Waarom vraagt Beequip mijn banktransacties op en wat gebeurt er mee? 6 vragen en antwoorden over PSD2

4 augustus 2020 - 4 minuten lezen

Het uploaden van een transactieoverzicht van jouw zakelijke bankrekening? Ho, stop: alarmbelletje gaat af. Hebben we niet altijd geleerd om niemand zomaar toestemming te geven onze bankrekening te bekijken? In deze blog leggen we alles uit over hoe PSD2 werkt. We bespreken dit nieuwe model om kredietwaardigheid en cashflow te beoordelen aan de hand van 6 vragen.

Beequip werkt met PSD2 sinds juli 2020. In de eerste twee maanden is voor een miljoen aan nieuwe leases verstrekt door kredietwaardigheid op deze manier te beoordelen. Klanten omschrijven het als gebruiksvriendelijk, snel, goedkoper dan een accountant, duidelijk, overzichtelijk en makkelijk. Maar: ze hebben ook vragen. Wat is PSD2 precies? Bankgegevens zijn toch privé? Wat kan Beequip precies zien en hoe worden de gegevens behandeld?  Deze en meer vragen beantwoorden we in deze blog.

Wat is PSD2?

Eerst even een stukje achtergrond. Deze nieuwe beoordeling valt onder de nieuwe Europese wet voor betalingsverkeer: PSD2. Dit is het juridisch fundament voor het overboeken van geldbedragen in Europa. De belangrijkste vernieuwing die is doorgevoerd, sinds ‘PSD’ uit 2007, is het recht van de rekeninghouder om nieuwe partijen, zoals Beequip, tijdelijk toegang te geven tot de betaalrekening bij zijn bank.

Waarom wil Beequip mijn zakelijke bankafschriften zien?

Door inzage te geven, krijgt Beequip een compleet beeld van de huidige staat van jouw bedrijf. Je geeft inzage in de transactiegegevens van het afgelopen jaar. Zo kunnen we jouw kredietwaardigheid het beste beoordelen. Het aanleveren van jaarcijfers wordt door PSD2 in de toekomst overbodig. Deze geven vaak alleen een beeld van een tijdje terug en laten bijvoorbeeld niet zien wat de impact is van actuele economische situaties. In deze moderne tijd is het eigenlijk best gek dat we de basis van een jaar geleden gebruiken om een lease te verstrekken. Gelukkig kan dat nu dus anders. Maar, jij wilt natuurlijk wel weten wat we met jouw transacties doen.

Wat bekijkt Beequip op mijn zakelijke bankafschriften?

Zoals gezegd geeft jouw bankafschrift een accuraat en recent beeld van de inkomsten en uitgaven van jouw bedrijf. Wij bekijken:

  • of er genoeg geld binnenkomt om de door jou aangevraagde lease te kunnen voldoen;
  • hoeveel uitgaven er maandelijks zijn binnen jouw bedrijf;
  • of jouw organisatie groeiende is;
  • wat de impact is (geweest) van de coronacrisis;
  • of er veel storneringen zijn.

Zo kunnen wij beoordelen of je maandelijks genoeg liquiditeit hebt om de lease aan ons te betalen. Dit is het enige uitgangspunt waarvoor wij de afschriften mogen en zullen gebruiken.

Wat doet Beequip niet met mijn bankafschriften?

Dit bekijken we niet op jouw afschriften:

  • We bekijken niet per transactie waar het geld naartoe gaat
  • We delen de transacties niet met andere mensen binnen Beequip, alleen onze afdeling kredietanalyse heeft toestemming om de transacties te bekijken. Jouw commerciële contactpersoon zal deze niet onder ogen komen
  • We schenden (natuurlijk) de AVG regels niet

Is PSD2 veilig?

Ja, om deze afschriften van je te vragen werken wij samen met Invers, zij hebben een vergunningstraject doorlopen om dit uit te mogen voeren. Jouw bank controleert daarop. PSD2 bevat aanvullende veiligheidseisen. Ga zorgvuldig om met de beveiligingscodes van je bank, hier zullen wij nooit om vragen. De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Persoonsgegevens controleren dat wij jouw gegevens alleen gebruiken binnen het kader waarvoor jij toestemming hebt gegeven.

Wat zijn de voordelen van het uploaden van mijn zakelijke bankafschriften?

De analyse van jouw financiële situatie verloopt met PSD2 een stuk sneller, doordat minder handmatig werk nodig is. Dus heb jij spoed met het binnenhalen van een nieuwe bulldozer of vuilniswagen? Dan kunnen we jou daar een stuk sneller mee helpen. Daarnaast is het mogelijk om zonder tussentijdse cijfers over 2020 toch een lease-aanvraag te kunnen doen. In de eerste twee maanden sinds de start van PSD2 bij Beequip hebben we al 11 klanten kunnen helpen aan een lease die we anders waarschijnlijk hadden moeten afwijzen. In de toekomst zal het aanleveren van jaarcijfers zelfs volledig overbodig worden. Omdat we via de transacties kunnen zien hoe jouw bedrijf ervoor staat. Handig toch?

Zo werkt het

PSD2 is volop in ontwikkeling bij Beequip. Daarom vragen we de bankafschriften nog niet op voor iedere lease-aanvraag, maar dat is wel de toekomst. Net zoals bij iedere andere geldverstrekker trouwens. Als je via onze leasecalculator een lease aanvraagt, bekijken wij intern of het uploaden van de transacties voor deze lease van toepassing is. Je ontvangt dan een linkje naar MijnBeequip waar je de transacties kunt uploaden.

Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op! Ons team zit klaar om je te helpen.