Contact

Via chat, mail of telefoon helpen we je graag. De vragen die we het meest horen, hebben we hieronder uitgewerkt. Misschien staat jouw antwoord daar dus al tussen. Nog niet helemaal geholpen? Geen probleem, we maken graag tijd voor je vrij.

Direct iemand spreken

Een lease aanvragen doe je niet iedere dag. Wij kunnen ons dus heel goed voorstellen dat je nog een vraag hebt. Geen probleem, ons team zit voor je klaar.

Veelgestelde vragen

Wie is Beequip?

Beequip is een leasemaatschappij voor zwaar werkmaterieel in de agri-, bouw-, infra- en logistieke sector. Wij helpen MKB bedrijven groeien met leaseoplossingen voor gebruikt en nieuw materieel.

Waarom is Beequip anders dan de bank?

Beequip is er voor álle ondernemers, niet slechts een selecte groep. Ook als je net bent gestart of een paar minder goede jaren achter de rug bent helpen wij jou graag groeien. Dit kunnen wij doen omdat we de machine voorop zetten bij de financiering in plaats van de jaarcijfers van je onderneming. IJzer boven cijfers noemen we dat. Wij maken leasen voor het MKB simpel, flexibel en snel. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Wat is leasen?

Lease is een vorm van krediet waarbij een leasemaatschappij een object koopt, bijvoorbeeld een graafmachine, en deze tegen een vaste vergoeding voor een periode die we vooraf met elkaar hebben afgesproken aan jou beschikbaar stelt. Er zijn verschillende vormen van leasen, waarbij het verschilt of jij aan het einde van de periode de eigenaar bent van het object.

 

Welk merk machine kan ik leasen?

Jij of je personeel gaat veel tijd doorbrengen in de machine die je bij ons gaat leasen. Daarom heb je waarschijnlijk een grote voorkeur voor welke machine dit gaat worden: het merk, het type, de capaciteit. Geen zorgen: je mag deze helemaal zelf uitzoeken. Dat is het mooie van leasen: jij kiest, wij regelen de financiering.

Wat wordt bedoeld met 'ijzer boven cijfers'?

Waarschijnlijk ben je gewend dat er bij het aanvragen van financiering eerst naar jouw jaarrekening wordt gevraagd, om te beoordelen of je een stabiele partner bent om geld aan uit te lenen. Vraag jij een lease aan bij Beequip, dan kijken we eerst welke machine je wil leasen. Wat is dat voor machine, is hij nieuw of gebruikt? Wat is de waarde ervan? En niet geheel onbelangrijk: wat ga je ermee doen? Misschien heb je wel al een paar opdrachten in de wacht staan met je bedrijf waar je deze machine voor gaat gebruiken. Dan verdient hij zichzelf terug en weten we dat jij het leasebedrag aan ons kunt betalen.

Soms is dat al genoeg voor ons en kunnen we de lease aangaan. Het is echter niet ongebruikelijk dat we later in het proces ook de jaarcijfers willen zien. De jaarrekening dient dan als onderbouwing voor de lease, die volledig draait om de machine die je op het oog hebt. Dat bedoelen we met ijzer boven cijfers.

Ik ben een bedrijf gestart. Wanneer kan ik terecht voor financiering?

Je kunt bij Beequip aankloppen voor financiering vanaf dag één dat je staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Via de online calculator kun je direct je leaseprijs berekenen wanneer je al een machine, vaar- of voertuig op het oog hebt. Nog geen specifiek model in gedachten maar wel nieuwsgierig voor welk bedrag je kunt gaan ‘shoppen’ en welke maandelijkse lasten daarbij horen? Je kunt bij ons ook online je maximale financiering berekenen.

Wat is de minimale aankoopwaarde om een lease af te kunnen sluiten?

Bij Beequip kun je een lease afsluiten als de aankoopwaarde van de machine €15.000,- of hoger is.

Hoe lang duurt het aanvragen van een lease?

Van het aanvragen van de lease tot de uitbetaling van de machine door Beequip kan bij ons binnen 1 werkdag. Dit is wel afhankelijk van hoe snel we de juiste informatie van jou toegestuurd krijgen.

Waar moet ik aan voldoen als startende ondernemer om in aanmerking te komen voor financiering?

Een starter moet bij een financiering voor zwaar materieel bij Beequip 15% aanbetalen. Wij financieren dus 85%. Verder zijn er geen extra benodigdheden of restricties ten opzichte van niet-starters.  

Kan ik ook tweedehands materieel leasen?

