Wat zijn de afmetingen van een zeecontainer?

3 januari 2021

Zeg je zeecontainer dan denkt de gemiddelde Nederlander aan enorme stalen 40ft containers op een groot vrachtschip. Klopt natuurlijk, maar de inzet is veel groter en breder geworden. De zeecontainer is onmisbaar in de transportsector voor het vervoeren van goederen via water, spoor en de weg. De verschillende afmetingen van een zeecontainer zijn hierbij van essentieel belang. Naast de afmetingen van de container zijn er verschillen in het soort container, het gebruik, de capaciteit, het gewicht, de sluitingen en ook in de afwerking. Je leest er alles over in deze blog.

Zeecontainer afmetingen

De lengte van een zeecontainer wordt uitgedrukt in voet (ft.). Er is eigenlijk niet zoiets als een standaard zeecontainer. De grootte van een zeecontainer wordt uitgedrukt in 40 ft of 20 ft, maar de precieze afmetingen verschillen van container tot container. De meest gebruikelijke afmetingen zijn 12 x 2,3 x 2,4 meter (40 ft.) of 5,9 x 2,4 x 2,4 meter (20 ft.).

In de volgende tabel staan de gemiddelde afmetingen van de 8ft, 10, 20ft, 20ft HC (high cube), 40ft en 40ft HC containers. Dit zijn gemiddelden, aangezien de exacte afmetingen per container kunnen verschillen.

Bekijk hieronder de binnenmaten van standaard zeecontainers.

8ft 10ft 20ft 20ft High Cube 40ft 40ft High Cube
Lengte 2,27 meter 2,8 meter 5,9 meter 5,9 meter 12 meter 12 meter
Breedte 2,10 meter 2,35 meter 2,35 meter 2,35 meter 2,35 meter 2,35 meter
Hoogte 2,05 meter 2,39 meter 2,39 meter 2,69 meter 2,39 meter 2,69 meter
Deurbreedte 1,94 meter 2,34 meter 2,34 meter 2,34 meter 2,34 meter 2,34 meter
Deurhoogte 1,94 meter 2,28 meter 2,28 meter 2,58 meter 2,28 meter 2,58 meter
Gewicht lege container (tarra) 950 kg 1300 kg 2030 kg 2420 kg 3740 kg 4000 kg
Maximaal laadgewicht 5.050 kg 8.850 kg 28.450 kg 28.060 kg 26.750 kg 26.480 kg
Inhoud (in m³) 9,9 m³ 15.5 m³ 33.2 m³ 37.2 m³ 67.8 m³ 76.3 m³

De internationale containeroverslag is gebaseerd op 20ft containers. Dat is 1 TEU - 'Twenty Foot Equivalent Unit'. Dat is eigenlijk een kleine zeecontainer.

Het meest zien we 40ft containers, bijvoorbeeld op een vrachtwagen. 2 TEU dus, en ook prima te verwerken met de overslagapparatuur voor 20ft containers.

Voor de Europese markt werken we ook veel met 45ft containers. Een verlengde 40ft container eigenlijk, net weer een tikkie groter. Wel zo gebouwd dat ook deze container met standaard overslag infrastructuur verwerkt kan worden.

De container bestaat ook in een high cube variant, extra hoogte voor het echte grote werk. Zo kun je nog meer pallets vervoeren tijdens een dienst. Meer ruimte en toch gewoon bruikbaar op een normale trailer, wagon of binnenvaartschip.

Afmetingen 40ft container

Afmetingen 40ft zeecontainer:  12,2 x 2,44 x 2,59 meter

Afmetingen 20ft container

Afmetingen 20ft zeecontainer:  6,06 x 2,44 x 2,59 meter

Afmetingen 10ft container

Afmetingen 10ft zeecontainer: 2,99 x 2,44 x 2,59 meter.

Afmetingen 8ft container

Afmetingen 8ft zeecontainer: 2,44 x 2,20 x 2,26 meter

Afmetingen 6ft container

Afmetingen 6ft zeecontainer: 1,98 x 1,95 x 1,91 meter.

