Beequip home
Bereken je lease
Blog

Materieel

Leasen

Ondernemen

8 Oktober 2021

Total Cost of Ownership (TCO): wat is het en wat kun je er mee?

Total cost of ownership

De Total Cost of Ownership (TCO) berekenen voordat je gebruikt of nieuw materieel aanschaft is heel belangrijk. Materieel met een lage aanschafwaarde kan namelijk ontzettend duur zijn in gebruik. En wist je dat je met lease op de Total Cost of Ownership kunt besparen? Lees verder voor alles wat je moet weten over TCO.

TCO betekenis

TCO staat voor Total Cost of Ownership. De term staat voor de kosten van een product (of dienst) gedurende de gehele gebruiksperiode. In plaats van enkel de aanschafwaarde mee te nemen in de kostenberekening, kijk je met de TCO naar de kosten van de aanschaf én bezit gedurende de gehele gebruiksperiode. Denk hierbij aan onderhoudskosten, afschrijving (waardevermindering met de jaren), verzekeringen, de verwachtte kosten van brandstof en belastingen.

Total Cost of Ownership (TCO) en de aanschaf van materieel

Wanneer je gebruikt of nieuw materieel wil aanschaffen, kijk je vanzelfsprekend naar de aanschafwaarde van het materieel. Vaak wordt deze aanschafwaarde als uitgangspunt genomen in de afweging materieel wel of niet aan te schaffen. Maar materieel kan sterk verschillen in prijs wanneer je de totale gebruikskosten (TCO) vergelijkt. Het materieel kan bijvoorbeeld hoge brandstofkosten hebben, of er kunnen juist weer kosten afgaan door subsidies. Dit zijn belangrijke punten om mee te nemen in het aankoopproces. Het is daarom goed om een inschatting van de Total Cost of Ownership (TCO) te maken wanneer je een machine, vaar- of voertuig wil aanschaffen.

TCO berekenen

Je berekent de Total Cost of Ownership (TCO) door alle kosten die je maakt ten behoeve van de aanschaf van het materieel bij elkaar op te tellen. Dit kun je continu doen als je dit graag het gehele jaar goed in beeld hebt, maar je kunt dit ook ieder jaar opnieuw doen, zodat je eens per jaar deze kosten weer scherp hebt.

Je kunt je kosten voor de Total Cost of Ownership (TCO) onderverdelen in:

  • vaste kosten: zoals de aanschafwaarde, belasting en de verzekering;
  • variabele kosten: zoals brandstof en onderhoud.

Voor variabele kosten kan het lastig zijn om een goede inschatting van de kosten te maken, zoals bijvoorbeeld de waardevermindering met de jaren. Maar op basis van gegevens uit het verleden kun je een heel eind komen.

Nog op zoek naar materieel?

Marktplaats

Bekijk het aanbod op onze marktplaats

Hier vind je materieel van hoogwaardige kwaliteit via onze partners.

Naar de marktplaats

TCO voorbeeld

Zie hieronder een voorbeeld van alle kosten die je optelt om de Total Cost of Ownership van een vrachtwagen lease te berekenen. Het gaat hier om de kosten vanaf het moment van aankoop, tot het moment dat je afstand doet van het materieel.

  • Aanschafkosten
  • Afschrijvingen
  • Reparatiekosten
  • Belastingen
  • Onderhoud
  • Brandstof
  • Verzekeringen

Staar je dus niet blind op de aanschafprijs van materieel maar bereken al bovenstaande kosten ook al voordat je een keuze maakt. Dit kan je bovendien ook helpen in de afweging of je het materieel gaat kopen, huren of leasen.

TCO en leasing

Wanneer je twijfelt om gebruikt of nieuw materieel te leasen in plaats van kopen, is het berekenen van de Total Cost of Ownership (TCO) heel belangrijk. Zo kun je namelijk goed in beeld brengen of je voordeliger uit bent met lease.