Jazeker! Tweedehands materieel werkt vaak nog net zo goed als nieuwe machines, maar het voordeel is dat de ‘kop er al af’ is. Daardoor zijn de maandlasten lager wanneer je kiest voor tweedehands leasen. Deze oplossing vereist dat Beequip alles moet weten jouw materieel: van hoe snel iets slijt tot hoe groot de vraag ernaar is in de markt van gebruikt equipment. Daarom werken wij met specialisten die uit de industrie komen.

Wat is financial lease?

Financial lease is een veelvoorkomende leasevorm bij groot materieel. Bij deze leasevorm ben jij als klant de economische eigenaar van het materieel. De leasemaatschappij waarbij je de machine leaset is de juridisch eigenaar. Het materieel blijft bij jou op de balans staan. Aan het einde van het leasecontract wordt je automatisch ook de juridisch eigenaar van het materieel en is het dus helemaal van jou.

Wat is operational lease?

Operational lease lijkt veel op huren. De leasemaatschappij koopt de machine die jij wil hebben van de leverancier. Vervolgens huur jij de machine terug. De machine staat niet bij jouw bedrijf op de balans. De leasemaatschappij is dus zowel juridisch eigenaar als economisch eigenaar van de machine. Aan het einde van de leaseperiode heb je de optie om het object te kopen.

Wat is sale & lease back?

Met sale & lease back verkoop je je materieel aan Beequip voor de dagwaarde en leaset deze vervolgens terug. Het materieel wordt als het ware je onderpand en jij betaalt in maandelijkse termijnen het overeengekomen lease bedrag terug. Sale & lease back is een administratieve handeling: de machines verlaten nooit jouw bedrijf. En aan het einde van de looptijd ben je ook juridisch weer eigenaar van je materieel, wanneer je kiest voor financial lease.

Wat is de minimale looptijd van een lease?

Minimaal 24 maanden. Je betaalt gedurende deze periode een vast bedrag per maand. Je weet dus waar je aan toe bent.

Wat moet ik aanleveren als ik een machine lease?

We hebben altijd de offerte van de machine, een geldig ID bewijs en het BTW nummer van je onderneming nodig. Als het van toepassing is op jouw onderneming, hebben we ook een UBO verklaring nodig.

Afhankelijk van de soort lease die je aanvraagt en de grootte van het bedrag kunnen we ook vragen om: jaarcijfers van je onderneming, foto’s van het materieel dat je wilt leasen en eventueel een transportvergunning (NIWO).

Verkoop je jouw machine aan Beequip (Sale and Lease Back) dan hebben we de originele factuur nodig en het betaalbewijs. Het kan zijn dat er dan ook een afstand pandrecht bij jouw bank moet worden gevraagd.

Ik ben net mijn onderneming gestart en heb nog geen jaarcijfers. Is dat een probleem?

Zeker niet, want er is ook nog geen historie. Bij Beequip baseren we de financiering niet op de jaarcijfers van je bedrijf, maar nemen we het materieel dat je bij ons wil leasen als uitgangspunt voor de financiering. Wat is daarvan de waarde en waar ga je het voor gebruiken? Dat vinden wij belangrijker. Equipment first, noemen we dat.

Hoe oud mag het materieel maximaal zijn om te leasen?

Dat verschilt per equipmentklasse. Ga uit van gemiddeld 8 jaar op transportmiddelen tot 15 jaar op ander materieel. Neem voor de zekerheid altijd contact met ons op, dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

Wat is een slottermijn?

Een slottermijn is de laatste termijn die wordt betaald bij een financial lease alvorens je juridisch eigenaar wordt van het object. Een hoge slottermijn kan zorgen voor een lagere maandlast, maar daar staat een hogere verplichting aan het einde van de lease tegenover. Daarnaast wordt door een hoge slotsom minder afgelost gedurende de leaseperiode, waardoor uiteindelijk meer rente wordt betaald over de lease. Stel je kiest ervoor om de lease te betalen in maandelijkse termijnen van € 1.000,- met een looptijd van 24 maanden en een slottermijn van € 3.500,-. Je betaalt dan 24 termijnen (maanden) van €1.000,- en bij de laatste termijn (24e termijn) dient ook de slotsom van € 3.500,- te worden betaald.

Wordt mijn aanvraag als starter altijd geaccepteerd?

In principe wel. Als financiële instelling zijn we wel verplicht een klantonderzoek te doen. We willen immers weten met wie we zaken doen. Als uit dit onderzoek geen gekke dingen naar voren komen, kunnen we je helpen aan financiering.  

Wanneer ontvang ik de eerste facturen en het amortisatieschema als ik een lease heb afgesloten?