Lengte zeecontainer

Zeecontainers en opslagcontainers zijn er in verschillende lengte, 6ft, 8ft, 10ft, 20ft en 40ft.

20ft en 40ft zeecontainers zijn de meest voorkomende container lengtes (buitenlengte) en 8ft in breedte als standaard. De hoogte van een container is meestal 8ft 6inch zijn en een hoge kubus zal een extra voet hebben om 9ft 6" te zijn.

De lengte van een zeecontainer is 6ft, 8ft, 10ft, 20ft of 40ft. Het meest gebruikelijk lengte is 40ft: meer dan 12 meter. Deze grote containers worden vooral gebruikt voor internationaal vervoer over de weg of over het water.

Er zijn ook 20ft containers: iets meer dan 6 meter. Dit zijn kleinere containers die vaak ter plaatse worden gebruikt voor opslag en die ook op vrachtwagens kunnen worden geplaatst.

Ten slotte zijn er de 10ft containers: deze zijn slechts 3 meter lang. Omdat deze containers zo klein zijn, worden ze vaak gebruikt voor speciale oplossingen. Bijvoorbeeld ten behoeve van (nood)opslag op locatie.

Breedte zeecontainer

Een standaard zeecontainer heeft een maximale breedte van 2,5 meter. Standaard zeecontainers van 10ft, 20ft en 40ft hebben een binnenbreedte van 2,35 meter.

Speciale containers, zogenoemde Pallet Wide Containers, zijn ongeveer 5 cm breder en zijn ontworpen voor optimaal vervoer van goederen op Europallets. In dit speciale type container passen precies drie pallets naast elkaar.

Hoogte zeecontainer

Een standaard container van 10ft, 20ft en 40ft heeft een binnenhoogte van 2,39 meter. Daarnaast bestaat ook de High Cube container. Dit is een standaard container met normale afmetingen alleen dan ongeveer 30 cm verhoogd. De meeste gebruikte High Cube containers zijn de: 20ft High Cube en de 40ft High Cube.

De High Cube container is dus maar een klein stukje verhoogd maar heeft daardoor wel veel meer laadruimte. Bij een 40ft container gaat het om zo'n 8.5 m³ laadruimte meer. Let wel op: het maximale laadgewicht neemt vaak niet toe (soms zelfs wat af door het grotere gewicht van de ledige container), dan zou namelijk de constructie van de container moeten worden verstevigd.

Gewicht zeecontainer

Het gewicht van een zeecontainer wordt bepaald door de constructie ervan. Opslagcontainers zijn bijvoorbeeld met een lager gewicht gebouwd dan containers voor de scheepvaart. Het gewicht van een lege zeecontainer wordt vaak aangeduid als "tarra" ( ledig gewicht). Het maximale laadvermogen is afhankelijk van het type container.

Het exacte tarragewicht van een individuele zeecontainer moet op de containerdeuren worden vermeld. Echter, containergewichten variëren en deze geschatte gewichten gelden alleen voor standaard dry containers. Sommige (zeer) oude zeecontainers kunnen de bovenstaande gewichten licht overschrijden, terwijl nieuwere containers over het algemeen iets lichter zijn. Dit komt omdat containerfabrikanten dankzij nieuwere fabricagetechnieken zeecontainers met dezelfde sterkte maar met minder metaal kunnen bouwen.

Wat is Tarra gewicht?

Tarragewicht, soms ook ledig gewicht genoemd, is het gewicht van een leeg voertuig of een lege container. Het is gebruikelijk om het tarragewicht van het product te bepalen aan de hand van het brutogewicht. Deze methode kan echter onnauwkeurig zijn bij het berekenen van het gewicht van een hele vrachtwagen, omdat er andere variabelen, zoals bijvoorbeeld brandstof, in het spel zijn.

