Hoogwerker kennisquiz: 7 vragen en antwoorden voor de echte machinefan

2 juli 2020 - 3 minuten lezen

Mag ik een hoogwerker bedienen zonder certificaat? Welk rijbewijs heb ik nodig voor het bedienen van een hoogwerker? Als echte materieel liefhebbers zijn wij graag op de hoogte (😉) van alles wat met machines te maken heeft. Daarom een nieuwe kennisquiz in onze blog, met dit keer hoogwerkers in de spotlights! Want wij vinden dat deze mooie machines veel te weinig aandacht krijgen. Kende jij deze feitjes al?

1. Uit welke onderdelen bestaat een hoogwerker?

Er zijn veel verschillende soorten hoogwerkers die voor verschillende doeleinden gebruikt worden, maar over het algemeen bestaat een hoogwerker uit een onderwagen, een hefmechanisme, een aandrijving en een werkplatform. Neem bijvoorbeeld een schaarhoogwerker, die is bedoeld om personen omhoog te vervoeren waardoor een platform nodig is om op te kunnen staan. Maar wordt er op een moeilijk bereikbare plek gewerkt, dan wordt er gebruik gemaakt van een telescoophoogwerker, deze hoogwerkers hebben uitschuifbare delen.

2. Is een hoogwerker certificaat verplicht?

Een hoogwerker certificaat is officieel niet verplicht. Toch stelt de Arbowet dat aangetoond moet kunnen worden dat het personeel voldoende kundig is om veilig met een hoogwerker te kunnen werken. De verzekeraar en de arbeidsinspectie zullen hiernaar vragen bij de werkgever wanneer er een ongeluk gebeurd (waar we niet op hopen natuurlijk).

3. Welk rijbewijs heb je nodig voor een hoogwerker?

Voor autohoogwerkers en aanhangerhoogwerkers moet je sinds 1 juli 2015 beschikken over het T-Rijbewijs. Voor het gebruiken van alle andere soorten hoogwerkers is geen rijbewijs nodig. Maar zoals hierboven beschreven moet je dus wel voldoende kundig zijn om van een hoogwerker gebruik te kunnen maken.

4. Wat is de hoogste hoogwerker ter wereld?

De hoogste hoogwerker ter wereld is 103 meter hoog! Deze hoogte maakt de machine geschikt voor assemblage en onderhoud van windturbines, chemische installaties, zendmasten, hoge gebouwen en kerktorens. Daarnaast heeft de hoogwerker een zijdelings bereik van 36 meter een doorgangshoogte van 3,99 meter. De hoogwerker is geschikt voor stijl-lopende hellingen met hellingshoeken tot 7 graden en kan veilig gebruikt worden met windsnelheden van 16 meter per seconde. Heel gaaf!

5. Mag je uit een hoogwerker stappen?

Over de railing van de hoogwerker klimmen is streng verboden. Enkel wanneer de hoogwerker over een speciale veilige in-en-uitstap techniek beschikt is dit niet verboden. Zo’n speciale in-en-uitstap techniek laat een platform uitschuiven die de rand van het dak bereikt waardoor het veilig is om op grote hoogte uit te stappen.

6. Mag je een hoogwerker gebruiken met veel wind?

Wind kan gevaarlijk zijn wanneer je een hoogwerker gebruikt, omdat de wind veel invloed kan hebben op de stabiliteit van de hoogwerker. Het verschilt per hoogwerker met welke windsnelheid deze gebruikt kan worden. Bijvoorbeeld windkracht 6 bestaat uit windsnelheden van 10.8 tot 13.8 m/sec, of wel 39 tot 49 km per uur.

7. Moet je je hoogwerker verplicht laten keuren?

In Nederland is het verplicht om hoogwerkers jaarlijks te laten keuren als je deze door derden laat gebruiken. Hierdoor blijft de machine in goede staat en kunnen ongelukken zo veel mogelijk worden voorkomen. Is de hoogwerker alleen voor zelfgebruik? Dan is een wettelijke keuring voor je hoogwerker niet verplicht maar nog steeds wel aan te raden.

Interesse in het leasen van een hoogwerker?

Ben jij als ondernemer toe aan een tweedehands of nieuwe hoogwerker? Denk dan eens aan leasen. Het leasen van bouwmachines heeft veel voordelen voor je bedrijf. Twijfel je tussen leasen of huren? Of wil je weten hoe leasen precies werkt? Bij Beequip hebben we verstand van de sector en denken we graag met je mee, zo komen we tot een leaseoplossing die perfect aansluit op jouw behoefte. Zo kan je bedrijf blijven groeien.