5 vragen en antwoorden voor de heftruck fan: wist jij dit al?

21 juli 2020 - 2 minuten lezen

Machine fans opgelet! Het is weer tijd voor de maandelijkse machinequiz op onze blog. Dit keer nemen we een kijkje in de achtergrond van een onmisbare machine in het bedrijfsleven; de heftruck. Want weet jij al waarom een heftruck met zijn achterwielen stuurt? Of wie de heftruck uitgevonden heeft? Leuk om te weten vinden wij. Daarom presenteren wij je 5 vragen en antwoorden over alles wat je over heftrucks weten wilt.

1. Wie heeft de heftruck uitgevonden?

Men zegt dat Leonardo da Vinci als eerste een soort heftruck tekende, maar de eerste echte heftruck werd gebouwd door Lester M. Sears in 1919. Hij richtte het bedrijf Towmotor Corporation op en maakte de zogenoemde ‘Towtractors’ tot 1933. Deze werden opgevolgd door de ‘cantilever heftruck’ waar voor het eerst ook op gezeten kon worden. In 1965 werd Towmotor Corporation verkocht aan Caterpillar.

2. Is een heftruckcertificaat verplicht?

Een heftruckcertificaat is niet verplicht. Wel wordt van werkgevers verwacht dat ze aan kunnen tonen dat hun personeel kundig genoeg is om met een heftruck of reachtruck te kunnen werken. Wanneer een ongeluk gebeurt moet aan de arbeidsinspectie en verzekeraar aangetoond kunnen worden dat de werknemer op de hoogte was van de veiligheidsregels en wetten. Hierom eisen de meeste werkgevers dat hun werknemers in het bezit zijn van een geldig heftruckcertificaat.

3. Mag je met een heftruck op de openbare weg?

Over het algemeen worden heftrucks alleen op eigen terrein gebruikt. Maar soms kun je in een situatie terechtkomen waarbij de heftruck toch even de openbare weg op moet. Als de heftruck breder is dan 130 cm moet de heftruckchauffeur in het bezit van een T-rijbewijs. Sowieso mag de heftruck niet gebruikt worden om aanhangwagens of verwisselbare machines te trekken. Deze regels gelden voor de openbare weg, maar ook andere openbare terreinen zoals een parkeerplaats vallen hieronder.

4. Waarom stuurt een heftruck met de achterwielen?

Een heftruck wordt via de achterwielen bestuurd, omdat het op deze manier veel makkelijker is om nauwkeurig met de vorken te werken. Door met de achterwielen te sturen is de draaicirkel van de heftruck klein waardoor de heftruck makkelijk manoeuvreerbaar is. Bovendien treedt er zo minder snel bandenslijtage op. Win-win dus! Wil je meer lezen over asconfiguratie en hoe dat werkt? Check dan ons artikel: 8x4 vrachtwagen, waar staat dat voor?

5. Is een heftruck een motorrijtuig?

Ja, heftrucks zijn met elektromotoren of verbrandingsmotoren uitgerust. Verbrandingsmotoren worden ook wel internal-combustiontrucks (IC-trucks) genoemd. Meestal draaien ze op LPG of diesel als brandstof. Om deze reden is de heftruck ook WAM plichtig (Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen) wanneer je op de openbare weg rijdt.

Interesse in het leasen van een heftruck?

Ben jij als ondernemer toe aan een tweedehands of nieuwe heftruck? Denk dan eens aan leasen. Het leasen van heftrucks heeft veel voordelen voor je bedrijf. Twijfel je tussen leasen of huren? Of wil je weten wat leasen is of hoe leasen precies werkt? Bij Beequip hebben we verstand van de sector en denken we graag met je mee, zo komen we tot een leaseoplossing die perfect aansluit op jouw behoefte. Zo kan je bedrijf blijven groeien.