In één keer 21% BTW betalen kan een flinke kostenpost zijn

Hoe werkt gespreide btw betaling bij Beequip?

11 maart 2021 - 2 minuten lezen

Sluit je een lease af bij Beequip, dan betaal je 21% btw over het object dat we hiermee aan je leveren. Deze 21% wordt gerekend over het te financieren bedrag. De betaalde btw kun je terug vorderen bij de Belastingdienst. Voordat je het bedrag terug hebt kan het een flinke kostenpost zijn. Bij Beequip kun je daarom kiezen voor gespreide btw betaling. In deze blog lees je hoe dit werkt.

Waarom betaal ik btw als ik een machine lease?

Sluit je een lease af bij Beequip, dan koopt Beequip de machine van de leverancier. Omdat Beequip de eigenaar wordt van de machine, het vaar- of voertuig, zijn wij ook degene die de btw van de factuur betalen.

Waarom betaal jij dan ook nog btw aan ons? Deze 21% btw betaal je voor het object dat we aan je leveren. Dit werkt zo bij iedere levering die in Nederland plaatsvindt. Als Beequip zijn we verplicht vanuit de Belastingdienst om deze btw te rekenen. Kies je voor operational lease, dan wordt het btw bedrag verdeeld over alle maanden dat je het materieel bij ons leaset. Bij financial lease is het de bedoeling dat het volledige btw bedrag in één keer aan ons betaalt als het leasecontract in gaat. We kunnen ons voorstellen dat dit niet altijd mogelijk is, daarom bieden we de mogelijkheid voor gespreide btw betaling.

Hoe werkt gespreide btw betaling?

Bij gespreide btw betaling verdelen we het totale btw bedrag dat je aan Beequip verschuldigd bent in 6 gelijke termijnen. Deze voldoe je in de eerste zes maanden dat het leasecontract is ingegaan. Je betaalt de termijn achteraf. Bijvoorbeeld: je gaat op 1 januari een lease aan, dan betaal je de eerste btw termijn op 31 januari. Op 30 juni betaal je de laatste btw termijn en is het volledige btw bedrag voldaan. Kies je voor gespreid betalen van de btw, dan betaal je voor deze dienst eenmalig €350,- (excl. btw) en er wordt rente gerekend over de btw termijn.

Btw terugvorderen bij de Belastingdienst

Het btw bedrag dat je aan ons betaalt kun je terugvorderen bij de Belastingdienst. Afhankelijk van de keuze die jij hier zelf in maakt, kan deze aangifte per kwartaal of per maand worden gedaan. Als je het volledige bedrag terug hebt van de Belastingdienst voordat de zes maanden van de gespreide btw betaling voorbij zijn, kun je het btw bedrag in één keer boetevrij bij Beequip aflossen.

Als je het volledige bedrag terug hebt van de Belastingdienst voordat de zes maanden van de gespreide btw betaling voorbij zijn, kun je het btw bedrag in één keer boetevrij bij Beequip aflossen. 

Btw bij sale & lease back

Bij sale & lease back verkoop je machines of voertuigen die je al hebt aan Beequip en deze lease je vervolgens terug. Zo maak je werkkapitaal vrij voor groei. Ook over deze levering rekenen wij btw, maar vice versa doe jij dat ook aan ons. Deze btwbedragen komen overeen en kunnen dus tegen elkaar weggestreept worden. Bij sale & lease back is daarom geen sprake van gespreide btw betaling.

Meer vragen?

Neem eens een kijkje op onze pagina met veelgestelde vragen of jouw vraag er tussen staat. Heb je een andere vraag? We helpen je graag verder. Neem telefonisch contact op via 010-3400844.