Op zoek naar materieel? Bekijk onze voorraad

6 verschillende soorten binnenvaartschepen

19 maart 2021 - 3 minuten lezen

De meeste mensen hebben ze wel eens voorbij zien komen: een binnenvaartschip. Nederland heeft dan ook de relatief grootste binnenvaartvloot van West-Europa. Maar wat is een binnenvaartschip precies? En welke verschillende soorten binnenvaartschepen zijn er allemaal? Je leest het in deze blog.

Wat is een binnenvaartschip?

Een binnenvaartschip is een vaartuig dat goederen vervoert over binnenwateren. Binnenwateren zijn bijvoorbeeld meren, kanalen en rivieren. Een binnenvaartschip vaart dus niet op zee, hiervoor is de constructie vaak te licht. Ondanks dat binnenvaartschepen alleen op binnenwateren varen, kunnen ze lange afstanden afleggen. Voor veel eigenaren van een binnenvaartschip is het naast een vaartuig dan ook een huis.

Goed om te weten is dat niet alle vaartuigen die je op de binnenwateren ziet varen ook daadwerkelijk binnenvaartschepen zijn. Er zijn namelijk ook zeeschepen die speciaal gebouwd zijn om ook op binnenwateren te varen.

Verschillende soorten binnenvaartschepen

Er zijn veel verschillende soorten binnenvaartschepen. Als je de binnenvaartschepen categoriseert op basis van het soort lading dat erop wordt vervoert, zijn er zes verschillende soorten.

1. Droge lading schepen

De naam zegt het eigenlijk al. Bij droge lading schepen gaat het om het vervoeren van droge ladingen (geen vloeistof). Omdat de lading vaak droog moet blijven beschikken veel binnenvaartschepen over luiken zodat het ruim afgesloten wordt. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het vervoeren van granen en ijzer. Bij het vervoeren van ertsen en kolen zijn geen luiken nodig.

Maar ook (koel)containers zijn droge lading schepen; hierbij gaat de stuurhut de lucht in.

2. Beunschepen

Een beunschip is een schip dat beschikt over een beun als laadruim. Een beun is een laadruim dat gebruikt wordt voor het vervoeren van zand, grind en stenen. Ook zeeschepen kunnen over een beun beschikken maar dat noem je hopperzuigers in plaats van beunschepen.

Beunschepen vervoeren meestal spuitzand en baggerspecie. Deze binnenvaartschepen zijn voorzien van een dubbele wand, die ervoor zorgt dat het schip kan blijven drijven als het zand ingeladen wordt. Tijdens het vullen stroomt het overtollige water weg via het gangboord uit het ruim van het schip. Als het zand is ingezakt wordt de rest van het water weggepompt, zodat vervolgens het beunschip kan gaan afvaren.

3. Tankschepen

Tankschepen zijn net als beunschepen uitgerust met dubbele wanden. Het zijn binnenvaartschepen die bedoelt zijn voor het vervoeren van gassen, vloeistoffen en poedervormige producten. Deze vloeistoffen kunnen gevaarlijk zijn, dus moeten tankschepen aan strenge regels voldoen. Het is namelijk erg belangrijk dat er geen lekkage van de lading optreedt bij een aanvaring. Gevaarlijke stoffen worden met tankschepen vervoerd omdat dit veiliger is dan met de trein of vrachtwagen, die vaak door de stad heen moeten. Er zijn 4 soorten tankschepen:

Type N (normaal): traditionele tankschepen. Deze schepen vervoeren veelal diesel en benzine. De tanks van deze traditionele tankschepen zijn van roestvast staal.

Type C (chemie): Deze tankers vervoeren zware chemie zoals zoutzuur en fenol. Deze tankers moeten dan ook aan de hoogste veiligheidsnormen voldoen. Ook dit type tankschip is gemaakt van roestvast staal.

Type G (gas): Gastankers zijn de meest veilige manier van transport. Ze zijn drie dubbelwandig uitgevoerd. Naast de dubbele wanden zijn de tankers ook uitgerust met losse ronde tanks, waardoor de tankers uitermate sterk zijn.

Poedertankers: Aangezien poeders zich als een vloeistof bewegen wanneer deze onder een bepaalde druk staan. Zijn deze tankers voorzien van pneumatische pompen die door middel van luchtdruk de lading lossen.

4. Duw-/sleepboten

Duw-/sleepboten zijn multi-inzetbaar voor beiden duwen en slepen van lading. Een duwboot is ontworpen als aandrijving voor vierkante stalen bakken (duwbakken) waarin meestal ertsen, kolen of granen vervoerd worden. Een duwboot met duwbakken samen wordt ook wel een duwstel genoemd. Sleepboten worden gebruikt voor het assisteren van duwstellen of zeeschepen. Ze slepen onder andere pontons, elevatoren en drijvende kranen. Er bestaan ook aparte duwboten en aparte sleepboten, maar een duw-/sleepboot is tot beiden duwen en slepen in staat.

5. Passagiersschepen

Een passagierschip vervoert personen, zoals de naam al dat vermoeden. Hierbij kun je denken aan het vervoeren van passagiers op feestboten, rondvaartboten of veerdiensten. De meeste mensen hebben hier wel eens een keertje gebruik van gemaakt.

6. Roll-on-roll-off schepen

Een ro-ro schip, zoals de roll-on-roll-off ook wel genoemd wordt, is een schip met een laadklep waarin allerlei rollend materieel aan boord genomen kan worden. Denk hierbij aan tractoren, bestelbussen, vrachtwagens of legervoertuigen. Om deze rollende voertuigen te kunnen vervoeren beschikt dit schip over een of meerdere horizontale dekken die ofwel open staan ofwel met een klep te sluiten zijn.

Interesse in het leasen van een binnenvaartschip?

Wij hebben net als jij een passie voor de binnenvaart. Een binnenvaartschip leasen kan bij Beequip simpel, flexibel en snel. Neem contact op voor de mogelijkheden met onze expert Gerard Gommers via 06 5320 2212 of gerard.gommers@beequip.nl