Je ontvangt deze automatisch per mail als jouw leasecontract is geactiveerd. Het leasecontract wordt geactiveerd zodra Beequip alle benodigde stukken heeft ontvangen en beoordeeld en de eerste betaling van de lease is gedaan.

Wanneer krijg ik mijn BTW factuur?

De BTW factuur ontvang je bij de eerste facturen. Deze worden samen met het amortisatieschema automatisch verzonden als jouw contract is geactiveerd. Het leasecontract wordt geactiveerd zodra Beequip alle benodigde stukken heeft ontvangen en beoordeeld en de eerste betaling van de lease is voldaan.

Wanneer ontvang ik de maandelijkse factuur voor mijn lease?

Ongeveer 18 dagen voor de incassodatum. Op de factuur staat aangegeven wanneer het bedrag wordt geïncasseerd door Beequip. Valt de incassodatum in het weekend? Dan incasseren we op de eerstvolgende werkdag.

Ik heb gekozen voor gespreide BTW betaling. Hoe werkt dit?

Bij Beequip kun je bij het afsluiten van een leaseovereenkomst ervoor kiezen om de BTW gespreid aan ons te betalen in plaats van in één keer voor te schieten. Het BTW bedrag kun je terugvorderen bij je Belastingaangifte. Je ontvangt bij de aanvang van de lease de eerste facturen van Beequip. Hierbij zit ook de factuur voor de te betalen BTW. Beequip incasseert het BTW bedrag in zes gelijke termijnen, namelijk de eerste zes maanden van jouw leasecontract. We maken om het voor jou overzichtelijk te maken een BTW upfront schema. Dit schema kun je terugvinden in de annex B van je leasecontract.

Hoe moet ik de automatische incasso registreren bij mijn bank?

Dit kun je digitaal doen met Twikey of handmatig met een machtigingsformulier. We leggen het stap voor stap voor je uit op de volgende pagina:  incassomandaat registreren.

Ik heb een automatisch incasso limiet ingesteld voor het incasseren van mijn leasebedrag door Beequip. Dit limiet wil ik veranderen of verhogen. Hoe werkt dat?

Het limiet heb je ingesteld bij je bank. Je kunt dit dan ook bij hen veranderen of verhogen. Per bank kan het verschillen hoe dit werkt. Raadpleeg de website van je bank voor instructies om het limiet te wijzigen.

Hoe download ik mijn banktransacties?

Dat verschilt per bank. Op onze pagina: https://www.beequip.nl/banktransacties/ hebben we voor iedere bank een aparte download instructie beschreven.

Wat is Beeport?

Beeport is de online portal ontwikkeld door Beequip waarin tussenpersonen een leaseaanvraag kunnen doen. Vanuit Beeport kunnen zij een offerte uitbrengen aan hun MKB-klant.

Wat is werkkapitaal?

Werkkapitaal is het geld dat een bedrijf nodig heeft om aan de dagelijkse financiële verplichtingen te voldoen. Denk hierbij aan het betalen van leveranciers, uitkeren van salarissen en het aanvullen van voorraden.

Wat is liquiditeit?

Liquiditeit geeft aan of een bedrijf de betalingsverplichtingen op korte termijn kan voldoen.

Wat is EIF?

Beequip wordt gesteund door het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI, Engelse afkorting EIF). Dit Europese fonds is opgezet om via bedrijven als Beequip de toegankelijkheid van financiering voor MKB bedrijven te vergroten in Europa.

Wat kan EIF voor mij betekenen als ik een machine lease bij jullie?

EIF treedt op als achtervang voor Beequip waardoor Beequip zich soepeler kan opstellen naar startende ondernemers en ondernemers die krappe jaren achter de rug hebben. De samenwerking met EIF houdt in dat het eventuele verlies dat Beequip lijdt voor 50 procent zal worden gedekt door EIF. Hierdoor wordt de instap om een financiering bij Beequip aan te gaan voor MKB-klanten onder bepaalde voorwaarden lager en voordeliger. Naast dat je sneller in aanmerking komt voor een lease bij Beequip, hoef je minder aan te betalen en worden jouw maandlasten lager. Je komt in aanmerking voor een lease met de versoepelde voorwaarden van EIF als jouw machine niet duurder is dan 150 duizend euro. De lease die je afsluit moet voor minimaal 72 maanden zijn met een aanbetaling van 5%.

Waar kan ik terecht met een klacht?

Je kunt je klacht indienen door te bellen met: 010-3400844, een chat te starten, een WhatsAppbericht te sturen of te mailen naar info@beequip.nl.

Wij helpen je dan zo snel mogelijk.

Beequip

+31 (0)10 340 0844

info@beequip.nl

Willemskade 18
3016 DL Rotterdam
Nederland