Een groot struikelblok voor ondernemers is de rente die je moet betalen in een lease. Maar wanneer je het percentage rente berekent over de Total Cost of Ownership (TCO) van het materieel, zal je zien dat dit een ontzettend klein deel van de totale kosten behelst. Leasen is daarom veel voordeliger dan je denkt. Zie de grafiek hieronder voor een gemiddelde verdeling van de totale gebruikskosten van zwaar materieel. Zoals je ziet is de rente maar 4% van de totale gebruikskosten.

Total Cost of Ownership

TCO management

TCO is onderdeel van cost managment, en kan je helpen om betere investeringsbeslissingen te maken. Want wanneer je de Total Cost of Ownership (TCO) van het materieel dat je bezit goed in beeld hebt, weet je ook op welke punten je geld kunt besparen. Daarnaast kan het je helpen bij het uitbreiden of vernieuwen van het materieel dat je bezit.

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt besparen op de TCO van je materieel.

Total Cost of Ownership

Besparen op TCO: elektrificatie

De transitie naar elektrisch is ingezet om de klimaatdoelen te behalen. Maar wist je dat je met elektrisch materieel vaak veel kunt besparen op de Total Cost of Ownership? Veel ondernemers maken om deze reden dan ook de overstap naar elektrisch. Je bespaart met elektrisch materieel omdat je hiervoor subsidies kan ontvangen van de overheid, er minder onderhoud nodig is, en elektriciteit een stuk goedkoper is dan benzine of gas. De totale gebruikskosten zijn dan lager, ondanks dat de aanschafwaarde hoger is.

Besparen op TCO: financiering

Door te kiezen voor een financiering in plaats van het materieel te kopen, kun je ook besparen op de Total Cost of Ownership (TCO). Je hebt hierin twee keuzes: financial lease of operational lease.

TCO en financial lease

Wanneer je je materieel aanschaft in de vorm van een financial lease, dan word je economisch eigenaar van het materieel. Hierdoor profiteer je van rente-aftrek. De rente die je maandelijks betaalt kun je van de bedrijfswinst aftrekken. Zo wordt de Total Cost of Ownership (TCO) van het materieel verlaagt.

TCO en operational lease

De beste manier om jezelf in te dekken voor de Total Cost of Ownership (TCO) is door te kiezen voor een operational lease. Met operational lease huur je namelijk het materieel van de leasemaatschappij. Je betaalt een vast maandbedrag zodat je het materieel kunt gebruiken. Ook onderhoud en service wordt in deze leaseprijs meegenomen. Aan het einde van de leaseperiode heb je 3 opties: het materieel overkopen, de lease verlengen, of het materieel inleveren bij de leasemaatschappij.

Door het eigendom bij een derde te leggen, hoef je zelf niet voor onvoorziene kosten op te draaien. Bovendien heb je aan het einde van de leaseperiode veel flexibiliteit waardoor jouw bedrijf altijd over het beste materieel kan beschikken. Al deze gebruikskosten zijn dus in de leaseprijs inbegrepen, een leasemaatschappij is dus expert in het berekenen van de Total Cost op Ownership (TCO) van een machine, voer- of vaartuig.

Interesse in het leasen van zwaar materieel?

Leasen kan een voordelige keuze zijn voor jouw onderneming. Je kunt bij ons terecht voor meer informatie, zodat je kunt besparen op je Total Cost of Ownership (TCO). We zijn werkzaam binnen 14 equipment klassen, van grondverzet tot metaalbewerking.

We helpen je graag bij de aanschaf van je nieuwe machine, voer- of vaartuig. Neem telefonisch contact met ons op of bereken vrijblijvend je leaseprijs in de leasecalculator.

Bij Beequip steunen we ondernemers in de transitie naar duurzaam materieel. De mogelijkheden voor jouw bedrijf ontdekken? Lees hier meer.

Deel dit artikel
Lees verder
Bekijk alles

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over nieuws, producten en activiteiten rondom Beequip.

We vinden jouw privacy belangrijk. Lees onze privacyverklaring