Hoe onderhoud je een stilstaande machine?

26 maart 2020

Veel ondernemers in de bouw-, infra- en logistieke sector ondervinden gevolgen van de Coronacrisis. De één heeft momenteel extra veel werk, zoals het bouwen van noodgebouwen bij ziekenhuizen. Het andere bedrijf staat nu juist zo goed als stil, zoals het internationale transport.

Bij bedrijven met weinig of geen werk komen de machines stil te staan. Waar moet je precies op letten bij een stilstaande machine? Hoe kun je deze het beste onderhouden om ervoor te zorgen dat als je straks weer aan de slag kunt, deze nog net zo goed werkt? Beequip's machine expert Bernard legt het uit.

Misschien loop jij al wat langer mee en weet je nog goed dat tot de jaren ’70 machines werden gemaakt met een stalen brandstoftank. De gouden tip was toen om bij een stilstaande machine de tank helemaal af te vullen zodat er geen condensvorming kon ontstaan. Stond een machine bijvoorbeeld vol in de zon of waren er grote temperatuurverschillen dan kon de condensvorming zorgen voor een laagje water op de brandstof.

Vandaag de dag is dat met kunststof- of dubbelwandige tanks niet meer nodig. Maar waar moet je wel extra op letten? Wij vroegen het (uiteraard telefonisch en op afstand) aan onze machine expert Bernard.

Extra aandacht voor standaard onderhoud

Bernard van Meer, machine expert bij Beequip: “Het schoonmaken en reinigen van de machine is natuurlijk, net zoals normaal gesproken, heel belangrijk. Zeker als je met de machine in zout water hebt gewerkt of met agressieve stof zoals kunstmest moet je deze met veel aandacht goed reinigen nu deze stil gaat staan. Neem ook de ramen en spiegels mee, en nu je toch de tijd hebt: check of alle verlichting goed werkt en vervang lampjes waar nodig. Na het reinigen verzorg je de smeerpunten en check je direct of deze goed werken, ook bij automatische smeersystemen. Je begint met het controleren van de vloeistofniveaus van de machine zoals alle oliën en koelvloeistof en daarnaast de eventuele aandrijfriemen. Kijk tevens naar lekkages en ongewone slijtplekken op de slangen, leidingen, chassis en dergelijke. Het is raadzaam om de mechanische delen te controleren op speling. Dit kan visueel of met een speciale meter. Teveel speling op de draai- en scharnierpunten kan zorgen voor breuk of (extra) slijtage op andere delen.”

"Blanke metalen delen, zoals de bak van een shovel of graafmachine, kunnen gaan roesten als er water in komt te staan. Staat je machine langere tijd stil? Zet deze dan zo weg dat dit niet kan gebeuren."

Bernard van Meer, machine expert bij Beequip

Tips voor een stilstaande machine

“Zet de stilstaande machine niet teveel in de volle zon. Dit gaat ten koste van de lak. Daarnaast zullen hydrauliek slangen en banden hierdoor sneller verweren. De stilstand is ook een goed moment om de roestplekken aan de machine bij te werken. Om extra roestvorming te voorkomen, zou ik adviseren om de machine zo weg te zetten dat er geen water kan gaan staan in de blanke metalen delen, zoals de bak van een shovel of een graafmachine. Zware machines die langere tijd op één plaats staan, kunnen door hun eigen gewicht platte banden krijgen. De banden raken door de stilstand maar op één plek de grond en hun eigen gewicht gaat dan parten spelen. Je kunt dit voorkomen door het voertuig op te krikken of door regelmatig een klein stukje heen en weer te rijden op de banden.”

Zelf onderhoud uitvoeren

Voor onze machine expert Bernard is dat dagelijkse kost, maar hij raadt wel aan: “Dit een mooi moment om de overweging te gaan maken om het onderhoud zelf te doen of uit te besteden.”

Problemen door Coronavirus

Ondernemen en de economie gaan hand in hand elleboog tegen elleboog. Nu het land tot stilstand komt, hebben we al veel ondernemers gesproken die in de problemen komen met het betalen van hun leasetermijn. Deze klanten verzoeken we allemaal om zo snel mogelijk contact met ons op te nemen. We kijken dan samen wat er mogelijk is om deze tijd te overbruggen. We zijn het snelst bereikbaar op: 010-3400844.