoogwerkers sinds 1 juli 2015 verplicht te beschikken over het T-Rijbewijs. Voor het gebruiken van alle andere soorten hoogwerkers is geen rijbewijs nodig. Maar zoals hierboven beschreven moet je dus wel voldoende kundig zijn om van een hoogwerker gebruik te kunnen maken.

Mag je op een hoogwerker zonder certificaat?

In principe mag je zonder certificaat niet een hoogwerker op, want op het moment dat er een ongeval plaatsvindt is een probleem wanneer je niet kunt bewijzen dat je kundig genoeg bent om een hoogwerker te bedienen. De wet legt werkgevers en werknemers namelijk verplichtingen op op het gebied van veiligheid. Maar in de wet wordt er nergens specifiek het hebben van een hoogwerker certificaat verplicht gesteld.


Is een hoogwerker certificaat ook verplicht in Belgie?

In Belgie geldt hetzelfde wat betreft een hoogwerker certificaat. Er is geen wettelijke verplichting voor een hoogwerker certificaat. Maar Artikel IV.3-7 1° van de Codex stelt dat: “mobiele arbeidsmiddelen met eigen aandrijving alleen bestuurd mogen worden door werknemers die een adequate opleiding voor het veilig besturen van deze arbeidsmiddelen hebben gekregen.”


Hoe lang is een hoogwerker certificaat geldig?

Een hoogwerker certificaat is niet voor altijd geldig, maar verloopt na een periode van 5 jaar. Na 5 jaar kan het hoogwerker certificaat verlengd worden door een herhalingscursus te volgen. Daarna kun je weer zonder zorgen en met een veilig gevoel de hoogwerker bedienen.

Hoogwerker certificaat

Hoogwerker certificaat: wat zijn de veiligheidsregels?

Wanneer je een cursus gaat doen om een hoogwerker certificaat te behalen, zal je een theorie en een praktijk gedeelte moeten doen. In het theorie gedeelte zal je ook kennis maken met de veiligheidsregels.

Het is bijvoorbeeld belangrijk om te weten dat over de railing van de hoogwerker klimmen ten strengste verboden is. Enkel wanneer de hoogwerker over een speciale veilige in-en-uitstap techniek beschikt is dit niet verboden. Zo’n speciale in-en-uitstap techniek laat een platform uitschuiven die de rand van het dak bereikt waardoor het veilig is om op grote hoogte uit te stappen.

Daarnaast is het voor de veiligheid van belang om op de windsnelheid te letten. Wind kan namelijk gevaarlijk zijn wanneer je een hoogwerker gebruikt, omdat dit veel invloed kan hebben op de stabiliteit van de hoogwerker. Het verschilt per hoogwerker met welke windsnelheid deze gebruikt kan worden. Bijvoorbeeld windkracht 6 bestaat uit windsnelheden van 10.8 tot 13.8 m/sec, of wel 39 tot 49 km per uur.

Naast de hierboven genoemde regels zijn er nog veel belangrijke punten waar je rekening mee moet houden. We raden het daarom aan om een hoogwerker certificaat te halen voordat je met een hoogwerker de lucht in gaat.

Welk hoogwerker certificaat heb ik nodig?

Er zijn verschillende soorten hoogwerker certificaten. Afhankelijk van waar je met de hoogwerker aan de slag gaat, en of je voor één type hoogwerker of voor verschillende soorten hoogwerkers een certificaat wil behalen moet je een keuze maken voor een cursus.

Hoogwerker basiscursus

Wil je voor verschillende categorieën hoogwerkers een certificaat halen dan kan dat via een hoogwerker basiscursus. Hier leer je alles omtrent de volgende categorieën:

  • Categorie 1A: verticaal werkende, eenpersoons gestempelde hoogwerkers;
  • Categorie 1B: telescoop/kniktelescoop hoogwerkers, hoogwerkers op aanhangers of chassis en spinhoogwerkers met stempels;
  • Categorie 3A: zelfrijdende schaarliften en zelfrijdende eenpersoons verticaalliften;
  • Categorie 3B: zelfrijdende telescoop- en kniktelescoophoogwerkers.

