Klantverhalen

Van onbalans op de containermarkt tot ondernemerskansen: het verhaal van Dutch Container Merchants

Van noord naar zuid en van oost naar west: de containers van Dutch Container Merchants B.V. gaan de hele wereld over. Als container leasing bedrijf en handelaar hebben zij afgelopen jaren de roerige markt van de internationale logistiek meegemaakt. Rogier Vervoort, Managing Director van DCM, vertelt ons meer over hun bedrijf, en hoe een samenwerking met Beequip een strategische zet vormde in hun bedrijfsontwikkeling: “Zonder de expertise, de ambitie, de standvastigheid en vooral het vertrouwen van Beequip in ons als ondernemers hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.”

Dutch Container Merchants B.V. werd in de herfst van 2019 opgericht door Danny Abels, Barry Abels en Rogier Vervoort als een leuk familiebedrijf. Het bedrijf zou zich bezig gaan houden met inkopen, verhuren en verkopen van nieuwe en gebruikte zeecontainers. Met wat spaargeld en een financiële injectie van de familie werden de eerste containers gekocht en verhuurt aan de eerste klanten. En niet zonder resultaat: 2019 werd met een acceptabele omzet en een kleine plus afgesloten.

Onbalans op de containermarkt

Gedurende het 2e kwartaal van 2020 brak de heftige en onberekenbare Corona periode aan. Vanwege de strenge overheidsmaatregelen moesten mensen zoveel mogelijk thuisblijven. De verhouding van producten versus diensten sloeg vrij snel door naar de productkant. Mensen konden niet meer naar het restaurant, de pedicure of naar het winkelcentrum. Hierdoor ontstond gedurende het jaar een mega run op overzeese online bestellingen om goederen aan te schaffen, onder andere om huizen op te knappen en thuiswerkplekken te maken.

Een volledig verstoorde scheepvaart en zeecontainer markt was het gevolg. De vraag naar containers in China was zo enorm groot dat het jonge bedrijf overweldigd werd met aanvragen. ‘’Het eerste deel van de oplossing om onze klanten toch te kunnen voorzien van zeecontainers, was om zo veel mogelijk klanten vooruit te laten betalen. Ook vroegen we leveranciers om iets soepeler met de kredietlijnen om te gaan,’’ vertelt Rogier.  “Dat ging heel goed en in een behoorlijk rap tempo. Maar desondanks deze aanvankelijk goede oplossing bleef de vraag het aanbod maar overstijgen en de huurtarieven en verkoopprijzen toenemen.”

“Dankzij de kennis en het doorzettingsvermogen van Peter, Clark en het DCM-team hebben we een supermooi familiebedrijf uit de grond gestampt, dat een nog mooiere toekomst tegemoet gaat.”

Rogier Vervoort - Managing Director van Dutch Container Merchants B.V.

Een creatieve oplossing

Om toch zoveel mogelijk aan de stijgende vraag van hun klanten te kunnen voldoen, ging het bedrijf in 2021 met Peter Loef en Clark van Oeveren van Beequip om de tafel gaan zitten. “Zij herkenden heel goed de spagaat waarin wij ons bevonden. De klantbehoefte was groot, de condities waren uitstekend, maar we misten het werkkapitaal om deze mooie kansen te verzilveren en om te zetten in actuele orders,” legt Rogier uit.

Dit leidde tot het sluiten van een succesvolle leaseovereenkomst in mei 2021, waarna er nog velen zouden volgen: “Peter en Clark begrepen dat ons materieel interessant was om vanuit Beequip te financieren in de vorm van een lease. Onze situatie sloot perfect aan met de idealen en motivatie van Beequip om ondernemers in precies zulk soort omstandigheden juist te helpen,” vervolgt Rogier.

De overeenkomst wierp al snel zijn vruchten af. De strategische zet zorgde dat de omzet en winstmarges van het bedrijf tot grote hoogten stegen. Rogier blikt positief terug op de samenwerking: “Dankzij de kennis en het doorzettingsvermogen van Peter, Clark en het DCM-team hebben we een supermooi familiebedrijf uit de grond gestampt, dat een nog mooiere toekomst tegemoet gaat. Zonder de expertise, de ambitie, de standvastigheid en vooral het vertrouwen van Beequip in ons als ondernemers hadden we dit succes nooit kunnen bereiken, iets waar we Beequip enorm dankbaar voor zijn.”

Ondernemerskansen, succes en inspiratie

Er zijn altijd een aantal externe factoren waar een bedrijf niet of nauwelijks invloed op heeft. Denk bijvoorbeeld aan de COVID crisis, de oorlog in Oekraïne, en de recente inflatie. Toch is Dutch Container Merchants B.V. er volledig van overtuigd dat met de juiste interne methode, elke ondernemer succes kan hebben. Die visie deelt het bedrijf dan ook graag met andere ondernemers. Met hun werkwijze ‘People, Product, Process’ van ondernemersexpert Marcus Limonis voorziet het bedrijf een toekomst vol met kansen: “Zorg dat je goede en interessante producten hebt, zorg dat je de juiste en gemotiveerde mensen in dienst hebt, dat het proces soepel en gestructureerd verloopt en zorg ervoor dat je jouw cijfers maandelijks en je operationele cashflow dagelijks paraat hebt. Dan is de kans op succes vrij groot. Zeker als je de hulp hebt van partners zoals Beequip,” sluit Rogier zijn verhaal af.

 

Benieuwd wat Beequip voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op met ons via info@beequip.nl of +31 (0)10 340 0844, of kijk op deze pagina