Inhoud zeecontainer

De inhoud van een zeecontainer wordt uitgedrukt in vierkante meter (m³). Een standaard dry 20ft container heeft een inhoud van 33.2 m³, een 40ft container 67.8 m³.

Een standaard container is het meest voorkomende type container op de markt. Hij is meestal gemaakt van staal en, in de nieuwere types, soms van aluminium. Containers gemaakt van aluminium wegen zelf minder en hebben daarom een iets hoger laadvermogen.

Over het algemeen zijn containers lucht- en waterdicht, zodat mogelijk negatieve invloeden van buitenaf, bijvoorbeeld regen (vocht), wordt voorkomen.

Standaard containers, zogenoemde dry containers, kunnen de meeste soorten droge lading vervoeren, zoals dozen, pallets, zakken, vaten, enz. Ze kunnen van binnen worden aangepast om een specifiek type lading te vervoeren. Dit kan gedaan worden door het plaatsen van schotten, het zogenoemde afschotten.

Speciale containers

​Naast de gewone zeecontainers is er ook een heel scala aan speciale containers op de markt. Reefers bijvoorbeeld, waarin je goederen gekoeld of verwarmd kunt opslaan of vervoeren. Milieucontainers voor gevaarlijke stoffen, die voldoen aan de nodige, strikte eisen om gevaarlijke stoffen te vervoeren. Sommige types kun je met een heftruck beladen via de zijkant. Veelal is ook voorzien in ventilatie, een lekbak in het geval van vloeistoffen en zijn de containers extra brandwerend. Er bestaan ook geïsoleerde containers die ervoor zorgen dat er in de container geen kans op condensvorming bestaat. Ideaal voor het geconditioneerd vervoer van kwetsbare goederen.

​En wat te denken van de ontwikkelingen op het gebied van de tankcontainers. Dit zijn tanks, ingebouwd in een 20ft zeecontainer frame. Hiermee kun je intermodaal, dus via rail, truck en schip, vloeistoffen vervoeren. Denk hierbij aan voeding, chemie of gas. Voor deze tankcontainers gelden zeer strenge, internationale voorwaarden die de veiligheid van de tanks garanderen.

​Speciale toepassingen

​De container wordt al lang niet meer enkel voor opslag en vervoer gebruikt. Wat dacht je van een popup store gebouwd uit containers? Door de stevige bouw van de container is deze in een oogwenk geplaatst en net zo makkelijk weer verwijderd. Perfect voor een tijdelijke huisvesting. Of wat te denken van inzet bij grote festivals en concerten? Een of meerdere, gekoppelde containers ombouwen tot een horeca paviljoen en deze aanvullen met reefer containers om voedsel en drank op te slaan. Een stukje verderop enkele sanitaircontainers: deze zijn speciaal uitgerust met WC blokken of zelfs een douchegelegenheid. De sanitaircontainer heeft enkel een afvoer en aansluiting op electra en koud water nodig.

​Campings en vakantieparken

​Ook voor het toerisme biedt de container mogelijkheden. Om op een park vakantiewoningen te bouwen is een behoorlijke ingreep. Zowel logistiek als financieel. Containers laten zich tegenwoordig uitstekend ombouwen tot miniwoning met alles erop en eraan. Kies twee gekoppelde containers als je meer ruimte wilt bieden aan de gasten. Het grote voordeel zit in de opbouwtijd op het terrein zelf. De containers worden in een werkplaats omgebouwd tot woning en dan per truck naar de plaats van bestemming gebracht. Neerzetten en klaar. Geen overlast en desnoods weer weg te halen of te verplaatsen als het seizoen voorbij is.

​Wil jij wat met zeecontainers?

Heb je grootse plannen? Één of meer containers, nieuw of gebruikt, het maakt voor ons geen verschil. Lees voor meer informatie ook het artikel: Wij verzorgen de beste financiering voor jouw plannen met de containers. Meer weten? Laat je gegevens achter dan nemen wij contact met je op.