‘Mkb-ondernemer: wees ook ondernemend bij de invulling van je financiering’

3 oktober 2018

In de zoektocht naar financiering neemt het gros van de ondernemers nog steeds de traditionele gang naar de bank. En dat terwijl nieuwe finance-partijen als paddenstoelen uit de grond lijken te groeien. Maar dat is misschien juist wel het probleem: “Op het moment dat je daar niet in thuis bent, zie je al snel door de bomen het bos niet meer.”

Aan het woord is Petra Lichtenberg. Na een carrière van 30 jaar bij de bank (ABN Amro, ING) is zij sinds 2016 als adviseur geaccrediteerd bij Credion Rotterdam-Rijnmond. Vanuit deze rol helpt zij mkb-ondernemers als financieel adviseur, consultant en sparringpartner. Als ‘oud-bankvrouw’ kijkt ze nog steeds eerst of de kredietvraag te financieren is bij de bank. “Maar banken zijn kieskeurig, zeker bij ondernemers aan de onderkant en in het middensegment van het MKB. Het moet precies in het geschetste plaatje passen. Als je de boxjes niet aantikt, dan past het niet."

"Beequip heeft deze machine van hem gekocht zodat hij financiële middelen vrijmaakt om verder te kunnen groeien."

Clark van Oeveren, Lease Officer bij Beequip

Van de mkb’ers die dit jaar geld willen lenen, zegt ongeveer een derde dat via alternatieve financiering te willen verkrijgen (Financieringsmotor, juni 2018). Petra kwam in aanraking met Beequip bij het financieren van een machinepark na een bedrijfsovername. Het materieel was gebruikt en daarom kreeg de tussenpersoon nergens de financiering voor elkaar. “Beequip doet dat wel”, vertelt Petra. “Dat hadden we al gehoord in de markt. Gebruikt materieel, zeker vanaf 1 of 2 jaar oud, past niet bij een bank.” Beequip MKB Equipment Lease kan in tegenstelling tot traditionele partijen wél gebruikt materieel financieren, omdat de experts in dienst de waarde ervan kunnen bepalen. “De klant was hiermee erg geholpen.”

Petra bezocht laatst een klant die advies wilde over zijn liquiditeitspositie. Die was goed, maar met veel openstaande offertes kon het tij zomaar keren. “Ik ben er dan om inzichten te geven. Naast het lenen van geld kun je ook denken aan een sale & leaseback constructie: de onderneming heeft bijvoorbeeld een graafmachine in zijn bezit die hij verkoopt en terug leaset. Dat is een minder ingewikkelde manier om snel liquiditeit vrij te maken.” Bij Beequip is sale & leaseback een veel gekozen financieringsvorm. Lease Officer Clark van Oeveren: “Onlangs heb ik een klant, gestart met zijn bedrijf in 2016, blij kunnen maken met sale & leaseback. Destijds heeft hij een dure machine contant moeten aftikken. Beequip heeft deze machine van hem gekocht zodat hij financiële middelen vrijmaakt om verder te kunnen groeien. Hij leaset deze unit nu van ons terug in 60 maanden, met behapbare maandlasten als gevolg.”

De wensen van de mkb-ondernemers zijn de laatste jaren volgens Petra niet drastisch veranderd, de omstandigheden daarentegen wel. “Net als vroeger zijn mkb’ers op zoek naar iemand die hen helpt, scherp zet en fungeert als sparringpartner. Iemand die meekijkt naar de toekomst. Het verschil is dat de mogelijkheden hiervoor nu veel groter zijn, in het verleden kon je hiervoor alleen bij de bank terecht.” Het verbaast haar dat zoveel van deze mogelijkheden nog onbenut blijven door de ondernemers: ondanks het sentiment dat onder ondernemers heerst over banken, is het vaak de vertrouwde weg voor het lenen van geld. “Ze weten vaak ook niet waar ze dan wél moeten zijn. Ze horen heel veel, maar weten er weinig vanaf.” Partijen als Credion kunnen samen met de ondernemer kijken wat de beste oplossing is, passend bij de aard van de vraag. “Sommige ondernemers liggen wakker van de hoeveelheid informatie die ze moeten aanleveren bij de bank, anderen vinden dat geen probleem. De juiste financiële oplossing is wat mij betreft degene waar de ondernemer goed van slaapt.”