Op zoek naar materieel? Bekijk onze voorraad

Snel kapitaal vrij maken voor je bedrijf met

Sale & lease back

De kracht van de oplossing zit ‘m in de eenvoud: je verkoopt je machine(s) aan Beequip en leaset deze vervolgens terug. Zo maak je werkkapitaal vrij voor groei.

Deze oplossing vereist dat Beequip alles moet weten over jouw materieel: van hoe snel iets slijt tot hoe groot de vraag ernaar is in de markt van gebruikt equipment. Daarom werken wij met specialisten die uit de industrie komen. Die kennis is cruciaal, want zo waarderen wij jouw materieel op dagwaarde. Voor deze waarde kopen wij jouw machines en met de verkoopopbrengst kun jij andere investeringen doen. De opbrengst wordt omgezet in een lease voor een bepaalde periode en maandelijkse leasetermijn. Zo werkt sale & lease back.

Bereken direct je leaseprijs

Onze expert

Bernard van Meer

06 18 30 25 73 010 340 08 44

bernard.vanmeer@beequip.nl

Bernard van Meer is equipment officer bij Beequip en is onze specialist als het gaat om machine inspecties. Zijn roots liggen in de agrarische sector, maar er is eigenlijk geen machine waar hij niks vanaf weet: materieel zit in zijn DNA.

Wat is sale & lease back?

Sale & lease back is een leasevorm waarmee je geld vrij maakt wat je eigenlijk al hebt, maar wat ‘vast’ zit in jouw machines. Met sale & lease back maak je dit geld vrij door het te verkopen aan de leasemaatschappij en terug te leasen. Zo blijven de machines dienstbaar in je onderneming. Het leuke aan sale & lease back is: je hebt eigenlijk meer in huis dan je denkt! De verkoopopbrengst betaal je aan Beequip terug met een vast bedrag per maand voor een vooraf afgesproken periode. Aan het einde van die periode zijn de machines weer jouw eigendom.

Waarom kiezen voor sale & lease back?

Eigenlijk maak je gebruik van de financiële kracht van je onderneming. Veel ondernemers hebben overwaarde in materieel vloot. Deze overwaarde maakt Beequip vrij in geld voor onder andere:

 • Het financieren van een bedrijfsovername
 • Werkkapitaal voor groei, want er zit meer geld in je debiteuren en voorraad
 • Eigen vermogen beschikbaar maken voor een dividenduitkering
 • Aflossing van kredietlijnen bij de bank
 • Investeringen in nieuwe machines of IT systemen
 • Aanbetalingen aan leveranciers

Is de dagwaarde van jouw vloot aanzienlijk hoger dan de onderliggende restant financiering of is de vloot helemaal financieringsvrij? Dan kun je de vloot of het financieringsvrije deel toerekenen aan een sale & lease back. Als de bank of een andere leverancier een pand- of eigendomsrecht op de machines heeft, moeten deze partijen een vrijgave van deze rechten geven. Bij Beequip denken we graag met je mee over de mogelijkheden.

Hoe werkt het aanvragen van sale & lease back?

Bij sale & lease back staat het materieel van jouw onderneming centraal. Om een aanvraag te doen hebben wij allereerst een materieellijst nodig. Hierop staat per machine de volgende informatie:

 • Soort machine
 • Het merk en type
 • Bouwjaar van de machine
 • De draaiuren of de kilometerstand
 • Eventuele waardeverhogende specificaties
 • Foto’s van het materieel: de voorkant, achterkant, zijkanten, een foto van de cabine, kilometerstand en het chassis-, kenteken- of serienummer
 • De door jou vastgestelde dagwaarde en onderliggende restant financieringssom

Nadat we deze lijst hebben bekeken, beoordelen we of de maandtermijn betaalbaar is voor jouw onderneming. Hiervoor hebben we jaarcijfers, jouw identificatie en een juridisch organogram van jouw onderneming nodig. Daarna plannen we een afspraak in om een inspectie uit te voeren op jouw materieel door onze eigen taxateurs. Op basis van de uitkomst brengen we een offerte uit.

Klant verhaal

Bedrijfsovername financieren met sale & lease back

De bedrijfsovername van VZV Diamant kende 2 eisen: het mag niet overgaan op een investeringsmaatschappij of een wildvreemde én de beoogde nieuwe eigenaren mochten niet financieel onder water komen te staan. Met een sale & lease back is de inboedel ondergebracht bij Beequip.

“Beequip heeft echt verstand van materieel. Als hun equipment expert Bernard een zaagmachine ziet, dan ziet hij waarde. En hij ziet wél dat we voor het dubbele van de waarde van de vrachtwagen aan verbouwingen aan de truck hebben gerealiseerd. Naast dat ze echt verstand hebben van materieel, zijn ze ook flexibel.”

Bekijk hier het hele klantverhaal -->

Ben ik nog eigenaar van mijn machines met sale & lease back?

In principe verstrekt Beequip alle sale & lease back oplossingen in een financial lease. In sommige gevallen is een operational lease ook bespreekbaar. Hieronder leggen we uit wat dit doet met het eigendom van jouw machines:

Sale & financial lease back

Financial lease is de meest voorkomende leasevorm bij zwaar materieel. Bij deze leasevorm ben jij als ondernemer de economische eigenaar van het materieel en is Beequip de juridisch eigenaar.

Wanneer aan het einde van de looptijd van de lease de slotsom wordt betaald, wordt het juridisch eigendom weer aan jou overgedragen. Als wij jouw machines van je kopen voor de sale & lease back, blijf jij dus altijd economisch eigenaar. De machine staat dus ook op de balans van jouw bedrijf en je schrijft hierop af. Ook onderhoud en verzekering regel je zelf.

Sale & operational lease back

Operational lease lijkt veel op huren. Beequip koopt jouw materieel en vervolgens huur je het van ons terug.

Het materieel staat niet op jouw balans en Beequip is dus zowel juridisch eigenaar als economisch eigenaar van de machines. Je neemt dus in principe afscheid van jouw materieel, althans qua eigendom. In de sale & lease back blijf je het materieel wel gebruiken gedurende de looptijd van de lease.

Wat zijn de voorwaarden voor sale & lease back?

De minimale omvang van een sale & lease back transactie is bij Beequip 50.000 euro. Daarnaast moet het materieel bij Beequip passen. Wij bieden leaseoplossingen aan voor verschillende materieelklassen, onder andere kranen, hoogwerkers, trucks, graafmachines, tractoren, rooimachines, vuilniswagens en kleine schepen voor de bouw, infra, logistieke en maritieme sector. Een volledig overzicht van alle materieelklassen kun je hier vinden.

Klant verhaal

Sale & lease back om een moeilijke tijd door te komen

Toen Nederland in lockdown ging door de gevolgen van het coronavirus wist Van de Wetering Transport meteen: cash is king. Om een ‘oorlogskas’ op te bouwen brachten zij 23 transportmiddelen onder in een sale & lease back bij Beequip.

“Dat geeft ons ademruimte om een paar maanden vooruit te kunnen. Het werkt heel fijn dat Beequip alles weet van materieel: ze hebben aan een half woord genoeg. Beequip is relatiegedreven, creatief en oplossingsgericht.”

Lees hier het hele klantverhaal --->