IPAF certificaat

Werk je in het buitenland dan is een IPAF certificaat het meest geschikt. Hier leer je te werken met één type hoogwerker. IPAF is de International Powered Access Federation (IPAF) die internationaal erkende hoogwerker certificaten ontwikkeld. Het IPAF opleidingsprogramma voor de bediening van hoogwerkers is als enige door de Duitse TŰV gecertificeerd op grond van de minimum standaard vereisten zoals vermeld in de ISO norm 18878.

IPAF ontwikkeld enkel de opleidingen maar verzorgt deze niet zelf. De IPAF opleidingen worden verzorgd door gecertificeerde IPAF opleidingscentra. Kijk hier welke bij jou in de buurt zitten: IPAF opleidingscentra. De duur van een IPAF opleiding is 1 tot 2 dagen en bestaat uit een theorie en praktijk gedeelte. Na afronding ontvang je een certificaat en een hoogwerker licentie in de vorm van de bekende PAL Card (Powered Acces Licence).

SOG hoogwerker opleiding

Een SOG hoogwerker opleiding is speciaal voor medewerkers die werken met een hoogwerker op gevaarlijke locaties. Denk hierbij aan chemische of maritieme industrie. Hiervoor dient de kandidaat in het bezit te zijn van een diploma B-VCA of VOL-VCA. En geldt een minimale leeftijd van 18 jaar. Behalve als de kandidaat stage loopt in het vmbo/mbo. Dan geldt een minimale leeftijd van 16 jaar.

In deze opleiding leer je over de verschillende typen hoogwerkers, Arbowetgeving, omgevings-en bodemcondities, theorie examen, dagelijkse controle en praktijkexamen. Voor cursisten met weinig ervaring wordt de 2 daagse opleiding aanbevolen, omdat in de 1 daagse opleiding weinig tijd is voor praktijkoefening.

Wat zijn de kosten voor een hoogwerker certificaat?

De kosten van een hoogwerkercertificaat zijn afhankelijk van de aanbieder en het type cursus dat je gaat volgen. De kosten liggen ongeveer tussen de 130 en 350 euro.

Soorten hoogwerkers

Er zijn veel verschillende soorten hoogwerkers die voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Over het algemeen bestaat een hoogwerker uit een onderwagen, een hefmechanisme, een aandrijving en een werkplatform.

Neem bijvoorbeeld een schaarhoogwerker, die is bedoeld om personen omhoog te vervoeren waardoor een platform nodig is om op te kunnen staan. Maar wordt er op een moeilijk bereikbare plek gewerkt, dan wordt er gebruik gemaakt van een telescoophoogwerker, deze hoogwerkers hebben uitschuifbare delen. In onze blog 10 soorten hoogwerkers uitgelegd: welke gebruik je waar voor? lees je hier meer over.

Interesse in het leasen van een hoogwerker?

Ben jij als ondernemer toe aan een tweedehands of nieuwe hoogwerker? Denk dan eens aan leasen. Een hoogwerker leasen heeft veel voordelen voor je bedrijf. Twijfel je tussen leasen of huren? In onze blog: Hoogwerker leasen of huren: hier ligt het omslagpunt vertellen we je wanneer je goedkoper uit bent. Of wil je weten hoe leasen precies werkt? Bij Beequip hebben we verstand van de sector en denken we graag met je mee, zo komen we tot een leaseoplossing die perfect aansluit op jouw behoefte. Zo kan je bedrijf blijven groeien.

Job Maliepaard

Sales Officer

Deel dit artikel
Lees verder
Bekijk alles

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over nieuws, producten en activiteiten rondom Beequip.

We vinden jouw privacy belangrijk. Lees onze privacyverklaring